“Nu am spus niciodată nu pot”

Marta Iozefina Bencze

Viaţa Martei s-a schimbat brusc şi iremediabil în pragul adolescenţei, dar dizabilitatea motorie nu a împiedicat-o să-și transforme visurile în realitate.

Marta Iozefina Bencze

Dragostea şi fericirea ţin în primul rând de noi, nu trebuie să le aşteptăm mereu de la alţii.

Este prima lecţie pe care a învăţat-o Marta Iozefina Bencze, o femeie de aproape 40 de ani, din Galați, pe care viaţa a încercat-o din greu, dar care, cumva, a reuşit să găsească puterea de a depăşi fiecare obstacol.

Şi-a pus toate speranţele în credinţă şi, acceptând că tot ce se întâmplă face parte dintr-un plan divin, a mers mai departe, îndrăgostită de viaţă şi de oameni, renăscând după fiecare încercare a sorţii. Mersul ei prin viaţă s-a modificat, la propriu, dar, având un spirit de învingătoare, a învăţat să se accepte pe sine şi pornească la drum cu toată puterea, pasiunea și dăruirea.

De mică – o luptătoare

S-a născut în 1976, prematur, cântărind la naştere puţin peste 1 kg, în condițiile în care maternitățile aveau în dotare puține echipamente pentru copiii născuți înainte de termen. Dar a crescut sănătoasă, veselă şi fericită, o fire energică și sportivă.

La 14 ani viaţa i s-a schimbat radical, în câteva secunde. S-a trezit brusc cu o durere insuportabilă de picioare, paralizia instalându-se rapid, fără vreun semn sau în urma unui accident. Din investigaţiile medicale a reieşit că măduva spinării era lezată în urma unui traumatism, cauzând paralizia picioarelor, fără ca nimeni să ştie când s-a produs trauma.

Punct și de la capăt. Altfel

Recunoaşte că nu i-a fost deloc uşor să se adapteze schimbării, când a trebuit să înveţe să trăiască în alt corp. „Începeam un alt capitol în care eram nevoită să mă adaptez din mers, pentru că nu te învăța nimeni cum să ai grijă de tine, cum să utilizezi un scaun rulant, de unde să îl cumperi.

Persoanele care suferă un traumatism vertebral în ziua de azi nu realizează cât de mult au în comparație cu tot ce am primit eu atunci, spune Marta.

Fiind o fire energică şi puternică, n-a luat în calcul abandonul, chiar dacă modul ei de deplasare s-a schimbat. A mers mai departe, iar primul obiectiv a fost să-şi termine studiile: în 2000 absolvă Liceul Economic „Virgil Madgearu din Galaţi.

Un an suspendată între viață și moarte

A urmat Universitatea „Danubius, Facultatea de Drept, dar și o nouă încercare. În 2005, din cauza unor complicații, a intrat în comă 4 zile, cu septicemie în proporţie de 99% din organism.

Fără ca nimeni să îi ofere o șansă reală de supraviețuire, datorită doctorilor trimiși de Dumnezeu, aşa cum spune chiar ea, după un an de stat în pat, 7 luni de spitalizare, 3 intervenții chirurgicale, 4 luni de perfuzii, 15 litri de sânge transfuzabil şi încă un an de recuperare, Marta a ieşit din nou învingătoare.

După 2 ani în care şi-a înghețat studiile, a absolvit cu 10 Facultatea de Drept.

Mai puternică după fiecare lovitură

„Am descoperit în acea perioadă, că durerea fizică, oricât de mare ar fi, nu e ceva peste care să nu pot trece, că niciodată nu trebuie să te gândești la starea ta într-o direcție negativă, că Dumnezeu ne-a făcut niște ființe extrem de complexe, cu o imensă putere de regenerare.

Am reînvățat să citesc, să scriu, să gândesc. Am luat totul de la zero după ce mi-am revenit din comă, deşi sunt mici pasaje din viața mea pe care nu mi le reamintesc nici acum.

A urmat un master cu specializarea Dreptul European al Afacerilor, iar în paralel a făcut sport, devenind multiplă campioană şi vicecampioană naţională la tenis de masă, atletism în scaun rulant, powerlifting, tir. A absolvit mai multe cursuri de formare profesională şi este formator acreditat.

Vocea persoanelor cu dizabilități

În prezent, Marta e consilier juridic şi activează de 20 de ani în domeniul neguvernamental, fiind director executiv de ONG, coordonator de proiecte pentru persoanele cu dizabilităţi, iniţiatoarea unor campanii de advocacy pentru egalitatea de şanse la educaţie, precum şi campanii de fundraising.

E vicepreședinte voluntar al Asociației „Atelierul de Idei, care investește în educaţie şi în potenţialul tinerilor.

Advocacy la nivel mondial

Datorită experienței și implicării sociale, în 2013, la propunerea Organizației Naționale a Persoanelor cu Handicap din România, a fost acceptată ca membru DPI (Disabled Peoples International) – Established Women leaders with Disabilities Network – reprezentând femeile cu dizabilități din România la cel mai înalt nivel pe plan mondial.

Sportivă de succes, profesionistă desăvârşită, trainer şi speaker motivaţional, Marta susține că totul e posibil – „abilitatea de a alerga, chiar dacă modul de deplasare e diferit, capacitatea de a iubi, chiar și atunci când ceilalți uită să te iubească, abilitatea de a zâmbi, chiar când toți îți plâng de milă, dar cea mai importantă dintre ele e puterea de a te ridica atunci când toți cred că nu vei reuși. Doar TU ești cel care decizi dacă și în ce fel trăiești.

Modelul de viață: mama

„Ea m-a învățat că, în ciuda dizabilității fizice, trebuie să fiu un OM, dar nu un om special, diferit, cu nevoi speciale, cu handicap, cu probleme (așa cum probabil mă percepe lumea), ci unul EXCEPȚIONAL.

Forţa de a merge mai departe: de la familie şi prieteni

„Atâta timp cât soarele e pe cer, iar mintea mi-e limpede, am datoria să trăiesc fiecare secundă, să realizez ce îmi propun, să iubesc, să învăț, să ajut și, cel mai important, să fiu un OM egal cu toți ceilalți, dar unic în felul meu.

Am o soră și un frate, cu care am o relație extraordinară, un nepoțel de 5 ani, Matei, și da, sunt o femeie curtată de bărbați; nici nu știu de ce, pentru ca nu mă consider vreo frumusețe. Cred că bărbații sunt atrași de naturalețea mea.

Cred în dragoste la prima vedere, în fidelitate, încredere și respect în cuplu. Am trăit povești de iubire speciale, dar am cunoscut și cealaltă parte a paharului. În viață trebuie să îți asumi ceea ce trăiești și să alegi doar ceea ce e bun și frumos. Astfel sufletul îți e în siguranță. Dar rămân cu inima deschisă la ce îmi aduce viața.

Cartea modelelor pozitive

În 2011 publică prima sa carte, „Personalităţi cu handicap care au influenţat istoria', care prezintă poveştile de viaţă a peste 100 de personalități cu deficienţe din întreaga lume, care au schimbat atitudinea și mentalitatea societății prin descoperirile în știință, prin realizările în pictură, muzică, film, literatură, sport, politică.

Astfel, a reuşit să prezinte modele pozitive atât de necesare pentru persoanele aflate într-o condiţie specială de sănătate, cât și pentru cele valide.

Reportaj: de Lilia Mîndru

Foto: Simona Andrei

Vestimentație: Gabriel’s Fashion

Make-up: Anca Mirona Roșu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povesti adevarate