Miracolele secolului XXI. Placenta, terapiile cu celule stem și medicina regenerativă 

Auzim din ce în ce mai des despre vindecările și beneficiile uriașe aduse organismului de celulele stem, dar destul de puțini știu ce sunt aceste celule și de ce este important să le recoltezi și să le păstrezi. Medicii reușesc însă, folosind medicina inovativă cu celule stem, să trateze cu rezultate spectaculoase peste 85 de afecțiuni, de la cancere și AVC, la autism și unele forme de leucemie. Și acesta este doar începutul. ‘

Teoria e simplu de explicat: celulele stem sunt celule constitutive ale vieții organismului, sunt singurele celule din organism care au capacitate de a evolua și a forma alte celule specializate putând să reînnoiască sângele și alte țesuturi. De la teorie începe însă miracolul medical, pe care o companie de avangardă, Cord Blood Center (CBC) – singura bancă de celule stem din România care oferă recoltarea la naștere a placentei, împreună cu sângele și țesutul de cordon ombilical – îl pune la dispoziția viitorilor părinți ca o componentă unică de prevenție prin accesul la medicina viitorului.

Șansa de a păstra cele mai prețioase celule din lume

Deschisă în 2005, CBC este prima și cea mai mare bancă de celule stem acreditată din țara noastră și face parte din grupul CBC, cu sediul în Elveția, cu experiență de peste două decenii, prezent în 8 țări europene. Că fac foarte bine ceea ce fac o dovedeşte succesul lor spectaculos în ciuda noutăţii pe care au adus-o şi a profilului mai dificil pe care l-au abordat, faptul că au, la nivel european, peste 176.000 mame care au apelat la conservarea la naștere a celulelor stem, dintre care peste 80.000 sunt în România. Cel mai important lucru este ca viitorii părinți să realizeze că au la naștere o șansă unică de a păstra celulele extrem de valoroase, care se găsesc numai în placentă căci sângele provenit de aici are proprietăți cu totul deosebite, care pot salva viața și ajuta în viitor la tratarea unor boli grave și regenerarea țesuturilor. 

Dominica-Valent-RafaiovaSeparatorVEZI FOTOPOZA 1 / 5

 

Recoltarea este o decizie pentru viitor 

Lucruri pe care le-a înțeles și Raluca. M., o mămică în vârstă de 36 de ani, care a preferat să recolteze, imediat după naștere întreaga placentă, alături de sângele și țesutul de cordon ombilical, pentru ca celulele stem din aceste produse biologice să poată oferi copilului său o șansă în cazul declanșării în viitor a unor posibile boli cumplite și de nevindecat. ,,Cred că în fiecare cuplu există un moment în care amândoi simțiți ceva special. Este momentul să creați o viață, dar unii dintre noi întâmpinăm niște obstacole incredibile. Uitându-mă înapoi, cred că toate aceste greutăți n-au făcut decât să ne ajute să realizăm mai intens cât de prețioasă este viața și cum nu există efort nejustificat atât timp cât vrei să protejezi. Ne-am chinuit timp de 27 de luni de zile să avem un bebe, o problemă cu care se confruntă din ce în ce mai multe cupluri. Medicina modernă este o binecuvântare, iar cu un strop de binecuvântare de la Dumnezeu, în sfârșit am reușit! Am fost în al nouălea cer și în același timp plini de frică și stres. În sfârșit am reușit să creăm o viață și era clar pentru amândoi că tot restul vieții noastre îi va fi dedicat acestui miracol. Încă din timpul sarcinii ne-am folosit absolut tot timpul liber pentru găsirea soluțiilor pentru protejarea acestui pui de om, sânge din sângele nostru. Tot research-ul pe care l-am făcut online, l-am transmis și medicului nostru, i-am ascultat părerile și sfaturile. Am discutat cu toate cunoștințele și am adunat toate serviciile pe care le-am putea accesa pentru ca bebelușul nostru să aibă parte de toate șansele, în caz că vine necazul. Unii prieteni ne-au spus că lor li se pare un subiect controversat recoltarea de celule stem. Cu toate astea, medicul nostru ne-a sfătuit corect – considerăm noi – să recoltăm cea mai mare cantitate posibilă la naștere, copilul nostru să aibă tot felul de celule, căci recoltarea este o decizie de viitor. Tot medicul ne-a spus despre faptul că există numeroase studii privind celulele stem din placentă și faptul că acestea ar putea fi folosite chiar și în cazul celorlalți membri ai familiei; în research-ul nostru placenta a apărut destul de des. Am crezut că nu avem șanse, dar ne-am bucurat enorm să aflăm că România este printre puținele țări din Europa unde recoltarea placentei este posibilă, alături de sângele de cordon ombilical și țesutul de cordon ombilical. Unde mai pui că am născut în spital de stat! Dumnezeu ne învață să protejăm și să ocrotim viața. Ne rugăm să nu fie nevoie de ele niciodată, dar suntem mult mai liniștiți că am ales să recoltăm și placenta'. 

Tot mai multe gravide aleg, la naștere, procedura recoltării stem

Asemenea Ralucăi, multe viitoare mămici aleg această procedură, la naștere, pentru a-și proteja bebelușul pe viață și iau decizia de a crio-conserva placenta, alături de sângele și țesutul de cordon ombilical, cu gândul de a oferi puiului de om o șansă de vindecare în cazul apariției unor maladii grave. De altfel, și multe mămici-vedete din showbiz-ul românesc, printre care Lili Sandu, Dana Rogoz sau Anca Ciota, s-au dovedit precaute, au ales să protejeze sănătatea micuților lor încă de la naștere și au ales procedura crio-conservării întregului țesut placentar, alături de cele arhicunoscute – sângele și țesutul ombilical, România fiind printre puținele țări din Europa (alături de Germania, Marea Britanie, Slovacia) unde recoltarea placentei la naștere este posibilă. De la începutul anului 2022, aproximativ 1.000 de gravide din România au optat pentru acest serviciu. 

Recoltarea se face la spitalul public sau privat?

„Întrebările pe care le primesc cel mai des, de la pacienții mei, sunt: ce recoltăm, când recoltăm și cum recoltăm? Cel mai complex pachet de recoltare din România ne permite să recoltăm placenta, împreună cu țesut și sânge ombilical imediat după naștere, fie că este naturală sau cezariană. Recoltarea se face la spital, indiferent că este public sau privat, de către medicul ginecolog. Procesul este foarte rapid, durează doar câteva minute și nu prezintă riscuri, nici pentru mamă, nici pentru copil. E important de menționat că, aceste țesuturi, în lipsa recoltării, se aruncă, devin deșeu biologic, deși sunt bogateȋîn celule ce într-o bună zi ar putea salva viața copilului dumneavoastră', spune doctorul Ioan Boleac, medic primar Obstetrică-Ginecologie. 

Placenta-cheia tratamentelor viitorului 

În placentă există cea mai mare diversitate de celule stem, cu proprietăți multiple și unice, care pot fi baza tratamentului a sute de boli considerate, astăzi, incurabile. În prezent există peste 85 de terapii standard – aprobate de FDA-ul american și de Agenția Europeană a Medicamentului – ce folosesc celule stem din cordonul ombilical. Celulele stem se folosesc fie autolog (pacientul primește propriile celule), fie alogenic (celulele provin de la un donator compatibil imunologic). 

Nu în ultimul rând, celulele din placentă au un avantaj major în comparație cu cele din sângele și țesutul ombilical: sunt imuno-evazive. Acest lucru înseamnă că ele exprimă niveluri foarte scăzute – sau deloc – ai markerilor de compatibilitate, putând astfel să fie administrate cu mai mare ușurință și mai puține efecte adverse inclusiv altor membri ai familiei.

Medicina regenerativă 

Prof. Dr. Nils Thoennissen este specialist în hematologie oncologică cu peste 14 ani de experiență în terapii pe bază de celule stem. Utilizând celulele stem hematopoietice din sângele ombilical recoltat la naștere, medicul tratează pacienți rămași cu sechele după accidentul vascular cerebral. „Micuța Sofia, de 7 ani, a stat în comă două luni, în urma unei hemoragii cerebrale. Medicii le-au spus părinților că nu-și va mai putea folosi partea dreaptă a corpului vreodată. Am tratat-o cu o simplă tranfuzie de celule stem din cordonul ombilical, o procedură fără efecte adverse. După trei luni, tatăl ne-a trimis o filmare cu micuța Sofia care putea să meargă fără ajutor, să vorbească, să aprindă lumina'.

În România se află în derulare, chiar în București, un trial clinic pentru tratarea tulburărilor de spectru autist utilizând celule stem recoltate la naștere din sângele ombilical. Până în prezent, peste 15 copii au fost înrolați în studiu, primind propriile celule stem recoltate la naștere, iar la unii dintre ei deja s-au observat rezultate pozitive și îmbunătățiri vizibile.

Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial