Nu te ambala! Descoperă 3 materiale sustenabile de ambalare pentru întreprinderile eco-friendly care vor să se diferențieze de competitori
Dacă deții sau te-ai decis să-ți deschizi o afacere în industria alimentară sau de comerț, este important să adopți o strategie de sustenabilitate pentru a avea un avantaj competitiv pe piață și pentru a atrage de partea ta o clientelă la fel de responsabilă. Una dintre aspectele importante pe care trebuie să le ai în vedere este modul de ambalare a produselor, iar aici poți recurge la o serie de alternative ecologice care să asigure desfășurarea responsabilă a businessului tău.
Iată TOP 3 ambalaje ecologice pentru o afacere prosperă și atentă cu mediul înconjurător
Orice business trebuie să se conformeze unor anumite criterii pentru a putea izbândi în domeniul în care activează. O politică sustenabilă este primul pas către o afacere profitabilă și competitivă. Începe cu ambalarea!
- Ambalaje biodegradabile și compostabile
Cu siguranță ești familiarizat/ă cu noțiunea de material compostabil sau biodegradabil, însă este bine să trasăm distincția dintre cele două. Produsele biodegradabile sunt în general de origine vegetală (trestie de zahăr, porumb etc.) sau animală. Acestea se descompun rapid și natural datorită enzimelor secretate de ciuperci microscopice și bacterii. Materialele compostabile, pe de altă parte, se pot descompune numai în anumite condiții și se transformă ulterior în compost, folosit ca îngrășământ organic. În această categorie intră fructele și legumele, cojile de ou, de nucă, hârtia tocată etc. În esență, toate produsele compostabile sunt biodegradabile, însă nu toate produsele biodegradabile pot fi compostabile. Ambele opțiuni sunt sigure și prietenoase cu mediul, însă în contextul ambalării produselor alimentare, de exemplu, ambalajele compostabile sunt de preferat deoarece acestea sunt confecționate din materiale organice care nu conțin substanțe chimice sau toxice periculoase. În schimb, materialele plastice biodegradabile sunt pe bază de petrol și, în consecință, se pot descompune mult mai greu. Produsele compostabile furnizate de Neopack.ro pot fi soluția optimă pentru afacerile din domeniul alimentar, de la caserole de unică folosință, până la tacâmuri sau farfurii rezistente și sigure pentru utilizarea în cuptorul cu microunde.
- Ambalajele reciclate
Materialele de ambalare eco-friendly pot proveni și din alte produse reciclate precum cele din plastic. Reîntrebuințarea plasticului contribuie semnificativ la reducerea deșeurilor și a materiilor prime necesare pentru a crea produse noi, devenind astfel una dintre măsurile eficiente de combatere a poluării.
- Ambalaje din materiale celulozice
Tehnica de ambalare a produselor alimentare a devenit mai sigură odată cu folosirea materialelor celulozice, în detrimentul celor obținute din petrol. Celuloza este un material compostabil ce provine din surse naturale precum bumbacul, lemnul sau cânepa și este o alternativă sustenabilă la plastic. De asemenea, multe companii care activează în domeniu preferă celuloza datorită rezistenței sale crescute la umiditate. Carnea și brânzeturile sunt cele mai comune exemple de alimente ambalate în materiale celulozice.
Creșterea semnificativă a vânzărilor online și cererea tot mai mare pe piața serviciilor de livrare a mâncării a dus la acumularea unei cantități alarmante de ambalaje de plastic nereciclate. Este de datoria antreprenorilor din industrie să preia inițiativa și să-și adapteze cultura afacerii în funcție de standardele ecologice actuale.
Sursa foto: Unsplash.com