Metoda de calcul cu soroban și aritmetica mentală japoneză reprezintă o metodă prin care japonezii își ajută copiii să-și îmbunătățească concentrarea și răbdarea, grav afectate de tehnologie, dar și să-și atingă potențialul intelectual și creativ.
În prima fază, copiii efectuează calcule aritmetice pe un abac japonez numit SOROBAN și, ulterior, doar proiectează imaginea abacului japonez în fața ochilor și lucrează pe aceasta efectuând calcule mentale cu numere mari, într-un timp foarte scurt.
Nomin Damdin este fondatoarea Centrului de Educatie Japoneza Nomin Jyuku si cea care a introdus pentru prima oara în România conceptul de calcul mental japonez. Este trainer certificat de la Federația Japoneză de Soroban din Japonia și unicul reprezentant a școlii japoneze de Soroban Houmei, cu o vechime de peste 70 de ani. Nomin și-a dorit să găsească o metodă prin care să îi ajute pe copii să își dezvolte eficient emisfera cerebrală dreaptă. Și asta a făcut. În 2016 înființa, după îndelungi specializări în Japonia, Centrul Nomin Jyuku, specializat în soroban și aritmetică mentală japoneză.
Cum ajută această metodă copiii? De ce trebuie să folosească acest abac japonez și după aceea să efectueze calcule mentale? Nu pot folosi calculatoare sau telefonul ca să obțină rezultatul?
Sigur, se pot face calcule utilizând calculatoarele, însă creierul nu se dezvoltă doar apasând câteva butoane și primind rezultatele instantaneu. Copiii care lucrează pe abacul japonez își pun creierul la treabă, deoarece trebuie să aplice formule de calcul potrivite pentru fiecare operațiune. Aceste formule de calcul sunt total diferite de cele care se învață la școală. Un alt beneficiu foarte important este că prin metoda de soroban, copiii au concentrarea si răbdarea pe care nu o aveau înainte să vină la cursurile noastre.
De la ce vârstă se recomandă inițierea în astfel de cursuri de gimnastică a minții?
Cu cât încep să învețe metoda mai devreme, cu atât rezultatele sunt mai bune. Psihologii vorbesc despre așa zisele 'perioade critice', adică acele perioade de timp în care creierul trebuie stimulat pentru a se dezvolta. Metoda soroban și aritmetica mentală japoneză este destinată copiilor între 5 și 14 ani. În ultima perioadă, fiind nevoiți să organizăm cursuri online, am înscris copii cu vârsta minimă de 7 ani, deoarece un copil mai mic de 7 ani nu se descurcă ușor să lucreze singur în fața calculatorului.
Ar putea fi metoda aceasta un aliat pentru lentoarea provebială a gândirii analitice în cazul copiilor crescuți cu gadgeturi și lăsați ore-n șir la jocuri?
Metoda este ideală pentru antrenarea răbdării și creșterea puterii de concentrare, puternic afectate de timpul excesiv petrecut la calculator, telefon, televizor. Chiar mulți dintre părinții care și-au înscris copiii la noi la cursuri au spus că acesta este principalul motiv pentru care vor ca ai lor copii să învețe metoda. Mulți copii foarte deștepți nu au răbdare la școală, se uită pe pereți în timpul orelor, își deranjează colegii etc. Metoda japoneză îi ajută pe copii să se concentreze pentru că, atunci când lucrează pe soroban, copiii trebuie să fie atenți să respecte o serie de reguli: 1. Cum ținem sorobanul corect. 2. Ce degete folosim pentru a mișca biluțele abacului japonez. 3. Ce formule trebuie să aplicăm pentru fiecare operațiune de calcul. 4. Să nu piardă șirul numerelor pe care le calculează. Și așa, vrând nevrând, se concentrează foarte mult, și după un modul sau două, rezultatele sunt uimitoare. Încep să aibă rabdare în ceea ce fac, duc o sarcină până la capăt, sunt mai atenți la școală, au viteză mai mare de procesare a informațiilor.
E adevărat că unii oameni se nasc cu știința descifrării matematicilor mai dezvoltată decât alții? În timp ce altora le este foarte greu să rețină cifrele…
Este adevărat că unii dintre noi facem cu mai multă ușurință performanță matematică, alții au talent la muzică sau desen, alții au abilități motrice care îi ajută să aibă performanță sportivă. Pentru a învăța tehnica japoneză de calcul nu este nevoie să ai înclinații la matematică. Avem printre cursanții noștri și elevi mai talentați, pe care metoda i-a ajutat să atingă performanțe și mai mari, dar și elevi care urau matematica sau nu se descurcau prea bine la școală. Metoda are pași simpli, ușor și plăcut de parcurs, iar succesul apare rapid și încurajează exercițiul și progresul.
În această metodă de calcul matematic bazat pe o tehnică străveche japoneză, cât la sută este logică, cât la sută sunt deprinderi ale științelor exacte?
Metoda de soroban și aritmetică mentală japoneză folosește formule total diferite de cele pe care copiii le învață la școală. Fiind doar 5 biluțe pe o singură coloană, reprezentând 9 unități, copilul trebuie să învețe formule de calcul ca să treacă de ordinul zecilor, sutelor etc. , să învețe ordinea corectă a operațiunilor aritmetice. De exemplu: dacă adunam 5+8 sau 8+5 rezultatul este 13. Însă la metoda de soroban pentru a aduna 5+8 se folosesc 3 operațiuni ca să obțină rezultatul 13, iar pentru 8+5, se fac doar 2 operațiuni. De aceea, copilul trebuie să gândească la fiecare adunare sau scădere, să aleagă și să folosească formula adecvată, nu doar sa miște niște biluțe pe o numărătoare.
Poate exista un conflict mental între metoda de predare a matematicii din învățământul românesc și această tehnică japoneză?
Noi predăm metoda copiilor din România de 5 ani. Niciun părinte nu s-a plâns că fac confuzie între cele două metode. Copiilor li se explică de la început diferența dintre cele 2 abordări. Pot fi însă complementare în anumite situații.
Adulții pot să se înscrie la cursuri sau sunt dedicate exclusiv copiilor?
În România predăm cursurile exclusiv copiilor, însă adulții cu spirit antreprenorial care doresc să contribuie la educația copiilor, pot cumpăra o franciză pentru un oraș din România.
După cât timp se văd rezultatele?
După primele ședințe se văd rezultatele. Copilul este mult mai concentrat, este mai atent, cei care calculau pe degete nu le mai folosesc. În ceea ce privește calculul mental, rezultatele diferă de la copil, la copil. Unii trec la etapa de calcul mental în primele 3 luni, alții pot ajunge la această performanță și într-un an. Depinde de cât de mult îi place copilului și cât de mult exersează acasă. Copiii cu rezultate spectaculoase se antrenează zilnic minim 15 minute.
Care este secretul acestei tehnici?
Secretul acestei tehnici este faptul că această metodă a fost dezvoltată de japonezi, un popor care se implică cu seriozitate și dăruire în tot ceea ce fac. Este un lucru știut de noi toți că Japonia este o țară unde seriozitatea, performanța și respectul sunt resimțite puternic în tot ceea ce fac. Japonezii au perfecționat acesta metodă în tot acest timp ca să contribuie la devoltarea intelectuală a copiilor. Există metode de aritmetică mentală japoneză, turcă, chinezească și indiană, însă eu consider că metoda japoneză este cea mai eficientă, și am demonstrat acest lucru prin rezultatele muncii noastre din ultimii 5 ani de când predăm metoda copiilor români. Sunt centre care predau metode asemănătoare cu metoda de aritmetică mentală japoneză, însă metoda originală japoneză are rezultate dovedite.