Modelul potrivit de scaun auto în funcție de vârsta copilului

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-fidnf

Problema siguranței în trafic reprezintă o chestiune cu importanță vitală, mai ales atunci când la bordul unui autovehicul se află copii. În conformitate cu indicațiile codului rutier, părinții trebuie să fie pregătiți cu toate echipamentele necesare, pentru a le asigura celor mici tot confortul și siguranța de care au nevoie.

Legislația rutieră impune conducătorilor auto respectarea cu strictețe a reglementărilor în vigoare, astfel încât transportul copiilor să fie efectuat în condiții optime. Două directive europene – ECE R44 și ECE R129 – stabilesc standardele de calitate și siguranță de care producătorii țin cont în producție de scaune auto pentru copii. Găsești mai jos reperele recomandate în alegerea celui mai potrivit model pentru copilul tău.

Grupa 0  

Această categorie include scaune realizate pentru copiii care cântăresc sub 10 kg, se recomandă a fi instalate, de regulă, pe locurile de spate și invers față de sensul de mers. Forma specifică, proiectată în favoarea confortului pasagerilor foarte mici, a dat naștere denumirii alternative de „scoică'. În funcție de ritmul de creștere al copilului, un scaun auto pentru nou-născut se poate utiliza până în jurul vârstei de 6-8 luni.

Există situații în care poți monta o „scoică' pe locul de lângă șofer, însă doar dacă respecți condiții specifice: automobilul nu are airbag sau l-ai dezactivat înainte de a instala scaunul pe care trebuie să-l fixezi cu spatele către direcția de mers.

Grupa 0+  

Scaunele din acest grup sunt dedicate copiilor cu greutatea cuprinsă între 0 și 13 kg (vârsta aproximativă de 0-12 luni), ceea ce înseamnă transportul unei greutăți ceva mai mari decât într-o „scoică'. Alegerea scaunului auto pentru un copil mic depinde, în principal, de caracteristicile pasagerului și apoi de modelul autoturismului în care se va afla. La fel ca în cazul grupei anterioare, scaunele din grupa 0 se recomandă a fi montate invers în raport cu direcția de mers, pentru stabilitatea și protecția sporită a copilului.

Grupa 1  

Este categoria dedicată copiilor care cântăresc între 9 și 18 Kg și corespunde etapei de vârstă 6 luni – 4 ani. Grupa 1 reprezintă startul utilizării unui scaun auto pentru copii montat cu fața către direcția de mers, iar structura acestui tip de scaun este un aliat de încredere pentru părinții care vor să le asigure celor mici un transport confortabil. Despre modelele propuse în această etapă se spune că ele „cresc' alături de pasageri, fiind adaptabile anatomiei în dezvoltare a copiilor.

Grupa 2  

Atunci cînd greutatea unui copil se cuprinde în intervalul 15-25 Kg, este foarte probabil ca acesta să poată fi încadrat în categoria de vârstă 3-8 ani. Acest lucru semnifică necesitatea de a lua în calcul folosire unui scaun auto din Grupa 2 – cu spătar și mânere, în formula ideală, pentru o mai bună susținere a corpului.

Apropo de fixarea obligatorie, trebuie să știi că de la aceasta sunt exceptați doar acei copii cu afecțiuni medicale speciale, care se pot agrava în cazul utilizării centurii de siguranță. O astfel de situație are nevoie, obligatoriu, de atestare oficială prin scrisoare medicală – în asemenea caz, copilul este însoțit de un adult pe bancheta din spate.

Grupa 3

Copiii care cântăresc între 22 kg și 36 kg și care au înălțimea peste 135 cm pot călători

folosind centura de siguranță fixată astfel încât să nu treacă peste zona gâtul sau a feței. Acum se pot folosi „înălțătoarele'.

Conform legii, ca șofer poți transporta un copil – asigurat direct de centura de siguranță – în dreapta doar dacă:

  • înălțimea pasagerului depășește pragul de un metru și jumătate;
  • copilul a împlinit vârsta de 12 ani;
  • pe scaunul din față este instalat un înălțător omologat, corespunzător greutății copilului.

Dacă pasagerul a împlinit 12 ani, dar este mai scund comparativ cu pragul de un metru și jumătate înălțime, se recomandă folosirea înălțătorului, pentru ca transportul celui mic să se desfășoare în condiții de maximă siguranță.

Este important să știi că, înainte de a-ți fixa copilul în scaun, trebuie să-i asiguri o poziție cât mai confortabilă. În plus, este necesar ca habitaclul să fie eliberat de obiecte ce ar putea crea haos sau loviri accidentale în cazul unui eveniment nedorit în trafic.  

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial