Locuri de muncă în Târgoviște: Cum s-a schimbat piață muncii în 2020 și ce vor angajații

Interviu job

Peste o treime (37%) dintre cei care își caută joburi, inclusiv cei care sunt în căutarea de locuri de muncă în Târgoviște sau oriunde altundeva în țară, ar fi dispuși să renunțe la o parte din salariu pentru șansa de a învața noi abilități. Mai mult, jumătate dintre candidați (51%) ar accepta o remunerație cu 11,7% mai mică dacă ar avea, în schimb, un program de muncă flexibil, relevă un studiu recent.

În același timp, angajații care lucrează în domeniul tehnologiei ar renunta chiar la un procent mai mare din salariu, respectiv 12,4%, în contul unor cursuri de perfecționare sau dacă ar avea un program de lucru flexibil, arată un studiu realizat recent de PwC US.

Potrivit sondajului, 92% dintre candidați spun că au experimentat practici slabe de recrutare la un moment dat în carieră, peste 60% arătându-se nemulțumiți fie pentru că procesul de recrutare a durat mai mult de o luna, fie pentru că recrutorii au întrerupt fără explicății orice comunicare.

În acest context, aproape jumătate dintre cei care aplică pentru un loc de muncă (49%) și care lucrează în sectoare cu o cerere , precum tehnologia, băncile și energia, au spus că sunt mai dispuși să refuze un job din cauza procesului de recrutare. De asemenea, 56% dintre respondenți au arătat că descurajează alte persoane să aplice la astfel de companii.

Mai mult de o treime (37%) dintre cei chestionați susțîn că oportunitățile de perfecționare drept cel mai important factor în decizia de acceptă un nou loc de muncă, după compensația financiară.

Conform cercetării, jumătate dintre persoanele care își caută un nou loc de muncă ar renunta la 11,7% din salariu, în medie, dacă ar primi o flexibilitate mai mare a programului de lucru.

Studiul PwC relevă, totodată, că 62% dintre candidați au declarat că este mai probabil să aplice pentru un loc de muncă într-o companie care se angajează deschis să îmbunătățească diversitatea și incluziunea, iar 44% spun că sunt deschiși să utilizeze opțiuni de automatizare și tehnologie că să obțînă informații în timpul procesului de recrutare.

 

65% și-ar dori o aplicație de unde să afle stadiul procesului de recrutare, mai arată cercetarea.

 

Principalele obiective profesionale ale românilor în 2020

 

Un nou loc de muncă, o creștere a salariului și un job mai aproape de casă sunt principalele obiective profesionale ale românilor, în 2020, conform unui studiu recent realizat de o platforma de recrutare.

Întrebați care sunt primele trei cele importante obiective profesionale pentru anul acesta, 44,3% dintre cei care au participat la sondaj au pus pe primul loc schimbarea locului de muncă.

Totodată, 30% speră la o mărire salarială, 24% vor un loc de muncă mai aproape de casă, iar 22% trec pe lista scurtă a dorințelor pentru acest an dezvoltarea profesională.

 

Următoarele cel mai menționate obiective sunt: schimbarea domeniului de activitate, emigrarea sau lansarea în antreprenoriat.

Inclusiv cei care plănuiesc să rămână și în 2020 la același loc de muncă sunt deciși să facă o serie de schimbări față de anul trecut. Cei mai mulți dintre aceștia spun că vor să reducă sau chiar să elimine orele lucrate peste program.

 

La fel de mulți își doresc să fie implicați în proiecte mai mari, în timp ce aproape 34% au în vedere o promovare.

De asemenea, doi din zece respondenți vor să-și îmbunătățească relația cu colegii de echipa, în timp ce 19% vizează o relație mai bună cu managerul direct.

17% plănuiesc să se mute în alt departament din aceeași companie și aproximativ 15% vor să-și crească eficientă.

În acest scop, intenționează să participe la mai puține ședințe, dar și să fie mai transparenți – vor să ceară sau să ofere mai mult feedback.

“De la an la an, observăm că angajații știu din ce în ce mai bine ce vor, dar și care sunt metodele prin care pot să ajungă mai repede la obiectivele lor. Iar asta se întâmplă nu doar în cazul specialiștilor și al angajaților cu experiență mai mare, ci chiar și în cazul celor aflați la început de drum profesional, adică al tinerilor”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Optimiști, 7 din 10 respondenți cred că acest an va fi mai bun decât precedentul, din punct de vedere profesional.

“Când spun asta, românii se gândesc, evident, și la ce se va întâmplă cu salariile lor. Astfel, 62% dintre participanții la studiu cred că în 2020 vor primi o majorare salarială.

Un sfert dintre aceștia estimează că în noul an vor câștigă cu 10% – 20% mai mult decât în 2019, 14% se așteaptă la majorări ajustate cu inflația, cuprinse între 5% și 10%, iar 18% speră la un salariu net mai mare cu 20% – 25% în 2020.

 

Doar 1 din 10 respondenți cred că salariile lor vor crește cu peste 50%, iar 7,6% sunt mulțumiți de salariile lor actuale și nu plănuiesc să ceară o mărire”, explică Bogdan Badea.

Când vine vorba despre nemulțumirile pe care le-au acumulat în 2019, aproape un sfert dintre participanții la studiu spun că anul trecut a fost unul prost, pentru că nu au obținut o mărire salarială.

La fel de mulți sunt dezamăgiți de faptul că nu au reușit să se angajeze, în timp ce 17% și-ar fi dorit să aloce mai mult timp cursurilor de dezvoltare profesională sau să fie susținuți în această direcție de compania pentru care lucrează. 13% sunt nemulțumiți de faptul că nu au fost promovați și tot atâția și-ar fi dorit să-și deschidă propriul business, dar nu au reușit.

Studiul a fost realizat în perioada 1-27 decembrie 2019, pe un eșantion de 1.120 de repondenți.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Advertorial