Muntii Latoritei

LatoritaPe chei
De la Cingetu, cei care nu vor sau nu pot sa urce pe drumul de culme al muntilor Latoritei, pot urma un altul, mai batut: soseaua asfaltata, care intra in Cheile Latoritei. Cheile formeaza un defileu pe urmatorii cinci kilometri, valea se restrange, versantii se rostogolesc aproape vertical, iar de pe politele stancoase te intampina o bogatie de flori multicolore. Dupa ce trecem de cantoanele parasite de la Borogeana, intram in sectorul de vale numit "La jgheaburi“.

Aici, pe vremea cand apele nu-i erau stranse in baraje de beton, Latorita a sapat pe fundul albiei jgheaburi si marmite cu adevarat spectaculoase. Ceva mai sus, poti sa vezi cum se prelinge un firicel de apa peste un prag stancos. Este ceea ce a mai ramas din cascada numita „apa spanzurata“, apele paraului ce o formau fiind, de asemenea, captate.

lac petrimanuDupa 18 kilometri de la Ciungetu, ajungem la barajul Petrimanu, unde gasim si alternative de cazare (la cabana Tudor Petrimanu). Puteti instala chiar si corturi in poienile din preajma lacului. Un drum forestier continua de la lac, inca patru kilometri, si, dupa ce lasa in stanga drumul ce urca in Curmatura Oltetului, merge mai departe, la Polovragi, ajunge la barajul si Lacul Galbenul, un alt loc potrivit pentru campare.

Daca esti amatoare de excursii antrenante, poti incerca traseul de ce duce pana la cascada ,,Moara Dracilor“ si la Iezerul Latoritei – lacul glaciar aflat la cea mai joasa altitudine din tara (1.580 m). Dar trebuie sa ai o calauza priceputa sau harti bune…

In golul alpin
De la Iezerul minunat, inconjurat de paduri adanci, urcand mai departe prin poieni umede, tapetate cu albul plantei numite ,,bumbacarita”, poti ajunge pana la golul alpin. Aici sunt de sute de ani stanele novacenilor, oameni ospitalieri, unde poti manca un bulz de mamaliga si afla in ce directie sa apuci prin muntii atat de putin umblati.

Continuind pe poteci pastorale, poti ajunge pana sus, in coastele Muntinului, unde covoare de flori de colt stau ascunse de ochii neavizati. Mai jos, in causul muntelui, sunt iezerele Muntinului, doua ochiuri de apa de unde Latorita isi incepe minunata calatorie.

text si foto: Cristian Duminecioiu
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta