Mihai Stanescu – patru avantaje ale vietii

Mihai  Stanescu – patru avantaje ale vietii
Mihai  Stanescu, caricaturist
Langa una dintre caricaturile preferate.

Un orb sta pe umerii a doi indivizi si „priveste“ dincolo de zid – asa arata unul dintre desenele preferate ale lui Mihai Stanescu, consacrat neoficial ca fiind cel mai de temut caricaturist dinainte de ’89. La ce subiecte mai rad romanii si de ce este recunoscut si ca „fotograful cu rochia“, in cele ce urmeaza.

CARICATURILE. Am fost considerat cel mai bun in anii ’80 pentru ca eram interzis, nu pentru ca desenam bine sau aveam umor; eu asa cred. Era cam complicat, pentru ca nu aveai voie sa ironizezi, dar mai scapam cate un desen prin expozitii, mai umblam cu ele in geanta si le mai aratam, le mai trimiteam la concursuri.

Acum albumele nu se cer, lumea are alte preocupari, nu mai glumeste, nu mai face bancuri, e mai greu pentru artisti. Dar vechiturile astea ale mele inca mai au succes. Sunt considerat genial de catre tineret datorita afisului pe care l-am facut cu fiica mea, imbracata in aceeasi rochie de la sase ani pana la 29.

Mihai  Stanescu, fotografie
Mihai  Stanescu, fotografie
Mihai  Stanescu, fotografie
Fiica artistului, Daiana, purtand aceeasi rochie de la sase pana la 29 de ani.

Ideea mi-a venit in 1980, cand am fost impreuna la mare. I-am facut o poza, apoi am hotarat sa continuam sa facem poze pana se rupe rochia. Am mers la mare, la Neptun, aproape in fiecare an si am facut poza asta la acelasi zid al hotelului „Histria“.

S-a intamplat si sa uitam sa luam rochia cu noi si atunci pozam in Bucuresti, la Sala Palatului. Ultima poza am facut-o la Londra, pentru ca Daiana era gravida si n-a mai putut sa vina in Romania. Ea a plecat dupa terminarea liceului la Londra si s-a intors in fiecare an, in vacanta.

Am terminat seria si am inceput o alta cu fata ei, Anaïs, care a implinit sase ani; deci o alta serie, aceeasi rochie, o alta persoana, in culori. I-am facut o poza la Londra si anul acesta inca una, cand au venit la vernisaj.

FAMILIA. In primul rand, maica-mea care a fost, pana la urma, de acord sa fac un alt liceu, Liceul de Arte Plastice din Iasi, dupa ce am terminat liceul general, in loc sa ma fac doctor sau farmacist. Atunci era la moda sa te faci doctor, nu artist. Apoi fiica-mea, care a plecat la Londra fara sa-mi spuna, s-a inscris la Arte Plastice si a reusit. A studiat timp de sase ani, a avut si expozitii, insa pana la urma a renuntat si si-a deschis o patiserie la Londra.

Mihai  Stanescu, caricaturist
Mihai Stanescu, asaltat de fani.

 

PENSIA MEA care este de 600 lei, plus 300 lei de la Uniune [Uniunea Artistilor Plastici], deci 900 lei. Inainte era 200. Este un avantaj ca am pensie mica si nu mi-o impoziteaza. Daca aveam pensie mare…

BUTICUL din fata Salii Palatului, pe care scrie: „La cererea clientilor, preturile au fost majorate cu 30%“ si pensionarii care trec pe acolo zic ca nu-i adevarat, clientii nu cer asa ceva. Deci mai sunt unii care nu au atat de mult umor. Cand plec in vacanta, de exemplu, scriu: „pauza de masa intre 1 si 30 august“, dar lumea asteapta, crede ca este o gluma. Magazinul a mers foarte, foarte bine. Acum lumea se duce la hipermarket-uri sa cumpere cani din astea, mai kitsch, de care eu n-am putut vreodata sa fac.

Mi-am pus ideile pe cani si am facut acest butic de la Sala Palatului si pentru a avea o expozitie permanenta.

Catalina Ioancea; foto: Catalina Ioancea, arhiva personala a lui Mihai Stanescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Vedete