Mama care schimbă o lume

vizuresti-2

Vizuresti-2

Magda Diaconu, o mamă cu opt copii şi cu doar opt clase a reuşit să schimbe în bine un întreg sat dâmboviţean.  Descoperă o poveste adevărată despre ajutor, încredere şi transformarea unor vieţi. 

Magda are 48 de ani și este mamă a opt copii cu vârste cuprinse între 7 și 25 de ani, cel mai mare dintre ei fiind absolvent de medicină.  Deşi nu a reuşit să termine decât opt clase și lucrează ca îngrijitoare la grădinița din Vizurești, un sat sărac, cu mulţi şomeri şi copii aflaţi la un pas de a abandona şcoala, ea a reuşit să creeze un grup de iniţiativă alături de care a pus pe roate un uimitor proiect de voluntariat şi responsabilitate socială.

Au reuşit să facă o casă de cultură, cu after-school şi bibliotecă, în care voluntarii lucrează cu copiii. Apoi, au renovat dispensarul şi au convins autorităţile să reabiliteze drumul spre gară şi podul spre şcoală, iar planurile nu se opresc aici.

Sărăcia ameninţă viitorul copiilor

Înainte de apariția grupului de inițiativă „Inimi Deschise', din care Magda face parte, foarte mulţi părinţi din sat, nu se preocupau de educația copiilor lor. Satul are 1.100 de locuitori și este sărac: majoritatea adulților au un nivel de educație scăzut, lucrează ca zilieri în construcții sau nu au serviciu, iar mulți copii sunt trimiși la cerșit și riscă abandonul școlar.

„Nu le pasă părinților de copiii lor. Le dau să mănânce, îi îmbracă, dar nu îi îndrumă spre școală, să aibă și altceva de făcut în viață', spunea Magda. Pentru Magda însă, educația copiilor ei a fost dintotdeauna pe primul plan: copiii ei cei mari au terminat liceul, unul dintre a terminat Medicina, iar cei mici sunt la grădinița și școala din Vizurești.

„Educația copiilor mei a fost pe primul loc. Și-am zis: dacă eu mă ocup doar de copiii mei, nu e de ajuns. Hai să ne ocupăm și de ceilalți copii din comunitate. Cred că e cel mai frumos lucru care mi se poate întâmpla: să am prilejul să ajut oamenii'.

De la unul la mai mulţi

Împreună cu învățătoarea din sat, Gina Bășturescu, făcea o mulțime de activități cu copiii de la școală încă dinainte de înființarea grupului de inițiativă: îi ajutau la teme, îi duceau în excursii și îi învățau meșteșuguri. În 2010, Fundația PACT a venit în Vizurești pentru a propune comunității să se organizeze și să se dezvolte.

Fundația dezvoltă micile comunități, încurajând oamenii cu inițiativă să identifice nevoile comunității lor și să își asume responsabilitatea pentru rezolvarea lor. Magda și alți câțiva localnici au răspuns provocării PACT și s-au unit în Grupul de inițiativă Inimi Deschise Vizurești.

vizuresti1

Educaţia construieşte viitorul

Au mers întâi din casă în casă și să îi întrebe pe oameni de ce au nevoie. Au auzit desigur de toate nevoile primare: bani, slujbe, haine, lemne, mâncare, dar ştia că orice sprijin ar fi avut, nu ar fi putut oferi la infinit ajutoare de mâncare şi bani. A venit astfel, ideea unui centru comunitar de care să beneficieze în primul rând copiii.

Cu ajutorul Fundației PACT, Magda și ceilalţi părinşi din grup, au pronit să scrie autorităților, să caute soluții de finanțare, să facă proiecte, să îi informeze și implice pe săteni. Prima victorie a fost centrul comunitar, „căsuța de cultură', cum îi spune ea. Construcția se află în curtea școlii din sat, are 70 de metri pătrați și trei încăperi: un afterschool, o bibliotecă şi o sală pentru atelierele educaţionale.

Aici, Magda, profesorii de la școală și voluntarii fac zilnic diferite activităţi cu copiii din sat, de la ateliere de cusut tradiţional şi de păpuşi din pănuşi, la dansuri. Căsuța de cultură e a doua mea casă, e ceva ce mă reprezintă. Când ies din curte și mă uit spre ea, e ceva extraordinar', spune Magda mândră.

Proiecte tot mai mari

În plus, au construit un grup sanitar nou pentru școală, au izolat termic grădinița și au renovat dispensarul din aceeași curte, care fusese închis cu câțiva ani în urmă. Apoi, Magda și ai ei au reușit să convingă autoritățile să reabiliteze drumul spre gară și podul care duce la școală, care era în paragină și era periculos pentru copii.

Dar nici Magda nu a stat pe loc, în tot acest timp. A învățat să scrie la calculator, să trimită e-mailuri și atașamente, să vorbească cu autoritățile și cu avocații, să scrie proiecte și să caute finanțare. „Nu trebuie să ai facultate ca să faci lucruri frumoase', spune ea simplu. „Cred că toți ar trebui să ne implicăm, să ne pese de omul de lângă noi și să căutăm folosul altuia și atunci Dumnezeu ne caută folosul nostru.'

Sunt oameni pentru care realizările lor devin cu adevărat importante atunci când influenţează în bine o parte a lumii din jur. Atunci când ele îi ajută pe alţii. Dar nu poţi da din preaplinul inimii tale decât ceea ce ai, crede Magda Diaconu. Dacă eşti nefericit asta dai mai departe, dacă eşti mulțumit, dai mai departe dragoste şi îţi doreşti să vezi că poţi aduce alinare acolo unde este nevoie.

Foto: Fundatia PACT

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povesti adevarate