Misterul de la Cozia

Muntele Cozia

Cand vii din Oltenia sudica sau cobori de pe serpentinele Dealului Negru si ajungi la Ramnicu Valcea, este imposibil sa nu remarci in zare un munte ca o spinare de reptila, ce pare sa bareze Valea Oltului – este Muntele Cozia. Slefuit, in mii de ani, de ape si de vanturile ce-l ravasesc din toate directiile, sprijinit de contraforturi impadurite si vai adanci, de turnuri luminate de soare si abisuri intunecoase, acest munte se desprinde din lantul Carpatilor, ca o insula semeata.

Pe muntele sacru al dacilor

Datorita faptului ca e marginit de depresiuni atat la nord, unde vechea Tara a Lovistei il desparte de culmile Fagarasului, cat si la sud, Muntele Cozia pare mult mai inalt decat arata cei 1668 de metri ai sai. Spre vest, apele lacului de acumulare de la Turnu il separa de Muntii Capatanii. Muntele Cozia a fost dintotdeauna invaluit in legende si mister. A fost considerat de unii muntele sacru al dacilor.

Abrupturile sale sunt pline de stanci cu forme ciudate, carora localnicii le-au dat diverse nume. „Ciobanul, „Haiducul, „Inteleptul, „Baba Coziei, „Peretele Vulturilor – sunt doar cateva dintre ele. Toate stancile izolate si lipsite de vegetatie sunt numite de localnici „Bulzuri. Invaluite in mister sunt si grotele, cum ar fi Pestera din Cale, aflata langa Manastirea Stanisoara, Grota Haiducului, din Coltul lui Damaschin, sau Grota Ursilor, de sub varful Ciobanu.

Muntele e strabatut de cateva trasee de picior, care se unesc ca spitele unei roti in partea sa centrala. Toate au spectaculosul sau ineditul lor, dar nu pot fi parcurse decat in mai multe zile, cu innoptare la cort sau la cabana Cozia. Pentru cei care vor o drumetie de week-end sau chiar de o zi, cele mai indicate sunt traseele cu plecare din zona Turnu sau Calimanesti. Cel mai bine este sa folositi un traseu la urcare si altul la coborare, pentru a avea o imagine detaliata a frumusetilor muntelui.

Manastirea Stanisoara
Manastirea Stanisoara
Manastirea Turnu
Manastirea Turnu

Poienite cu flori si privelisti care iti taie respiratia

Traseul principal, marcat cu banda albastra, porneste din statiunea Caciulata. De-a lungul lui, poti admira multe dintre atractiile turistice ale Coziei: Manastirea Stanisoara, Grota din Cale, abrupturile din Valea Seaca, grotele din muntele Salbaticu, repezisurile Vaii Bulzului, Coltul lui Damaschin, Grota Haiducului, numeroasele chipuri de piatra din creasta Bulzului si muntele Durduc. O descriere detaliata a traseului nu este posibila aici.

Dar, in general, in zonele joase, traseele strabat paduri compacte de gorun si fag, iar in zonele mai inalte, pe cele de molid si mesteacan. In poienite, intalnim o flora bogata si diversa, lucru care a determinat de altfel constituirea aici a unei rezervatii naturale. In zona superioara, acest traseu are urcusuri solicitante, care iti cer antrenament, asadar nu te aventura in orice conditii. Cu toate ca nu este un munte prea inalt, altitudinea joasa de plecare (de la cca 300 m) face ca diferentele de nivel sa fie mari (in jur de 1.300 m) si, astfel, timpul de urcare sa fie de 5-6 ore, in medie.

Efortul va fi rasplatit insa de frumusetea deosebita a peisajului, de poienile cu flori multicolore, de perspectivele minunate, care se deschid spre depresiunile de la poale si spre muntii din jur, si, poate, nu in ultimul rand, de binemeritata odihna de la cabana Cozia.

Cabana Cozia
Cabana Cozia

Cabana Cozia se afla la o altitudine de 1.573 de metri. Are 50 de locuri de cazare in camere cu 2-3 paturi si 7-8 paturi. Are curent electric si apa curenta, iar incalzirea se face cu lemne. Are restaurant si bar.

Cum ajungem

La coborare, va recomand traseul marcat cu banda rosie, care se lasa in jos pe muchia Turneanu si ajunge la Manastirea Turnu. Construita in preajma unor adaposturi sapate in piatra de catre pustnicii de peste veacuri, manastirea are o biserica din anul 1676, ridicata in locul alteia de lemn, disparuta in urgia vremurilor.

De altfel, ascunse in faldurile muntelui si in mantia padurilor, stau si alte asezaminte monahale, in afara celor amintite mai sus: Schitul Ostrov, Schitul Cornet, dar si celebra Manastire Cozia, aflata de cealalta parte a Oltului. Exista in Cozia si un drum forestier, care urca din localitatea Dangesti, aflata la 18 km de Calimanesti, pana la cabana Cozia, care poate fi o incercare serioasa pentru cei care iubesc ciclismul montan. Exista si posibilitatea de a ajunge la cabana cu masina, de preferinta de teren.

Muchia Turneanu
Muchia Turneanu
Coltul lui Damaschin
Popas sub Coltul lui Damaschin

Text si foto: Cristian Duminecioiu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vacanta