N-ar trebui sa fim niste Cenusarese!

Asa cum anuntaseram intr-un numar trecut, am tinut sa aflam care este conditia femeii care lucreaza in domeniul stiintei. Ne vorbesc despre acest subiect o fiziciana, o specialista in domeniul teledetectiei, o sefa de lucrari la Politehnica si o doctorita, care ingrijeste copii bolnavi de cancer.

Cercetarea li se potriveste femeilor
Gabriela Pavelescu (58 de ani), absolventa de Fizica, cu un doctorat in domeniu, s-a dedicat de peste 25 de ani cercetarii. Lucreaza la Institutul National de Optoelectronica. Este un exemplu pozitiv, de femeie care nu a avut de suferit de vreo discriminare legata de sex. Unul dintre motive ar fi ca in cercetarea din domeniul fizicii activeaza destule femei, iar institutul unde lucreaza este condus chiar de o femeie, dr. ing. Roxana Savastru. De altfel, in cercetare lucreaza oameni care au un comportament adecvat, sustine ea.
"Cei care au decis sa faca stiinta si, mai ales, cercetare sunt oameni pasionati de domeniul lor, uniti prin curiozitatea de a afla si comunica lucruri noi", spune ea. "Oamenii care au ales aceasta profesie sunt mai educati, au un comportament mai civilizat. Cercetarea este o profesie care cere mult timp, daruire si e mult mai putin banoasa decat altele. De aceea, raman doar cei care o fac din pasiune."

 

A fi femeie in mediul stiintific
In cercetare, competenta si calitatea profesionala conteaza. Gabriela Pavelescu stie ca situatia femeilor din stiinta nu este multumitoare pe deplin, desi cercetarea e o meserie foarte potrivita pentru o femeie, fiindca cere intuitie, altruism, rabdare, meticulozitate si simt organizatoric – toate, calitati tipic feminine.
Cum acestea sunt si calitati necesare unui bun manager, societatea ar avea de castigat daca ar promova mai multe femei in posturi de conducere in domeniu.
Pe de alta parte, dorinta unei femei de a-si intemeia o familie si de a avea copii se poate suprapune peste aspiratia de a-si construi o cariera. De aceea, din proprie experienta, Gabriela Pavelescu le previne pe tinerele cercetatoare ca timpul dedicat educatiei copiilor le va diminua disponibilitatea profesionala. Ca atare, ar trebui sa-si aleaga bine sotul si sa se asigure de sprijinul familiei pentru a-si putea indeplini aspiratiile legate de profesie.
"Acum, spre sfarsitul carierei, am mult mai mult timp de oferit cercetarii decat aveam inainte. tin minte ca in primii cinci ani mi-a fost destul de dificil sa ma ocup de copil si sa imi pregatesc examenele si teza de doctorat, pe care nu le-am redactat in acelasi ritm in care le-ar fi dat o persoana care nu are obligatii familiale. Dar, privind in urma, cu toate greutatile de pe parcurs, nu mi-as fi dorit o alta meserie."

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera