Mituri și adevăruri despre îngrijirea pielii cu acnee – ce trebuie să știi cu adevărat

Acneea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii și poate apărea în orice etapă a vieții, inclusiv la pubertate, în timpul sarcinii sau al menopauzei.

Acneea este cauzată de excesul de sebum, celule moarte ale pielii și bacterii rămase captive în pori. Acest lucru provoacă inflamație și iritație, rezultând coșuri și alte pete, cum ar fi punctele albe și punctele negre.

Acneea, cu capacitatea sa neobișnuită de a apărea neinvitată, poate fi o sursă de frustrare, stimă de sine scăzută și căutări nesfârșite de remedii rapide. Din fericire, persoanele cu acnee pot apela la diverse produse, cum ar fi o cremă antiacnee.

Există o mulțime de mituri care i-au influențat pe cei care se confruntă cu acnee. De la credința că acneea este cauzată de o igienă deficitară până la ideea că doar adolescenții sunt afectați. Aruncă o privire peste acest ghid care are rolul de a demonta miturile despre această afecțiune extrem de răspândită.

Mitul nr. 1: Ceea ce mănânci nu îți afectează pielea

Cercetările arată că nu există nicio relație între ceea ce mănânci și acnee. Cu toate acestea, oamenii care au acnee pot avea experiențe diferite atunci când mănâncă anumite alimente. Unii indivizi pot observa o îmbunătățire semnificativă a pielii după ce au evitat anumite alimente, în timp ce alții pot să nu vadă nicio schimbare. Acest lucru poate îngreuna stabilirea unei relații clare cauză-efect între dietă și acnee.

Câteva studii au arătat că alimentele cu indice glicemic mai scăzut reduc acneea. Așadar, dacă observi că acneea se intensifică atunci când mănânci mai mult zahăr, renunță la a mânca atât de mult zahăr.

Adevăr despre acnee: Alimentele care nu cresc glicemia foarte mult pot reduce acneea

Cercetările sugerează că alimentele cu indice glicemic scăzut pot reduce riscul de a dezvolta acnee, iar o dietă care conține alimente cu indice glicemic ridicat (cum ar fi ciocolata, sucurile, pizza etc.) poate agrava acneea.

Acest lucru este cauzat de faptul că alimentele care ridică nivelul glicemiei pot provoca inflamație în întregul organism, ceea ce poate duce apoi la erupții și acnee.

Limitarea consumului de lactate și creșterea aportului de alimente sănătoase (cum ar fi legume proaspete, unele fructe proaspete, fasolea și ovăzul), acizi grași omega-3, antioxidanți, zinc, vitamina A și fibre alimentare din dietă pot ameliora problemele de piele.

Mitul nr. 2: Doar adolescenții dezvoltă acnee

Acneea este de obicei asociată cu pubertatea din cauza modificărilor hormonale care se produc în această perioadă a vieții. Aceste modificări pot crește producția de sebum (ulei) și la înfundarea porilor.

Adevăr despre acnee: Toţi oamenii, indiferent de vârstă, pot dezvolta acnee

Adolescenții nu sunt singurii care dezvoltă acnee din cauza modificărilor hormonale. De exemplu, femeile se confruntă cu fluctuații hormonale în timpul ciclurilor menstruale, al sarcinii și al menopauzei. Aceste fluctuații pot declanșa acnee.

Cu toate acestea, hormonii nu sunt singura cauză a acneei. Această afecțiune poate fi provocată de genetică, stres, anumite medicamente, condiții de sănătate (cum ar fi sindromul ovarelor polichistice) și produsele de îngrijire a pielii/machiaj.

Acneea la adulți este o formă a afecțiunii care apare între vârstele de 20 și 50 de ani.

Mitul nr. 3: Trebuie să folosești mai multe produse de îngrijire a pielii pentru ca acneea să dispară

Când oamenii încep să se confrunte cu erupții de acnee, deseori apelează la cantități excesive de seruri și produse de curățare pentru a le ameliora. Acest lucru, însă, nu are nicio bază reală…

Cei cu experiență minimă în îngrijirea pielii pot citi aceste afirmații îndrăznețe și pot ajunge să cheltuiască excesiv pentru produse de care nu au nevoie.

Adevăr despre acnee: Produsele de îngrijire a pielii ar putea contribui la acnee

Utilizarea prea multor produse de îngrijire a pielii în același timp poate înfunda porii, poate usca pielea și poate provoca iritații. Mai ales dacă produsele conțin ingrediente comedogenice.

În loc să cheltui bani pe produse care ar putea să agraveze acneea, poți începe cu o rutină simplă de îngrijire a pielii în trei pași: curățare, hidratare și aplicare de protecție solară.

În timp ce încerci să afli ce este eficient pentru pielea ta, poți testa diverse produse. De exemplu, dacă observi că încă ai episoade de acnee după ce ți-ai stabilit o rutină de îngrijire, întreabă-l pe medic dacă poți începe să utilizezi medicamente eliberate pe bază de rețetă, cum ar fi crema cu tretinoină.

Mitul nr. 4: Acneea poate apărea doar la nivelul feței

Acneea apare pe față, spate, piept și umeri. Acneea este cel mai frecvent asociată cu tenul, deoarece este zona cea mai afectată. În plus, acneea este mai vizibilă la nivelul tenului.

Acneea prezentă pe alte părți ale corpului este de obicei acoperită de îmbrăcăminte. În plus, discuțiile despre acnee se învârt de obicei în jurul erupțiilor pe față.

Adevăr despre acnee: Acneea poate apărea oriunde există pori

Acneea poate afecta orice zonă a corpului, însă apare cel mai frecvent pe față, gât, piept și spate. Aceste zone au o concentrație mare de glande uleioase, care produc sebum, un ulei natural care ajută la menținerea pielii hidratate.

Acneea apare atunci când aceste glande se înfundă cu celule moarte ale pielii, bacterii și exces de sebum. Severitatea și localizarea acneei pot varia de la o persoană la alta, iar afecțiunea poate fi ușoară până la severă, cum ar fi acneea chistică.

Vestea bună este că tratamentele pentru acneea facială pot fi eficiente și pentru celelalte zone ale corpului.

Mitul nr. 5: Acneea la adulți este o afecțiune cronică

Acneea îi afectează în mod diferit pe oameni, dar asta nu înseamnă că va trebui să te confrunți cu ea pentru totdeauna.

În funcție de istoricul familial, acneea poate dispărea de la sine (mai ales dacă ești adolescent). În schimb, la adulți, povestea poate fi puțin mai complicată. Acneea poate apărea doar în anumite perioade ale lunii sau poate fi cauzată de genetică sau de o afecțiune medicală, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice.

Adevăr despre acnee: Acneea poate fi tratată, iar erupțiile noi pot fi prevenite

Ingredientele produselor eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi peroxidul de benzoil și acidul salicilic, ajută la îndepărtarea mai rapidă a coșurilor și la prevenirea formării altora noi. Alte medicamente eliberate pe bază de rețetă pot ajuta la prevenirea completă a acneei, împiedicând înfundarea foliculilor de păr.

Mitul nr. 6: Nu ar trebui să te machiezi dacă ai acnee

O concepție greșită frecventă este că ar trebui să eviți machiajul dacă te confrunți cu acnee. Se presupune că produsele de machiaj îți vor înfunda porii și îți vor irita pielea, agravând acneea. Cu toate că unele produse ar putea face acest lucru, nu este întotdeauna cazul.

Adevăr despre acnee: Persoanele cu acnee pot folosi produse de machiaj

Doar pentru că ai acnee, nu înseamnă că trebuie să renunți complet la machiaj. Cu toate acestea, ar trebui să ai grijă de piele și să alegi machiajul potrivit.

Este important să-ți cureți tenul în fiecare zi, astfel încât porii să rămână curați. Nu te culca niciodată cu tenul acoperit de machiaj. În plus, poate fi necesar să verifici produsele de machiaj și să le înlocuiești pe cele care îți pot irita pielea.

Căutați produsele non-comedogenice' și fără ulei'. De obicei, aceste produse nu înfundă porii.

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial