Mituri și adevăruri despre alăptarea nou-născuților

Perioada sarcinii este doar începutul aventurii viitoarelor mămici, presărată de emoții, stres și nesiguranță în legătură cu modul în care trebuie să se îngrijească de nou-născut.

Chiar dacă nouă luni de zile le-ai dedicat exclusiv să te informezi despre tot ce ar putea avea nevoie bebelușul tău în primul său an de viață pentru o dezvoltare armonioasă, nu înseamnă că nu te-ai lovit și de sfaturi diverse, care poate nu au o bază științifică bine pusă la punct. Fie că provin de la persoane apropiate sau le culegi din surse scrise, cele mai multe informații și indicații pot foarte ușor să cadă în zona de ,,mit'.

Credințele populare se află la tot pasul, deoarece se transmit din generație în generație, iar viitorii părinți se găsesc puși în fața lor mult mai des decât în fața indicațiilor medicale. Cele mai răspândite mituri se referă în special la modul de alaptare sau la necesitatea de a introduce  în meniul sugarului lapte praf, mituri care mai degrabă induc stări de panică, decât să ofere informații utile mămicilor. 

Iată câteva mituri demontate și adevăruri despre sarcină și alăptare, care ar putea să vă fie de folos ție și micuțului tău:

Alăptarea trebuie să se producă la intervale fixe de timp – Fals

Planificarea orelor de masă te privează de contactul cu sugarul tău, care se petrece mai ales pe perioada alăptării, ceea ce va avea drept rezultat un bebeluș privat de afecțiune și, mai ales, de hrană. Pe lângă faptul că vei avea un nou-născut țâfnos, consecințele se vor simți și asupra ta: canalele galactofore se obturează din cauza golirii insuficiente a sânilor, ceea ce va conduce la îngreunarea suptului și, implicit, la înțărcarea timpurie. 

Unele mame nu produc destul lapte – Fals

Atunci când lucrurile funcționează bine și nu există probleme de sănătate fizică sau emoțională ale mamei, laptele matern este produs pe principiul ,,cerere – ofertă'. Introducerea timpurie a laptelui praf, a apei și a sucului vor cauza implicit o scădere în producție, dacă nevoia de hrană a bebelușului scade. Dacă îți dorești să alăptezi pe o perioadă mai lungă și să îi oferi afecțiunea de care micuțul tău are nevoie, încearcă să alăptezi mai des, chiar și noaptea.

Copiii alăptați se bucură de o imunitate mai bună – Adevărat

Anticorpii găsiți în laptele matern pot ajuta la combaterea infecțiilor. Tot în laptele matern se întâlnesc proteine, grăsimi, zaharuri și chiar celule albe care sunt foarte eficiente în lupta împotriva diverselor boli. Toate acestea ajung direct în stomacul și intestinele sugarului, oferind un plus de imunitate în fața afecțiunilor gastro-intestinale.

Prin alăptare poți transmite micuțului tău și elemente probiotice. Unele ajută sistemul imunitar, în timp ce altele oferă nutrienți microorganismelor bune ale corpului, cunoscute sub numele de microbiomul uman. Un microbiom sănătos are un rol important în evitarea îmbolnăvirilor frecvente, însă de asemenea reduce riscurile apariției alergiilor, astmului, obezității și a altor tulburări cronice. 

Alăptarea după anestezie este contraindicată – Adevărat

Medicamentele administrate pentru anestezia generală intră direct în circulația sanguină, deci, este foarte posibil să nu poți alăpta în primele 24-48 de ore. În schimb, în cazul rahianesteziei sau a anesteziei epidurale, folosite pentru cezariană, se poate alăpta fără niciun risc. 

Acestea sunt doar câteva mituri disecate și demontate. Ia legătura cu un medic specialist dacă simți că ai nevoie de mai multe informații și îți dorești să te informezi mai în amănunt despre cum poți avea grijă de nou-născutul tău. 

Sursă foto: Unsplash

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial