Menopauza și sănătatea articulațiilor – Înțelegerea simptomelor și a opțiunilor de tratament

Dacă la o femeie s-a împlinit un an după ce menstruația a încetat să mai vină, înseamnă că ea a ajuns la menopauză. Acesta este momentul în care o femeie își pierde capacitatea de reproducere și poate avea o serie de schimbări în organism.

Menopauza are multe efecte nedorite asupra organismului, mai ales asupra stării de spirit și asupra articulațiilor. Despre ea se spune că poate duce și la creșterea în greutate, depresie, schimbări bruște de dispoziție, bufeuri, anxietate. În general, femeile au un risc de două ori mai mare de a dezvolta depresie comparativ cu bărbații. Asta se explică prin faptul că ele trec prin schimbări hormonale în diferite etape ale vieții, la pubertate, perimenopauză, postpartum, menopauză.

La menopauză, starea hormonilor reproductivi se modifică, astfel femeile devin mai sensibile, mai predispuse la afecțiuni precum depresia și anxietatea. La perimenopauză, la vârsta de 40 de ani, femeile trec printr-o fază stresantă a vieții și se confruntă și cu fluctuații hormonale, care le afectează starea de spirit și sănătatea emoțională.

După vârsta de 51 de ani, când femeile intră în menopauză, apar anumite provocări și schimbări și în circumstanțele familiale, care le pot intensifica depresia. De exemplu, unele femei sunt stresate de faptul că le pleacă copiii de acasă, pot avea gânduri care le apasă cu privire la faptul că părinții lor sunt foarte în vârstă, sau simt presiune excesivă la locul de muncă. Această perioadă poate fi marcată de fluctuații fiziologice și poate fi destul de apăsătoare pentru unele femei.

Cele mai frecvente probleme pentru care femeile cer ajutor de la medici specialiști sunt: anxietatea, tristețea, oboseala accentuată, dispoziția depresivă, indiferența, iritabilitatea, insomnia, tulburările de somn, anxietatea, plânsul frecvent, atacurile de panică, sentimentul de inutilitate, apetitul redus ori supraalimentarea. Vestea bună este că aceste stări și afecțiuni pot fi tratate.

Menopauza poate aduce cu sine dureri articulare

În timpul menopauzei scade nivelul de estrogen, iar asta afectează calitatea vieții. Acest hormon este important pentru menținerea sănătății oaselor și articulațiilor. Din cauza scăderii nivelului de estrogen în organism apar probleme la articulații și dureri articulare frecvente. 

Prin urmare, anumite probleme (precum fluctuațiile hormonale, scăderea masei musculare, procesul de îmbătrânire) în timpul menopauzei produc dureri articulare. La menopauză apare o slăbiciune musculară și o scădere a densității osoase, care pot cauza un stres în plus asupra articulațiilor, iar asta crește riscul de osteoporoză, durere și fracturi. 

În perioada menopauzei, pot apărea simptome de artrită, ce includ: dureri de articulații, umflarea zonei articulațiilor, reducerea mobilității, rigiditatea articulațiilor. Menopauza poate declanșa osteoartrită – o boală care se manifestă la articulațiile mâinilor, șoldurilor, genunchilor și poate da dureri greu de suportat. 

La Sphera Clinic, există medici dedicați care au capacitatea de a oferi sugestii și planuri de tratament pentru a îmbunătăți starea generală de sănătate a femeilor. Deși menopauza aduce multe schimbări majore în organism și simptome severe, totuși există soluții de tratament eficiente, de la specialiști la această clinică: 

  • Pentru îmbunătățirea flexibilității și calmarea durerilor articulare sunt recomandate exercițiile fizice regulate, exercițiile de întindere, exercițiile pilates
  • O dietă echilibrată ce include alimente bogate în acizi grași Omega-3, vitamina D și calciu poate ajuta la reducerea inflamațiilor, menținerea sănătății oaselor și la întărirea articulațiilor
  • Evitarea cofeinei și a consumului de alcool este indicată la menopauză
  • Suplimentele de glucozamină și condroitină mențin sănătatea articulațiilor
  • Folosirea unor medicamente antiinflamatoare calmează simptomele de durere și oferă o stare mai confortabilă
  • Utilizarea de comprese calde sau reci ajută la calmarea durerilor și inflamațiilor
  • Terapia de substituție hormonală poate reduce simptomele menopauzei, inclusiv durerile articulare
  • Schimbarea stilului de viață poate aduce un plus de bunăstare și poate include mai multe plimbări în aer liber și evitarea stresului.

Prin urmare, pentru a aplica cele mai bune metode de tratament pentru managementul menopauzei, femeile pot apela la specialiștii potriviți de la clinica Sphera Care. În acest mod, ele au acces la servicii medicale de calitate, din domeniul: nutrițional, ginecologic, endocrinologic, cardiologic, etc. La această clinică se oferă tratamente foarte bune pentru gestionarea diabetului, bolilor metabolice, afecțiunilor dermatologice, patologiei sânului și de chirurgie plastică.

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial