Minighid pentru o cariera de succes

Care sunt conditiile de baza pentru o cariera de succes? Ambitia, increderea in sine, optimismul si… putin noroc. Dar mai conteaza si alte aspecte, precum relatiile cu cei din jur sau lucrurile aparent minore.

In Occident, indrumarea personala si profesionala este o adevarata meserie (la fel ca avocatura sau medicina), oricine putand apela la serviciile cabinetelor de reorientare profesionala. La noi, incercarile in acest sens sunt inca timide. Incep sa apara diverse birouri sau mici firme de consiliere profesionala, mai mult pentru a te ajuta sa-ti gasesti un loc de munca…

Stabileste-ti scopul si pregateste-ti strategia

1 Mai intai stabileste-ti un scop, apoi incearca sa te mentii "conectata" cu gandul la aceasta tinta.

2 Daca, de exemplu, ti-ai propus sa-ti indeplinesti obiectivul in luna mai, primele lucruri la care trebuie sa te gandesti sunt: ce ai de facut in martie, ce ai de facut in aprilie, care sunt etapele pe care le ai de parcurs in fiecare luna, ca sa termini totul cu bine.

3 Mentine ritmul propus, luandu-ti o marja de siguranta (o zi in care te-ai descurajat, te-ai simtit rau sau a aparut o situatie neprevazuta). Atunci cind te simti descurajata, adu-ti aminte ca scopul propus iti va imbunatati viata, te va face sa te simti mai bine si, in momentul respectiv, toate greutatile pe care le intampini acum ti se vor parea o nimica toata.

4 Gandeste optimist! Fiecare lucru pe care-l ai de facut pare mai usor cand esti convinsa ca poate fi facut. Ai gresit? Nu-i nimic! Mergi mai departe! Este exact ca atunci cand gresesti un cuvant intr-o fraza: sa te opresti si sa reiei fraza e mai greu decat sa corectezi cuvantul si sa termini fraza.

5 Incearca sa inlocuiesti expresii de genul "as vrea un loc de munca bine platit" cu "vreau un loc de munca bine platit" sau "as vrea un loc de munca unde sa-mi placa ceea ce fac" cu "vreau un loc de munca unde sa imi placa ceea ce fac". Te ajuta mental sa treci mai usor de la vorbe la fapte.

6 Nimic nu se poate realiza fara incredere in sine, fara ambitie si, da, fara putin noroc. Daca norocul nu ti-l poate da nimeni, celelalte doua depind numai de tine. Expresii precum "sunt prea batrana ca s-o iau de la capat", "eu nu am pile si relatii ca altii, deci nu voi reusi" etc. trebuie scoase din vocabular. Este adevarat, drumul poate fi greu, dar, daca nu-ti pierzi increderea, vei vedea ca la un moment dat obtii ceea ce iti doresti.

Iata si cateva situatii concrete, din care poti invata cum sa-ti atingi scopurile mai repede.

1 – Muncesti sustinut, dar seful nu te remarca niciodata.

Nu-i o noutate, se intampla din ce in ce mai des. Este gresit sa pornesti de la ideea ca numai acesta e vinovat. Dar daca tu esti cea vinovata, pentru ca nu te faci remarcata? Ai facut rapoarte privind activitatea si realizarile tale? Ai verificat daca au ajuns la sef? Te-ai uitat bine in jur ca sa vezi daca nu cumva ai vreun coleg "binevoitor", care isi asuma meritele tale? Ai incercat sa discuti cu seful? Decat sa dai vina pe indiferenta lui (chiar daca ai dreptate!), foloseste mici trucuri ca sa te apropii de el ("Stiti, proiectul pe care mi l-ati dat de rezolvat pana luna viitoare e aproape gata, dar as vrea parerea dumneavoastra referitor la…."). Lanseaza-i semnale discrete privind rapiditatea si eficienta cu care rezolvi problemele. Daca nici asa nu merge, bombardeaza-l cu rapoarte scrise asupra evolutiei lucrurilor pe care ti le-a dat de facut.
In ceea ce-i priveste pe colegii care isi asuma meritele tale, formeaza-ti un reflex din a semna orice hartie, proiect sau document pe care il realizezi. Daca este vorba de un proiect comun, la care ai contribuit cu idei esentiale, intocmeste un dosar separat, pe care il vei introduce la sef, ca propunere, inainte sa-l arati echipei. Probabil ca nu-i frumos, dar e sanatos, pentru ca viata profesionala a devenit o mica "jungla".

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera