notebune.ro, platforma online gratuită care crește nivelul de pregătire al elevilor
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2022/05/notebune.ro_.jpg)
notebune.ro a adunat peste 2 milioane de vizualizări pe TikTok, peste 54 mii de vizualizări pe Youtube și peste 89 mii de oamenii pe site în primele 3 luni de când au lansat proiectul online. Acest lucru se întâmpla anul trecut, înaintea examenelor naționale. 2022 a venit pentru echipa #noteBune cu rezultate care depășesc așteptările inițiale: peste 250 mii de oameni au ajuns pe notebune.ro în mai puțin de o lună de când s-a lansat platforma.
Măriuca Mihăilescu și Andra Cărbunaru, inițiatoarele proiectului, își propun să ajungă în toate casele elevilor care se pregătesc de examene.

Ce este notebune.ro?
Pe scurt, notebune.ro este o platformă online cu materiale care îi ajută pe elevi să treacă prin materia de bacalaureat și evaluare națională în doar câteva ore cu ajutorul lecțiilor video, a fișelor recapitulative și a testelor de evaluare.
Vezi subiectele la română la Evaluarea Naţională 2022!
În acest moment sunt publicate 10 clipuri cu materia de examen pentru BAC – Limba și literatura română, 15 clipuri cu materia de examen BAC pentru matematică și 12 clipuri cu materia pentru evaluare națională – Limba și literatura română. Toate clipurile urmăresc modul de rezolvare a subiectelor de examen, iar lecțiile sunt organizate în funcție de baremul de corectare. „Ne-am îndreptat spre subiectele cel mai des vehiculate în testele de antrenament și modelele oficiale', spune Andra. Pentru elevi este foarte intuitiv să treacă online prin materie. În primul rând, resursele sunt realizate sub forma unor videouri care nu dublează materia din manual, iar când vine vorba de video, sigur elevii se descurcă excelent. Alături de clipuri, ei pot găsi pe site fișe de lucru, demonstrații pornind de la exemple concrete și teste de evaluare ce pot fi rezolvate online. În plus, au și sugestii de răspuns ca să înțeleagă mai bine modul de rezolvare și aștep-tările la evaluare și să se simtă mai siguri pe propriile cunoștințe. Pe lângă posibili-tatea de a da feedback în secțiunea de comentarii, elevii își pot lua notițe digitale în care pot scrie orice li se pare important și pot reveni la însemnări când au nevoie.
Cât de importantă este comunitatea?
Măriuca și Andra nu sunt la primul proiect de acest gen. Ele construiesc de aproape 4 ani www.afostodata.ro, o platformă gratuită ce se adresează cadrelor didactice și părinților care își doresc să îi apropie pe copii de literatură și povești. În acest context, notebune.ro completează un demers în care experiența ultimilor ani își spune cuvântul. În jurul proiectului există deja o comunitate extrem de unită de oameni care înțeleg viitorul digital al educației și vor să pună umărul la schimbarea în bine a resurselor care ajung la elevul modern, copilul „digital native', obișnuit să facă singur research și să nu rămână un simplu observator al învățării. Traficul pe care notebune.ro l-a înregistrat în prima lună de când a avut loc lansarea arată că există o nevoie uriașă de resurse moderne, deschise și interactive.

De ce este specială platforma notebune.ro?
În primul rând, pentru că la ea lucrează o echipă de oameni cu multă experiență, mentori care nu privesc elevii de la catedră, ci stau printre ei ca să îi ajute la fiecare pas. Bogdan Rațiu este profesor MERITO și o prezență constantă în activitățile naționale care pun în centru educația. Daniel Petriceanu pregătește elevi pentru olimpiade școlare internaționale și balcanice, explicând pe înțelesul oricărui elev noțiunile esențiale care stau la baza subiectelor de examen. Dan-Cătălin Dimitriu, directorul de imagine, lucrează în industria cinematografică de mulți ani și a participat inclusiv la Cannes cu un scurt metraj. Alături de ei și de mulți alții sunt permanent Andra Cărbunaru și Măriuca Mihăilescu, plus echipa 1000 Dreams. Ele reușesc să coordoneze întreaga echipă astfel încât toate conținuturile să fie gata la timp pentru copiii din țară. „Mai mult, într-o piață educațională care devine din ce în ce mai monetizată, notebune.ro propune un conținut gratuit foarte bine realizat, dar și egalitate de șanse pentru toți elevii din România, indiferent dacă locuiesc într-un oraș mare sau într-un sat îndepărtat' spune Măriuca.
Ce înseamnă educație în Social Media?
Pe scurt, înseamnă SCHIMBARE și ADAPTARE. Echipa #noteBune merge mai aproape de elevi, comunicând pe înțelesul lor, în mediul lor. Clipul despre poezie, care a pornit de la exemplul unei găuri în ciorap, a strâns peste 371 mii de urmăritori și sute de mesaje, iar el nu este o excepție. Cine ar fi crezut cât de interesați sunt copiii să afle de pe social media ce înseamnă un câmp lexical sau cum se face un rezumat? Sesiunile live de tip „întreabă un profesor' au fost, de asemenea, foarte urmărite pentru că, în acest mediu informal, elevii prind curaj și întreabă o mulțime de lucruri cum ar fi: Pot să ilustrez un concept pornind de la Harry Potter? Pot să aleg un text diferit de manual? Cum ar fi mai bine să…?
Ce poți face tu?
„Dacă vreți să ne susțineți, anunțați elevii că existăm și facem materia de la școală mai ușoară', spun Andra și Măriuca. Toate resursele sunt gratuite și, pe lângă site, doritorii le pot urmări pe fete și pe conturile de Social Media unde anunță toate noutățile.

Foto: arhiva personala
Citeste și:
Examenul de bacalaureat 2022: calendarul examenelor și modele de subiecte
Vezi şi rezultate Evaluarea Națională 2022!