Despre Louis de Funes se poate spune orice, mai puțin faptul că era un bărbat șarmant. Mic de înălțime, chel, cu nasul mare, actorul francez nu a reușit să sucească mințile prea multor femei. Talentul nemăsurat l-a plasat, însă, printre cei mai buni actori din lume.
A avut doar trei relații… puține și bune. Prima femeie după care și-a pierdut capul a fost Germaine Louise Elodie Carroyer, cu care s-a căsătorit la vârsta de 22 de ani. La un an de la căsătorie, apare și primul copil al cuplului, Daniel Charles Louis.
Traiul precar pe care îl duceau și războiul au reușit, din păcate, să-i despartă. Soția și-a luat copilul și s-au refugiat în Clermont-Ferrand, în timp ce Louis a rămas la Paris, unde reușea să câștige suficient cât să nu moară de foame. La acea vreme, își câștiga existența cântând jazz la pian într-un bar.
Între timp, s-a înscris la școala de muzică pentru a studia pianul. Aici se îndrăgostește de secretara școlii, Jeanne-Augustine Barthélemy de Maupassant, căreia, de fapt, îi și datorează cariera actoricească. Ea a fost cea care l-a încurajat să ia în serios actoria. Jeanne era strănepoata scriitorului francez Guy de Mauppassant și avea o situație materială excepțională.
Louis avea doar 28 de ani când a divorțat de Germaine. La cinci luni de la pronunțarea divorțului, actorul s-a căsătorit cu Jeanne. Împreună vor avea doi băieți, Patrick și Olivier.
Jeanne a fost tot timpul în umbra lui. Chiar și după ce a devenit celebru, ea a continuat să-i dea sfaturi în privința rolurilor și să negocieze cu regizorii care aveau sarcina de a-l filma cât mai mult din prim-plan, pentru a-i pune în valoare expresiile faciale și ochii albaștri.
Louis de Funes a devenit, cu timpul, un fel de marionetă în mâinile nevestei sale. Tot ea a fost cea care i-a interzis să mai păstreze legătura cu fosta soție și cu fiul din prima căsnicie. În ciuda celebrității, actorul trăia o dramă. Ajunsese să-și vadă fiul pe ascuns. Daniel de Funes nu a fost invitat nici măcar la înmormântarea tatălui său.
În 1970, Louis de Funes a cunoscut-o pe realizatoarea de radio Macha Beranger. Ea avea 30 de ani. El – 57. Diferența de vârstă nu a fost un impediment în calea iubirii lor. Masha era exact persoana de care avea nevoie de Funes, singura capabilă să-i domolească agitația, să-i liniștească anxietățile, să-i ofere liniște și confort… timp de 15 ani.
În plus, nici nu cerea mult de la el: câteva întâlniri anuale într-un apartament închiriat de actor într-un mare hotel din Paris.
Aventura lor era cunoscută în tot Parisul. Nici măcar Jeanne nu era străină de ea.
Într-o autobiografie a actorului Michel Galabru (un alt celebru “jandarm”), publicată postum, ne sunt dezvăluite câteva picanterii de budoar: “La începutul filmărilor la Jandarmul și jandarmerițele, Louis de Funes a adus-o pe platourile de filmare și pe Macha Beranger. A cerut în mod expres o cabină la parter, astfel încât, atunci când soția lui avea să sosească, amanta să poată sări pe fereastră.”
“Angajase gărzi de corp pentru a-l avertiza atunci când soția lui se apropia de platourile de filmare. Discreția nu era, totuși, punctul forte al acestora. Imediat ce Jeanne intra pe poartă, gărzile de corp începeau să alerge în toate direcțiile atrăgând atenția. Agitația asta n-avea cum să treacă neobservată de nevasta lui de Funes, care, într-un final, a înțeles totul.”
Bolnavă de control, Jeanne nu-l mai scăpa nicio clipă din ochi pe actor. Stătea cu el pe platoul de filmare de dimineață până seara. “Louis de Funes devenea din ce în ce mai nefericit și aștepta o ocazie… care nu avea să vină niciodată. Suferea enorm că trebuia să stea separat de Macha. ”
Lipsurile care i-au marcat copilăria și tinerețea, trecerea la un nivel de trai superior, care-i depășise așteptările, interdicția de a-și vedea copilul, traiul în umbra soției sale care îi controla orice mișcare l-au transformat pe marele actor într-un personaj morocănos, ciufut, zgârcit, indiferent la tot ce se petrecea în jurul lui.
Neîmplinirea și durerea pe care o ascundea în suflet l-au dus mai aproape de moarte. S-a confruntat cu probleme cardiace datorate stresului și stilului agitat de viață pe care-l ducea. A continuat să-și vadă de acest stil de viață chiar și după primul infarct. La 7 ani după acesta, a fost victima unui alt atac de cord care a culminat și cu o comoție cerebrală, care i-au fost fatale.
“Jandarmul” tinereților noastre s-a stins în 1983.
Autor: Oana Anghel
Surse: telestar.fr, gala.fr
Sursa foto: northfoto