Noi studii: băuturile carbogazoase cu zahăr cresc riscul de cancer colorectal la tineri

Studiile sugerează că băuturile cu zahăr cresc riscul de cancer colorectal timpuriu la tineri. Luați în considerare acest nou studiu ca fiind un alt motiv pentru a renunța definitiv la băuturile carbogazoase.

  • Dacă obișnuiești să bei multe băuturi cu zahăr în fiecare zi riști să-ți crești semnificativ șansele de apariție precoce a cancerului colorectal, sugerează un studiu recent.
  • Pentru a reduce acest risc, schimbați băuturile cu zahăr cu apă, lapte sau sau ceai neîndulcit – și acordați o atenție deosebită și celorlalte părți ale dietei.
  • Cancerul colorectal a crescut constant la persoanele care au sub 50 de ani.

Știm deja că un consum crescut de băuturi cu zahăr poate crește riscul de apariție a diferitelor boli cronice, dar un nou studiu evidențiază un alt risc major: obiceiul de a bea băuturi carbogazoase zilnic poate crește șansele de apariție precoce a cancerului colorectal, al treilea cel mai frecvent cancer diagnosticat, atât la bărbați, cât și la femei.

Un  nou motiv de a renunța la sucurile din comerț

În cadrul studiului, care a fost publicat în revista Gut, cercetătorii au folosit un eșantion de aproape 96.000 de femei care au fost nevoite să recunoască ce tip băuturi preferă, folosind un chestionar alimentar din patru în patru ani.

Astfel, s-a descoperit că femeile care au băut două sau mai multe băuturi zaharoase pe zi au avut peste dublu riscul de a dezvolta cancer colorectal cu debut precoce (înainte de vârsta de 50 de ani), comparativ cu femeile care au băut mai puțin de o băutură îndulcită cu zahăr în fiecare săptămână.

Fiecare băutură care conține mai mult de 30 de grame de zahăr consumată zilnic a fost asociată cu un risc cu 16% mai mare de a dezvolta boala devreme. Pentru eșantionul de populație aflat între 13 și 18 ani, fiecare porție zilnică a fost asociată cu un risc cu 32% mai mare. În general, 109 participanți la studiu au fost diagnosticați cu cancer colorectal cu debut precoce.

“Aceste categorii de băuturi includ băuturi carbogazoase și necarbonate îndulcite cu zahăr și sirop de porumb bogat în fructoză, cum ar fi băuturi răcoritoare, băuturi din fructe și ice-tea îndulcit”, explică autorul principal al studiului dr. Jinhee Hur, departamentul de nutriție de la Harvard.

Oamenii de știință știu că prea mult zahăr poate avea efecte dăunătoare asupra organismului, dar aceștia sunt foarte atenți la ceea ce leagă exact aceste băuturi îndulcite de cancerul colorectal cu debut precoce.

De fapt, unul dintre principalii factori de risc pentru cancerul colorectal este consumul unei diete în stil occidental care este, de obicei bogată în alimente procesate și săracă în fibre prietenoase cu intestinele.

Specialiștii recomandă micșorarea consumului de carne roșie procesată, care este, de asemenea, asociat cu un risc mai mare de cancer colorectal și limitarea consumului de alcool.

De asemenea, ar trebui incluse în dieta zilnică alimente bogate în fibre, cum ar fi cerealele integrale, semințele de chia și leguminoasele. Consumul de mai multe fibre vă ajută să vă mențineți sistemul digestiv în mișcare, ceea ce, sugerează cercetările, pot ajuta la protejarea intestinului de formarea mutațiilor declanșatoare de cancer.

În cele din urmă, nu uitați să vă consultați cu medicul dumneavoastră de familie despre momentul în care trebuie să începeți examinări regulate, mai ales dacă aveți antecedente familiale ale bolii sau aveți semne de cancer de colon, cum ar fi sângerări rectale, constipație inexplicabilă sau pierdere bruscă în greutate.

Foto: 123rf
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Avantaje.ro