Nevoia părinților de a se juca cu cei mici

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/caine-ca-el-joc-joaca-6213174/ 

Jocul este una dintre principalele activități ale celor mici. Prin joc copii își pot însuși noi apttudini, concepte și experiențe. Acesta îi ajută să se dezvolte și să capete cunoștințele necesare pentru a face față provocărilor pe care le vor întâmpina în decursul întregii copilării.

Joacă părinților alături de copii reprezintă un mod perfect de a crea o conexiune, o legături cu cel mic, bazată pe distracție și exerciții, fiind totodată și un mod bun de a-i învăț abilități și competențe noi. Pentru ca joaca copiilor să rămână o joacă ea trebuie să fie spontană, să creeze un spațiu în care atât copiii cât și părinții sunt la egalitate.

Importantă jocului în dezvoltarea relației cu copilul tău

Cercetările efectuate de-a lungul timpului au demonstrat o legătură puternică între jocul creativ și dezvoltarea limbajului, dezvoltarea fizică, socială, emoțională și cognitivă. Această activitatea stimulează și dezvoltarea armonioasă a creierului.

În timp ce se joacă, copii învață lucruri noi despre lumea în care trăiesc, despre mediul înconjurător, despre explorare, creare, imagini și găsirea soluțiilor.

Învățarea prin joc

Jocul îi ajută pe copii să dezvolte abilități interpersonale sănătoase, îi ajută să găsească soluții, să negocieze situații conflictuale și să găsească singur soluții. Atunci când aceștia se joacă, experimentează și toate tipurile de învățare și dezvoltare, ca de exemplu:

  • Jocul cu cuburi de construit pentru bebeluși – reprezintă baza gândirii logico-matematice, a raționamentului științific și a rezolvării problemelor. Astfel, când cei mici se joacă cu cuburi învață să clasifice și să potrivească în funcție de formă și mărime, lucruri de altfel esențiale pentru diferite tipuri de învățare.
  • Desenul – când copii desenaza învață să foloseaca simboluri pentru a-și expune ideile, abilități importante pentru scris și citit.
  • Jocul cu coarada – când copii se joacă sărind coarda inata să-și imbunatateasca coordonarea ochi-mana, care e vitală în învățarea scrisului.

Cum îți planifici orarul pentru a te putea juca cu cel mic?

Programul mult prea încărcat al părinților îngreunează realizarea jocului alături de micuții lor, de multe ori aceștia văzându-se incapabili de a mai aloca timp pentru joaca alături de copil. Astfel, jocul poate fi inserat în activitățile și rutină zilnică astfel:

  • Jucați-vă în mașină: recunoaște semnele, recunoaște culoarea, identifica lucruri
  • Organizați un picnic în parc sau pe covorul din sufragerie. Îl puteți planifică împreună și asta face parte din joc.
  • Gătiți împreună. Poate fi haos, dar va crea oportunități pentru învățare.
  • Jucați jocuri când sunteți la cumpărături.
  • Cântați cântece împreună, inventate de voi în timp ce faceți patul
  • Jucați-vă cu mingea afară sau urmăriți un traseu

Părinții pot susține joacă copilului incurajandu-I, introducând noi tipuri de joc și implicându-se activ în toate lucrurile pe care cei mici le realizează.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial