Muntii Latoritei

Muntii LatoriteiAflate intre uriasul Parang si Muntii Lotrului, Cheile si Muntii Latoritei sunt de o frumusete salbatica. De pe inaltimile varfurilor Frato­stea­nu si Puru, abrupturi stancoase de peste 500 m se apleaca spre Latorita, cea odinioara limpede si involburata. Stancile sunt presarate cu hornuri si jgheaburi inguste, ace si pinteni, pe care creste o vegetatie diversa. Sunt locuri minunate, unde poti gasi orice peisaj, de la cascade si lacuri de munte, la chei si pesteri, lacuri de acumulare, drumuri forestiere ce traveseaza muntii in toate directiile, paduri neumblate si poieni smaltuite de flori multicolore.

Accesul spre acest mic paradis se face din drumul national 7A, ce leaga Brezoiul de statiunea Voineasa. Aceasta din urma este un loc potrivit pentru cazare si drumetii pe versantul Nordic al Muntilor Latoritei. Dar pentru cei care vor sa poposeasca mai multa vreme in inima aces­tor munti, la sase kilometri in aval de Voineasa, in localitatea Valea Macesului, se ramifica un drum asfaltat, care ajunge in Ciungetu. In Ciungetu sunt, de asemenea, posibilitati de cazare la cateva pensiuni.

Una dintre ele se afla sus, la 1.250 m altitudine, in coasta muntelui Vanata, si ofera o priveliste fascinanta asupra zonei incon­ju­ra­toare. Din drumul care duce la aceasta pensiune se desprinde un altul, care urca pana la 1.560 m, in locul numit Plaiul Poienii. Aici se afla o cabana ce apartine obstii. Drumul pana aici poate fi parcurs cu multa atentie de orice tip de masina, atata vreme cat nu-ti este mila de ea.

Muntii Latoritei

 

Drumul strategic
La Plaiul Poienii intalnim drumul de culme care strabate Muntii Latoritei, pornind din Valea Macesului, si care ajunge pana in Muntii Paring, la Saua Stefanul (1.915 m altitudine), unde intalne­­s­te soseaua Transalpina, Novaci-Sebes.

Drumul de culme al Latoritei, numit de localnici si ,,drumul strategic“, pentru ca a fost construit in timpul Primului Razboi Mondial (1916), este probabil cel mai frumos drum alpin din Romania. Dupa ce, la plecarea din Valea Macesului, traverseaza zone de pasuni si fanete, intra in zona de padure care margineste abrupturile de la Pietrele Albe, apoi iese si urca in altitudine, pana la aproape 2.000 m, unde se va mentine pana la final.

Cand atar­­­nat deasupra haurilor imense, cand strecurandu-se printre principalele varfuri ale Muntilor Latoritei, Fratosteanu si Puru, drumul dezvaluie perspective fascinante asupra Paringului, Muntilor Lotrului, Lacului Vidra si caldarii glaciare a Latoritei.

Din pacate, sau din fericire, pentru frumusetea locurilor, drumul nu poate fi parcurs decat cu o masina de teren si… cu mult curaj. Si asta pentru ca drumul este si extrem de expus.

Serpuind pe deasupra prapastiilor, pare un fir de sfoara aruncat peste munti. Cu toate ca este foarte dificil de parcurs, mai ales pe vreme rea, cand pot aparea si probleme de orientare, drumul este de o frumusete extraordinara. Poate fi parcurs si pe jos, cu rucsacul in spate, traversarea lui necesitand doua zile, cu innoptare la cort. Drumul este traversat de numeroase poteci turistice, care urca din statiunile Voineasa si Vidra.

LatoritaPe chei
De la Cingetu, cei care nu vor sau nu pot sa urce pe drumul de culme al muntilor Latoritei, pot urma un altul, mai batut: soseaua asfaltata, care intra in Cheile Latoritei. Cheile formeaza un defileu pe urmatorii cinci kilometri, valea se restrange, versantii se rostogolesc aproape vertical, iar de pe politele stancoase te intampina o bogatie de flori multicolore. Dupa ce trecem de cantoanele parasite de la Borogeana, intram in sectorul de vale numit "La jgheaburi“.

Aici, pe vremea cand apele nu-i erau stranse in baraje de beton, Latorita a sapat pe fundul albiei jgheaburi si marmite cu adevarat spectaculoase. Ceva mai sus, poti sa vezi cum se prelinge un firicel de apa peste un prag stancos. Este ceea ce a mai ramas din cascada numita „apa spanzurata“, apele paraului ce o formau fiind, de asemenea, captate.

lac petrimanuDupa 18 kilometri de la Ciungetu, ajungem la barajul Petrimanu, unde gasim si alternative de cazare (la cabana Tudor Petrimanu). Puteti instala chiar si corturi in poienile din preajma lacului. Un drum forestier continua de la lac, inca patru kilometri, si, dupa ce lasa in stanga drumul ce urca in Curmatura Oltetului, merge mai departe, la Polovragi, ajunge la barajul si Lacul Galbenul, un alt loc potrivit pentru campare.

Daca esti amatoare de excursii antrenante, poti incerca traseul de ce duce pana la cascada ,,Moara Dracilor“ si la Iezerul Latoritei – lacul glaciar aflat la cea mai joasa altitudine din tara (1.580 m). Dar trebuie sa ai o calauza priceputa sau harti bune…

In golul alpin
De la Iezerul minunat, inconjurat de paduri adanci, urcand mai departe prin poieni umede, tapetate cu albul plantei numite ,,bumbacarita”, poti ajunge pana la golul alpin. Aici sunt de sute de ani stanele novacenilor, oameni ospitalieri, unde poti manca un bulz de mamaliga si afla in ce directie sa apuci prin muntii atat de putin umblati.

Continuind pe poteci pastorale, poti ajunge pana sus, in coastele Muntinului, unde covoare de flori de colt stau ascunse de ochii neavizati. Mai jos, in causul muntelui, sunt iezerele Muntinului, doua ochiuri de apa de unde Latorita isi incepe minunata calatorie.

text si foto: Cristian Duminecioiu
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta