Imediat vine Crăciunul și încă nu ai stabilit meniul pentru familia ta? Este o greșeală des întâlnită în gospodăriile românești ca oamenii să facă mult prea multă mâncare, ceea ce duce la risipă alimentară. Totuși, există câteva feluri de mâncare care sunt indispensabile pentru orice masă de Crăciun. Vrei să știi care sunt acestea?
Iată un meniu complet de Crăciun pentru anul acesta!
Prima pe listă este nimeni alta decât nelipsita ciorbă, care trebuie să încălzească oamenii după ce vin de afară, din gerul iernii, înfometați de la colindat. Bineînțeles că poți alege orice tip de ciorbă este preferat în casa ta, însă cele mai populare sunt ciorba de perișoare și ciorba de vițel, fiind plăcute de aproape toată lumea și având un gust deosebit, potrivit cu atmosfera iernatică. Aceasta este necesară la masa de Crăciun, fiind mult mai slabă în grăsimi față de alte feluri, lucru perfect pentru digestie, care suferă de multe ori în perioada sărbătorilor. Din același motiv, nu uitați să luați pastile de digestie dacă considerați că ați depășit limita impusă.
Următorul fel este reprezentat de iubitele sarmale, care trebuie să fie servite cu mămăliguță, smântână și ardei iuți. Sarmalele sunt un fel tradițional românesc care bucură papilele gustative ale tuturor invitaților, deci nu se poate să nu existe pe masa de Crăciun. Totuși, având în vedere că sunt mai grase, mai ales mâncate cu smântână, ar fi indicat să nu se facă exces, pentru sănătatea tuturor. Dacă rămân, depozitează-le într-un frigider incorporabil de la altex.ro, astfel vei scăpa și de neplăcutele mirosuri care apar în frigider în perioada sărbatorilor, când este încărcat cu de toate. Calculează din timp și estimează cam ce cantitate trebuie să faci, pentru a te asigura că nu vei face risipă.
Salata boeuf este cea mai delicioasă și mereu prezentă în casele românilor de Crăciun. Unii români aleg să o facă cu carne de pui, însă rețeta originală este cu carne de vițel, cum spune și numele, fiind și cea mai gustoasă preparată în acest mod. Nu trebuie să faci o cantitate enormă, ci destulă cât să satisfacă pofta tuturor, fiind un fel de mâncare care nu este gătit neapărat în mod obișnuit, ci numai în perioadele de sărbătoare. Un secret pentru a fi cea mai bună salată este să folosești castraveți murați de calitate, care au fost puși la murat cu mărar și usturoi pentru aromă.
Era imposibil să nu existe și desert în meniul acesta de Crăciun, cele mai potrivite fiind diversele prăjituri. Albă-ca-Zăpada este foarte în ton cu sărbătorile și are un gust deosebit. Secretul este să folosești cât mai multă coajă de lămâie bună, foarte aromată.
Acest meniu cuprinde toate felurile principale esențiale pentru o masă de Crăciun. Bineînțeles, având în minte ideea de a nu risipi mâncarea, adaptează-l la preferințele familiei și invitaților tăi. Astfel, vei obține o masă delicioasă în jurul căreia puteți crea amintiri speciale împreună.
Sursa foto: pexels.com