Maia Morgenstern, momente dificile la o întâlnire cu oficiali din lumea teatrului

Având în spate o carieră prodigioasă de peste patru decenii, Maia Morgenstern a postat un mesaj pe Facebook în care și-a manifestat indignarea ca urmare a unor cuvinte jignitoare pe care i le-au spus unii directori de teatre.

Actrița care a jucat în capodopera cinematografică „Patimile lui Hristos', film regizat de Mel Gibson a descris întâlnirea organizată sub egida „Vocea teatrului licean bucureştean' ca fiind o experiență tristă și traumatizantă din cauza unei remarci rasiste pe care cei prezenți acolo au considerat-o doar o „glumă'.

„Sunt felul de om care reacţionează post traumatic. Ce-o mai fi însemnând şi asta. Ce vreau să spun este că paralizez în momentul şocului. O fi bine, o fi rău… cine mai ştie? Concret, am fost invitată oficial la o întrunire pentru directori de teatre şi instituţii publice de cultură, sub genericul “Vocea teatrului licean bucureştean”. Lucru mare, oficiali.

Chestiuni importante la ordinea zilei. Ajung cu câteva minute mai devreme. Directori, consilieri, reprezentanţi: autorităţile. Păşesc zâmbitoare către colegii mai mari, să-i salut, să le dau bineţe. Şi iată ce-mi aud urechile: „Hai s-o facem aşa, jid…' – ooops, eu n-am voie să scriu cuvântul acela (că-mi şterge Facebook postarea), este permisă doar pronunţarea… Am încremenit. Ce-aţi spus? Răspunsul a venit promt, relaxat: „Hai, nu te mai supăra. Am spus aşa în glumă…'.

Nu, nu pot să nu mă supăr! Nu când îl pronunţă oameni de cultură. Nu când este pronunţat într-un cadru oficial. Şi nimeni n-a părut deranjat. În afară de mine, căci am ajuns, normal, să mă simt eu deplasată că m-a lovit o scîrbă fără margini. Nu. Nu accept! E grav. E urât. Sunt rănită. Tremur', a fost mesajul marei actrițe postat pe Facebook.

În sprijnul Maiei Morgenstern a venit regizorul Victor Ioan Frunză care a postat la rândul său un mesaj pe rețeaua de socializare.

„Doamna Maia Morgenstern a fost azi victima unei ofense rasiste inacceptabile. Îi transmit artistei solidaritatea mea şi compasiunea mea afectuoasă şi vă îndemn şi pe voi să faceţi la fel. E mare nevoie!'.

Postarea acestuia a fost distribuită în rândul celorlalți colegi de breaslă. Astfel, Marius Manole și-a arătat solidaritatea scriind un mesaj scurt, dar cuprinzător.

„Sunt alături. Nu am toleranţă pentru nicio formă de rasism', au fost cuvintele actorului.

De asemenea, marea actriță Oana Pellea a preluat mesajul regizorului Victor Ioan Frunză, adăugând:

„Subscriu din toată inima! Orice atitudine rasistă, orice jignire rasistă, orice manifestare rasistă este absolut de neacceptat şi de condamnat!'

„Maia! De ce nu îţi aminteşti tu replica lui Pintilie din Clopotele…:deschide ochii, inchide ochii, nu le răspunde, lasă-i să moară proşti!!', a scris Laurenţiu Damian.

O reacție dură a avut-o și regizorul Mircea Cornişteanu: „Oricine ar fi fost cel care ţi s-a adresat aşa, merită o flegmă între ochi şi numeroase şuturi în cur şi-n partea opusă, împreună cu bogate expresii neaoşe legate de rude decedate sau în viaţă, precum şi urări de trecere pe roşu, noaptea, când un şofer beat confundă frâna cu acceleraţia. Eu atâta am avut de zis!'.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vedete