Nata Albot, fata care aduce ia: “Iile sunt singurele haine purtătoare de povești”

nata albot

Nata Albot are 36 de ani, trei copii, o carieră de 20 de ani în televiziune, la care a renunțat pentru o viață nouă la capătul lumii. De unde schimbă fața Basarabiei.

Am cunoscut-o pe Nata Albot la Lavender Fest, ca să aflu că tot ea se ocupă și de târgul „Mai dulce, apoi prin ea am descoperit o comunitate de femei foarte activă și foarte solidară, o stare de spirit pe care în România nu o găsești la tot pasul. În Basarabia însă, femeile par să facă lucrurile să meargă.

În cât timp ai reușit să aduni pe lângă tine atât de multe femei?

Cert e că o comunitate nu se naște peste noapte. E nevoie de foarte multă răbdare, dar, mai cu seamă, de un scop care să-i motiveze pe oameni să se solidarizeze în jurul tău. Comunitatea trebuie să devină un trend al timpurilor pe care le trăim în Moldova. Încrederea în politicieni e la pământ, iar oamenii ar putea schimba lucrurile dacă s-ar solidariza în comunități tematice.

Până la 36 de ani, ai avut o viață plină, cât a multor femei la un loc. Cu multe schimbări radicale – de job, de viață personală, de țară. Vorbeşte-ne despre cât de greu sau de ușor ți-a fost.

Nu m-aș grăbi să vorbesc de la înălțimea unei femei mature. Am lucrat în media fără pauză de la 16 ani și până la 34 de ani. La un moment dat, am simțit că e bine să vină și o schimbare. Și am plecat la studii în Canada cu copiii și omul meu drag, cu care nu locuisem nici o zi împreună înainte să ne mutăm la Montreal.

Îmi place să cred că sunt propriul meu cioban și că mă rup ușor de turmă, de dependențe materiale, de frica instabilității. Nu, nu sunt nici vreo hipsteriță, pur și simplu am conștientizat că nevoile mele sunt mult mai mici decât mi le impun societatea, reclamele sau rețelele de socializare. Înțelegând care îmi sunt nevoile, îmi reduc automat poftele.

Am luat o pauză de la viața mea obișnuită de pe ecran, pentru că totul devenise prea toxic. Pentru că nu aveam îndemânarea să mă distanțez de oamenii și lucrurile care mă influențau negativ. Acum am impresia că, plecând, m-am înțeles și m-am redescoperit. Fac un bacalaureat în arte, am devenit mai zen, mai călită și poate mai înțeleaptă.

Le doresc tuturor celor ajunși în vreun impas de viață să nu se teamă să o ia de la zero, să o întoarcă în altă direcție, să își schimbe profesia, mașina, casa, țara. Pentru că timpul trece atât de vertiginos, încât nici nu apuci să înțelegi cum s-a întâmplat să nu îți mai placă viața ta și să nu ai entuziasmul necesar ca să te joci nițel în nisip cu destinul.

nata albot si copiii

Vorbește-ne despre familia în care ai crescut. Ce ai preluat, ce ai „ajustat?

Cred că sunt o mare norocoasă. Am parte de cei mai buni părinți de pe lume. Și încerc să nu-i dezamăgesc, deși uneori nu îmi reușește. Mama e genul de femeie care îi primește pe toți prietenii mei în casă, gata să aștearnă masa și să scoată bunătăți din beci.

Tata e dintre cei care curăță încălțămintea copiilor, se trezește devreme, aduce dimineața strachina plină de fructe culese din grădină și se duce după pâine la magazin, dacă s-a terminat, chiar dacă are pe cine trimite în locul lui. Am parte de părinți mereu gata de sacrificii de dragul nostru, dar nici eu și nici fratele meu nu am abuzat. Părinții mei sunt cei care m-au ținut aproape de Moldova, chiar dacă am plecat la capătul celălalt al lumii.

Citește continuarea pe pagina următoare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povesti adevarate