Ne naștem cu stil sau stilul se învață?

Homepage  / Moda

Ce înseamnă să ai stil și ce trebuie să faci să devii o… femeie stilată? Cumva stilul vine de la sine odată cu educația și bunul simț, sau e naști cu el? Iată ce trebuie să știți:

„Bună! Aș vrea să-ți mărturisesc ceva. Când te-am văzut la mall azi, te-am salutat de la distanță și am pretins că mă grăbesc. Deși mă bucuram să te văd, de fapt mi-a fost jenă să mă apropii, pentru că nu mi se potriveau pantofii, geanta, haina și umbrela.'

Acest mesaj primit pe e-mail deschide un subiect interesant, legat de stilul vestimentar și felul în care acesta ne influențează stima de sine, calitatea relațiilor și întreaga existență. 
De curând am auzit pe cineva spunând că nu crede că are un stil vestimentar propriu și că stilul este doar un moft și se poate trăi și fără asta. De fapt avem un stil și când credem că nu avem niciun stil, doar că este neconștientizat. Da, putem trăi fără să dăm atenție acestui aspect, doar că toată viața noastră s-ar desfășura în modul supraviețuire și austeritate, în energia mentalității „merge și așa', mentalitate care este posibil să ne impacteze fiecare aspect al vieții noastre: de la felul în care ne tratăm relațiile, copiii, casa, strada, orașul, la felul în care ne facem treaba. Nu este totuna dacă locuim într-un oraș auster, industrial, cu o imagine tristă, gri, apăsătoare sau într-un oraș cu verdeață îngrijită, artă, flori și arhitectură plină de imaginație. Comparația oamenilor cu orașul auster sau orașul paradis ne ajută să dam o mai mare importanță laturii estetice din zona vestimentară, pentru că frumusețea stilului nostru ne crește calitatea vieții.
Frumusețea în viața noastră este un scop în sine, care ne crește vibrația și ne apropie de Divin. Așa cum nu putem trăi fără artă și fără muzică, așa nu putem trăi nici fără frumusețe și, implicit, fără stil. Sau dacă am fi obligați să renunțăm la ele, viața ar fi foarte monotonă. 
Există această idee, că stilul s-ar găsi în exteriorul nostru, că putem merge la un stilist iscusit, care ne dă o rețetă potrivită și ne schimbăm în mod spectaculos, peste noapte imaginea și acea imagine reprezintă rezolvarea fericirii noastre. În realitate, stilul există în fiecare dintre noi și se referă la cine suntem noi, la unicitatea noastră. Stilul este ADN-ul nostru. 
Un stilist poate ajuta la conștientizarea potențialului nedescoperit, poate fi comparat cu un grădinar care vede calitatea solului și ce flori s-ar potrivi mai bine în grădina noastră sau poate împrumuta ori proiecta influențe din propriul stil și din propria grădină.
Dacă privim din altă perspectivă, putem spune despre stilul propriu că este o componentă a brandului personal. Dacă studiem istoria stilistică a unor personaje celebre, observăm că evoluția stilului a venit la pachet cu o creștere a notorietății, succesului și beneficiilor financiare. 
În realitate, stilul personal autentic este născut din preocuparea noastră pentru frumusețe, artă, maniere, cultură și izvorăște spontan, din adâncul ființei noastre. Putem compara stilul unor personaje iconice cu niște creații artistice, cu niște opere de artă vizuală. Cu ajutorul stilului ne spunem povestea, vorbim despre câtă frumusețe, viață, cultură, artă, geniu sau haos există în noi, pentru că stilul nostru vorbește despre noi înainte să articulăm vreun cuvânt. Aș pomeni aici personajele care apar în filmul care mie mi-a influențat puternic viața, Fabulous Fashionistas, documentar despre câteva doamne care și-au dobândit notorietatea și prosperitatea financiară de pe urma stilului lor elevat, unic și spectaculos. 
Există o strânsă legătură între profilul stilistic și cel psihologic al unui om, iar cultivarea conștientă a stilului este o formă de autocunoaștere și introspecție. Am întrebat mai multe persoane care sunt beneficiile evoluției stilistice și de fiecare dată era pomenită creșterea stimei de sine și a imaginii de sine.  

Ne naștem cu stil sau stilul se învață?
Ne naștem cu o identitate, din care izvorăște expresia noastră stilistică. Ce formă ia această expresie, depinde de felul în care ne udăm grădina interioară, de felul în care cultivăm conștient florile. Stilul nostru se transformă ca un organism viu, își schimbă forma odată cu schimbările din viața și obi­ceiurile noastre și din anturajul nostru, primește influențe din cultura locului și a vremurilor în care trăim.
Lumea este extensia noastră stilistică, fie că ne place sau nu, noi suntem creatorii. Cum poate fi mai bine de atât? 

Text de Valentina Bălașa Ario, beauty consultant şi designer de ţinute de gală pentru diverse personalități care activează în lumea artistică sau în showbiz și lector la Fundația Calea Victoriei unde susține cursul Atelier de stil vestimentar feminin, din 30 septembrie.

Vrei o rochie-pelerină precum cea purtată de Meghan Markle la înmormântare?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Ego.ro
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Moda