Mentalitatea potrivită pentru a cere și accepta feedback-ul

Te poți entuziasma ușor față de activitatea ta din plan profesional. Sau te poți suprasolicita crezând că nu îți îndeplinești munca la standardele așteptate de manager. Oricare ar fi cazul, ai nevoie de feedback pentru a ști exact nivelul la care te afli și ce ar trebui să îmbunătățești. Și acesta e cu atât mai important când îți dorești o reconversie în carieră, de exemplu, într-un domeniu care îți este nou din punctul de vedere al cunoștințelor și abilităților, cum ar fi IT-ul.

Cel mai bun mod de a te afirma atunci când ești la început într-un nou domeniu este să ceri feedback. Însă emoțiile pot determina să amâni momentul în care ceri o evaluare. Și este normal . Un sondaj realizat de compania de consultanță în resurse umane, Randstad, arată că unul din patru angajați se simte inconfortabil în timpul evaluărilor de performanță. În plus, 32% au spus că nu așteaptă cu nerăbdare să primească comentarii de la superiorul lor, deoarece acest lucru îi face să se simtă vulnerabili.

Iată cum poți aborda feedback-ul pentru a obține insight-uri valoroase din partea celor mai experimentați colegi.

Text: Mihaela Pascari

Evită să iei feedback-ul mult prea personal
Feedback-ul se referă la percepția obiectivă sau subiectivă pe care o persoană o are despre tine și nu ar trebui să-l iei personal, ci să încerci să înțelegi situația din perspectiva furnizorului. Să primești comentariile într-un mod pragmatic și nu emoțional.

Cel mai probabil îți face o evaluare cu intenție pozitivă, pentru a te ajuta să faci o schimbare în bine. O atitudine defensivă atunci când un profesionist îți oferă sfaturi nu te avantajează și îți poate reduce șansele de a evolua în plan profesional și de a primi răspunsuri sincere în viitor.

Privește-l într-un mod constructiv
Feedback-ul este un atu pozitiv care te va ajuta să-ți îmbunătățești abilitățile și să-ți atingi obiectivele. Și chiar dacă uneori poate lua forma unor evaluările negative, acestea fac parte din proces pentru că dezvăluie acele minusuri care te-ar putea împiedica să-ți atingi întregul potențial. Este însă mult mai important să vezi partea plină a paharului și să valorifici informațiile primite. Să te concentrezi pe îndeplinirea obiectivelor, pe comunicarea deschisă și transparentă cu echipa ta, pe remedierea greșelilor. În schimb, când ai o mentalitate fixă te oprești practic din a evolua în plan profesional.

Pentru a-ți fi mai ușor, pregătește-te pentru a cere feedback astfel:

Stabilește ce îți dorești să afli când ceri feedback

Ar trebui să ai o strategie atunci când ceri feedback, pentru a-ți putea atinge obiectivele de dezvoltare. Iată câteva întrebări pe care ți le poți adresa:

 • Care sunt subiectele despre care vreau să cer feedback?
 • Doresc să mă dezvolt pe un anumit domeniu?
 • Ce aș putea face acum pentru a mă dezvolta și a urma planul meu de carieră?
 • Care sunt oportunitățile mele?

Alege persoanele potrivite pentru a cere feedback

Atunci când decizi la cine să apelezi pentru sfat, este util să te îndrepți spre persoane în care poți avea încredere și au o perspectivă relevantă. Gândește-te la colegii, la  liderii a căror muncă o respecți și care simți că sunt avizați să-ți ofere feedback pe subiectul tău de interes.

De exemplu, un manager de recrutare ar putea să-ți ofere feedback despre prestanța ta la interviu. Cu toate acestea, probabil că nu va putea să-ți ofere o evaluare relevantă asupra abilităților tale în IT. Dacă lucrezi în testare software, cel mai potrivit este să ceri feedback de la liderul echipei, de la developeri și de la clienți.

Începe prin a solicita evaluare la cursuri

Dacă îți dorești să-ți dezvolți abilitățile în domeniul IT și să te obișnuiești cu feedback-ul trainerilor, dar și colegilor care au aceeași pasiune ca tine, poți apela la Proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020.

Proiectul Cursuri IT by eJobs are mai multe etape (cursurile propriu-zise, coaching, consiliere). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să-i ceri feedback pentru a ști la ce nivel te afli și ce ar trebui să mai îmbunătățești. De asemenea, poți cere feedback colegilor și să faci schimb de experiență cu ei, pentru a deprinde noi abilități. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

 • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
 • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
 • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
 • ai absolvit cel puțin 8 clase
 • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
 • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a – – permite accesul la curs/examen
 • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
 • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat) deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Adaptează întrebările

Pentru a obține feedback-ul potrivit, ai nevoie de întrebările potrivite. Gândește-te dacă există zone în care simți că nu te descurci prea bine sau în care ai tendința de a te supraevalua, deși primești semnale din partea echipei, că ar trebui să faci îmbunătățiri. Folosește întrebările deschise pentru a afla exact unde să plusezi, cum să-ți gestionezi timpul și ce să înveți nou pentru a te califica pentru următorul proiect.

Întrebări pentru team leader:

 • Care sunt modalitățile prin care pot sprijini mai bine echipa?
 • Care este părerea ta despre felul în care gestionez timpul?
 • Ce părți ale stilului meu de lucru și comunicare te preocupă cel mai mult?
 • Ce pași pot face pentru a mă pregăti pentru următorul proiect sau pentru următorul rol în companie?

Întrebări când ceri feedback de la colegi

Ei îți pot oferi sfaturi directe și poate ușor de tolerat. Te pot mobiliza să faci schimbări în plan profesional care se vor reflecta și în plan social.

 • Care sunt punctele mele forte? Dar punctele în care aș putea face îmbunătățiri?
 • Pe o scară de la 1 la 10, cât de eficient mă găsești? De ce?
 • În ce moduri îmi pot schimba sau îmbunătăți abilitățile de lucru cu tine și echipa?
 • Ce sugestii ai pentru a mă ajuta să fiu cel mai bun în rolul meu?

Valorifică feedback-ul, luând decizii pe baza acestuia

Gândește-te ce vei face cu feedback-ul după ce îl primești. Creează un plan pas cu pas care descrie modul în care îl vei implementa. Iată cum poți face acest lucru:

 • Analizează feedback-ul primit și schimbările pe care le-ai putea face imediat.
 • Gândește-te la schimbările care ar putea necesita mai mult timp și creează o strategie pas cu pas pentru a le pune în acțiune.
 • Solicită o întâlnire cu persoana care ți-a oferit feedback-ul pentru a-ți evalua progresul. Astfel vei fi mai motivat să faci schimbări.

O evaluare constructivă te ajută să mergi mai departe în carieră. Tot ceea ce trebuie să ai o abordare deschisă, chiar dacă informațiile nu sunt tocmai comode și să iei tot ce e mai bun pentru a-ți atinge obiectivul, acela de a te specializa în domeniul IT.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Cariera