Mersul greșit duce la probleme ale coloanei și articulațiilor. Sunt afectați copiii și adulții!

Felul în care pășim este extrem de important pentru a identifica funcția neobișnuită a piciorului care poate afecta întregul corp. 

De cele mai multe ori, un mic defect sau deficit al mersului ne poate afecta gleznele, genunchii, soldurile sau chiar si coloana, mai ales daca avem o viata activa sau o munca care ne solicita fizic.

Facand mii de pasi zilnic si fortand articulatiile, printr-o biomecanica defectuoasa a unei unui dezechilibru mic in mers, in timp, poate provoca probleme seriose. Uneori, este ireversibila atunci cand oasele se deformeaza si isi capata o forma neanatomica pentru a se acomoda cu acel dezechilibru biomecanic.

De aceea, o analiză a mersului, folosind placa digitală, asociata cu un aparat de detectare a posturii in mers si in statica,  sunt metode certe în depistarea greșelilor pe care le facem atunci când călcăm. Pașii greșiți sunt cauza multor probleme articulare, pe care acum le putem evita atât de ușor.

Astfel, pe măsură ce mergeți pe placă, mii de senzori minusculi captează distribuția presiunii de-a lungul tălpii piciorului. Aceste informații ajută medicii ortopezi și specialiștii în podologie să identifice problemele și să stabilească ce tip de talonete vă sunt necesare.

Iar un alt aparat ‘Easywalk' dotat cu camere si senzori de miscare inregistreaza pozitia defectoasa a corpului, in mers si in statica, ce ajuta medicul se observe mai bine detaliile, oferind un raport al posturii impreuna cu analiza digitala a picioarelor folosind acea placa digitala. 

Analiza mersului ne permite să tratăm corect și personalizat fiecare pacient. Aparatul pe care îl folosim se numeşte podoscop. Această placă digitală, conectată la un computer, ne dă detalii despre arcul plantar si despre neregularitățile mersului. Dacă există o rigiditate a tălpii, tendinţa este să călcăm prea mult în exterior. Pe lângă faptul că deformăm încălțămintea, transmitem șocurile de la nivelul tălpii înspre genunchi sau la nivel coxo-femural. Acesta este și unul dintre motivele pentru care pacienții pot ajunge să sufere de coxartroză (artroza șoldului). Orice diformitate a mersului poate fi identificată folosind analiza mersului. Prin informațiile obținute în urma unei podograme identificăm cauza. Aceasta poate fi dată de o discrepanță de picior, a unei probleme legate de șolduri sau chiar de coloană, așa cum este în caz de scolioză.', explică dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă. 

Mersul greșit duce la probleme ale coloanei și articulațiilor

Un mers incorect poate duce, în timp, la probleme în tot corpul, iar explicația este simplă. Dacă nu avem o călcătură simetrică, forţele de la nivelul coloanei vertebrale se transmit asimetric și astfel corpul încearcă să îşi găsească echilibrul şi apar multiple defoemari ale coloanei precum ar fi scolioza, lordoza si cifoza.

Pe lângă problemele care pot apara la nivelul coloanei, se mai pot afecta si articulatiile soldurilor si aparitia unei coxartrozei (distrugerea cartilajului la nivelul articulatiei coxo-femurala). Medicul ortoped spune că, tot din această cauză, pot apărea si probleme la articulația genunchiului, la menisc, tendoane sau la discurile intervertebrale.

Pentru a corecta aceste deficiențe cauzate de mersul incorect, specialistul recomandă, pe lângă un program personalizat de recuperare medicală, purtarea talonetelor. Analiza mersului cu ajutorul plăcii digitale ajută la corectarea posturilor defectuoase și reeducă mersul. Abia după evaluare, se pot crea talonete personalizate.

Corectarea mersului se poate rezolva la orice vârstă, dar este mult mai ușor la copiii mici unde, după tratament, poate să dispară problema și să se ajungă la un mers normal, fără să mai fie nevoie de talonete sau kinetoterapie. Cel mai des, problemele apar în copilărie și, netratate, devin probleme mai seriose si dureroase odată cu înaintarea în vârstă. La adulți, în unele cazuri, este necesar să se poarte talonete tot timpul, chiar și pentru tot restul vieții.', adaugă dr. Tarek Nazer, medic primar ortoped.

Evaluarea include mai multe etape

Primul pas este un examen clinic de verificare a diformității, al axității articulare, și al lungimii și axului mecanic al membrelor. Apoi, se trece la analiza digitală propriu-zisă a mersului și se obține amprenta digitală.

Urmează interpretarea analizei și recomandarea tratamentului sau a talonetelor personalizate, acolo unde este cazul. În total, analiza mersului durează aproximativ 20 de minute. Ulterior, crearea talonetelor personalizate se poate efectua rapid în 2-3 zile de la comandă.

Nu uitați: este important să adoptați un mers corect, pentru a evita eventualele probleme articulare și de postură care pot să apară!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial