Măseaua de minte: când trebuie să o scoți?

O vorbă românească spune că că dacă ți-ai ieșit măseaua de minte, ți-a venit mintea la cap! Asocierea dintre măseaua de minte și maturitatea persoanei căreia îi erupe este des întâlnită în cultura populară românească, dar trebuie să știi că nu măseaua de minte ne face mai inteligenți, ci educația.

Față de ceilalți dinți, măseaua de minte necesită un tratament preferențial, dat fiind că poate cauza o mulțime de bătăi de cap și dureri, pentru care s-ar putea să ai nevoie de intervenție chirurgicală.

Măseaua de minte – ce este, când iese, ce rol are

Măseaua de minte este cunoscută drept al treilea molar și apare în zona mai îndepărtată a maxilarului, respectiv a mandibulei. Aceștia au nevoie de spațiu pe arcada dentară matură pentru a erupe normal, acesta fiind și motivul pentru care erupe mai târziu.

La modul general, măselele de minte se dezvoltă undeva în jurul vârstei de 17 ani, până la maximum 25. În cavitatea orală sunt 4 molari de minte, doi superiori și doi inferiori, cu rol de masticație, tăiere și fărâmițare a alimentelor ingerate. 

Dacă în perioada preistorică oamenii aveau nevoie de molarii de minte pentru a mesteca carnea crudă, nucile, rădăcinile sau alte alimente tari, în zilele noastre nu mai este necesar, iar dezvoltarea măselei de minte poate provoca durere, dar și aglomerarea dinților. 

Când este indicată extracția măselei de minte?

Nu toate persoanele sunt nevoite să își extragă măseaua de minte, iar 25% dintre oameni fie nu au molarii de minte, fie nu este necesară o intervenție de extracție. La modul general, extracția măselei de minte ar trebui să aibă loc atunci când:

  • Măseaua de minte nu a erupt complet – fapt care generează durere, disconfort, inflamații, abcese sau gingivite;
  • Erupția poate provoca înghesuirea dinților – astfel, dinții calcă unii peste alții, iar zâmbetul devine inestetic;
  • Igiena orală este mai greu de întreținut;
  • Măseaua de minte este cariată sau provoacă dureri.

La ce complicații te supui dacă măseaua de minte nu este extrasă din timp? 

Chiar dacă nu te doare, măseaua de minte poate provoca o mulțime de probleme stomatologice, dar și complicații, printre care:  sângerări masive și dinți rupți, până la amorțeli sau pierderea ușoară a capacității de mișcare a maxilarului. De aceea este indicat să mergi la cabinetul de stomatologie București din timp, pentru a limita toate aceste probleme.

Greșești dacă tu crezi că dacă nu doare nu trebuie scoasă! Asta pentru că măselele de minte sunt poziționate în spate, ceea ce poate duce la o igienă dentară precară. Mai mult, aceste simptome ar trebui să te trimită imediat la medicul stomatolog:

  • Infecția gingiilor din jurul molarilor de minte (pericoronarita);
  • Carii pe molarul de minte sau pe dinții din împrejurimi;
  • Boala periodontală – pot afecta molarii de minte sau chiar dinții învecinați;
  • Formarea chisturilor – cu timpul, molarul care nu a străpuns gingia va duce la crearea unor chisturi dureroase (cazuri rare).

Ce presupune operația de extracție?

Extracția molarilor de minte nu implică nici riscuri, nici complicații pe termen lung. Cu toate acestea, dacă molarul încă se află în gingie va trebuie realizată o mică incizie pentru îndepărtarea acestuia. Deși este o operație ușoară, este indicat să te informezi foarte bine cu privire la cabinetul la care vei face intervenția și cum îți poți relua activitatea rapid, fără durere. Durata unei astfel de intervenții ține atât de dificultatea cazului, cât și de amplasarea molarului de minte.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial