Mașină electrică sau hibrid: cum știi care ți se potrivește

În alegerea unei mașini electrice sau hibrid, trebuie să cunoști tehnologia de funcționare, precum și caracteristicile legate de autonomie, pentru a știi dacă mașina respectivă este potrivită pentru tine. Îți prezentăm, mai jos, câteva informații esențiale care să te ajute în procesul de achiziție. 

Care sunt diferențele între o mașină electrică și una hibrid

Înainte de toate, este important să știi că între cele două tipuri de mașini există și o asemănare, dar și câteva diferențe notabile. 

Pentru eliminarea din start a confuziilor, o mașină hibrid nu este pe deplin o mașină electrică, chiar dacă se bazează pe un sistem de baterii. Așadar, dincolo de faptul că ambele tipuri de mașini funcționează cu motoare electrice, ai în vedere faptul că hibridele au și motoare termice. 

Când este mai potrivită o mașină electrică

Dacă te preocupă mobilitatea verde și susții electrificarea din domeniul auto, atunci o mașină electrică este potrivită pentru tine. 

Majoritatea producătorilor au în portofoliu mașini EV (Electric Vehicle). Sunt mașini 100% electrice, cu unul sau mai multe motoare electrice alimentate de un sistem de baterii. De exemplu, dacă ești în căutarea unei caroserii dinamice, ușor de adaptat condițiilor de trafic, te poți îndrepta spre achiziționarea unei masini Hyundai Kona electric.  

Cum vei depinde de gradul de încărcare a bateriei pentru orice deplasare, ține cont de autonomia unei mașini electrice. Mașinile full electric, cu o capacitate a bateriei de 20-30 kWh, au o autonomie mică, potrivită în special pentru mediul urban. Prin urmare, cel mai bine orientează-te fie către o autonomie medie (baterie de circa 50 kWh), fie către una long-range (baterie de circa 100 kWh). 

Toate mașinile electrice, indiferent de capacitatea bateriei sau de prețul de achiziție, au un cuplu instant în momentul accelerărilor. Respectând încărcările de care mașina are nevoie, poți efectua deplasări extraurbane și chiar pe distanțe foarte mari, cum ar fi o vacanță în afara țării. 

Când este mai potrivită o mașină hibrid

O mașină hibrid înseamnă că vine echipată și cu un motor termic, și cu un motor electric. Ambele motoare se susțin reciproc și vei putea circula cu un impact redus asupra mediului înconjurător. 

Alege o astfel de mașină dacă circuli atât în oraș, cât mai ales în afara lui. Astfel, te poți bucura de avantajele ambelor tipuri de motoare, respectiv de o autonomie extinsă. Practic, având grijă să alimentezi cu combustibil, nu vei mai avea grija kilometrilor pe care îi ai de parcurs. 

Te poți orienta către un PHEV sau Plug-in Hybrid Vehicle. Bateria mașinii se încarcă prin frânare regenerativă, dar și la o priză casnică sau stație de încărcare. În funcție de fiecare model, respectiv de capacitatea bateriei, un PHEV poate funcționa 100% electric un anumit număr de kilometri. 

Mai ai și varianta unui Full Hybrid. Aici lucrurile sunt mult mai simplificate, deoarece nu ai nevoie de priză sau stație de încărcare, pentru că mașina se încarcă doar prin frânare regenerativă. Practic, o mașină Full Hybrid poate funcționa electric, termic, dar și cu ambele motoare în paralel. 

Mild Hybrid și Micro Hybrid sunt tot mașini hibride, însă motoarele electrice nu lucrează independent, ci doar asistă motorul termic. Au sisteme start-stop, având un consum redus de combustibil, respectiv mai puține emisii, precum și o putere suplimentară la pornirea de pe loc.  

În concluzie, sunt mai multe tipuri de mașini electrificate. Dacă cu o mașină electrică va trebui să calculezi foarte bine distanțele pe care le ai de parcurs, o mașină hibrid poate fi o alegere mai pragmatică. În ambele cazuri, vei proteja, complet sau parțial, mediul înconjurător și te vei bucura de performanța motoarelor electrice. 

Sursa foto: Shutterstock

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial