Medicii cer părinților să nu le dea copiilor tratamente „după ureche”

Cazurile de răceli, gripe sau enterocolite sunt în creștere în rândul copiilor. Medicii transmit un mesaj părinților, acela de a nu aplica tratamente „după ureche', în cazurile mai grave.

Numărul copiilor care s-au prezentat la Camera de Urgență a spitalelor de pediatrie este în creștere. Potrivit purtătoarei de cuvânt a Spitalului pentru Copii „Grigore Alexandrescu', dr. Raluca Alexandru, într-o singură zi s-au prezentat la urgențe chiar și 350 de copii.

Medicul a explicat jurnaliștii site-ului news.ro care sunt principalele afecțiuni ce îi trimit pe copii și părinți la urgențe. Pe de o parte, sunt virozele respiratorii, iar pe de altă parte, cele digestive.

„La Unitatea de Primiri Urgenţe vin peste 300 de cazuri pe zi, chiar 350 într-o singură gardă, din care aproape 200 sunt cazuri pediatrice, în general viroze respiratorii, viroze digestive, avem gripă, rotavirus, şi bineînţeles, covidul, care nu a dispărut. Majoritatea copiilor nu sunt vaccinaţi împotriva gripei, cei care fac simptomatologie şi care se internează nu sunt vaccinaţi. Enterovirozele sunt date de un alt virus, rotavirusul de exemplu, care dă probleme digestive, vărsături, diaree care duc la deshidratare şi de aceea copiii au nevoie de internare pentru perfuzare şi rehidratare, iar gripa este mai mult un virus respirator. Cazurile de COVID au scăzut, pe primul loc acum la copii este gripa urmată de enteroviroze”, a spus medicul.

Tratamente recomandate de medici

Dr. Raluca Alexandru subliniază faptul că numărul crescut de cazuri este determinat, pe de o parte, de faptul că este sezonul virozelor și gripelor, și pe de altă parte, de faptul că nu se mai ține cont de regulile de protecție și igienă.

„Principalul pericol la care se expun copiii în această perioadă este că nu se mai ţine nicio regulă, nu mai avem nici masca, nu mai ţinem nici distanţarea, toată lumea se înghesuie, şcolile funcţionează, grădiniţele, transmiterea este mult mai frecventă, ne-am obişnuit în timpul pandemiei să mai respectăm unele reguli care acum au dispărut, chiar şi banalul spălat pe mâini, probabil că de asta au apărut şi aceste enteroviroze, boala apare pentru că nu ne mai spălăm pe mâini când trebuie.'

În același timp, medicul subliniază că la primele simptome de boală, părinții ar trebui să apeleze la medicii din policlinici, care să urmească evoluția copilului, și apoi la urgențe, dacă starea acestuia se înrăutățește.

Citește și: Terapia cu apă rece. Care sunt beneficiile?

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri