O furtună solară va lovi azi Pământul. NASA trage un semnal de alarmă

O furtună solară va lovi azi Pământul. NASA trage un semnal de alarmă

Terra ar urma să fie lovită în cursul zilei de miercuri, 26 mai, de o furtună solară de mari proporții, care ar putea cauza furtuni geomagnetice de categoria G2 (n.n. – nivel moderat), informează mlive.com.

Exploziile detectate de sonda NASA ar putea provoca întreruperea undelor radio, a navigației aeriene și a comunicațiilor prin satelit.

Ca urmare, Pământul va fi atins de gaze fierbinți și radiații corpusculare. De asemenea, specialiștii avertizează că este de așteptat ca această furtună să producă perturbări ale comunicațiilor ce ar putea afecta navigația aeriană.

Agenția spațială din SUA (NASA) a anunțat că, în ultimele 24 de ore, Observatorul Solar Dynamics a înregistrat nu mai puțin de nouă erupții de clasă C și două erupții de grupă M, care este a treia ca intensitate pe o scară de patru trepte.

După cum scrie sursa citată, în urma acestor erupții, au fost proiectate în spațiu milioane de tone de gaze supraîncălzite, în direcția Pământului.

Câmpul magnetic al Pământului ne protejează de efectele grave ale acestor erupții solare și ale fluxului de plasmă care lovește planeta noastră. Fenomenul din aceste zile va avea ca efect apariția aurorelor boreale, mai ales în regiunile nordice ale Europei și ale Statelor Unite ale Americii.

Experții de la Space Weather mai spun că acest fenomen va atrage după sine un vânt solar ce va atinge Pământul cu o viteză de peste 650 de kilometri pe oră.

În momentul de față, Soarele este la începutul ciclului de 11 ani în care se produc erupții și explozii de intensități diferite. Deși condițiile se anticipează că vor începe să scadă în ziua de 27 mai, efectele tranzitorii sunt susceptibile să continue, rezultând niveluri de furtună G1 (n.n. – nivel minor). O revenire la limite normale este așteptată în ziua de 28 mai.

Specialiștii arată că aceste evenimente ar urma să atingă maximul în jurul anului 2025.

O erupție solară similară s-a produs în martie 1989, atunci când particulele solare au lovit provincia canadiană Quebec, unde s-au produs pagube însemnate în rețelele de alimentare cu energie electrică. Orașul Quebec a rămas atunci în beznă timp de nouă ore.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri