Locuri de muncă în Cluj – Ești absolvent? Iată ce drepturi ai la angajare

Locuri de muncă în Cluj – Ești absolvent? Iată ce drepturi ai la angajare

Locuri de muncă în Cluj pentru tineri absolvenți nu sunt pe măsura numărului de solicitări. În ciuda legislației care favorizează angajatorii, absolvenții care caută locuri de muncă în Cluj nu sunt foarte bine informați.

Absolvenții care caută locuri de muncă în Cluj au la dispoziție puțin peste 900 de oferte, potrivit Bursei locurilor de muncă din luna octombrie, organizată de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Însă, puțini știu că angajatorii sunt stimulați financiar să angajeze absolvenți. Iar absolvenții au drepturi de care beneficiază înscriindu-se în baza de date a ANOFM.

Cauți locuri de muncă în Cluj?

Dacă ești absolvent și cauți locuri de muncă în Cluj și nu numai, trebuie să știi că ai anumite drepturi. Și poți beneficia de ele în baza legislației în vigoare. Iată care sunt drepturile unui absolvent, cu condiția să se înregistreze la Agenția teritorială pentru Ocuparea Forței de muncă:

-Dacă te angajezi cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiezi, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de încadrare de 500 lei. Dar trebuie să o soliciți în 60 de zile de la angajare.

-Ai fost absolvent și ai primit indemnizație de șomaj apoi te-ai angat cu normă întreagă mai mult de un an? Ai dreptul să beneficiezi de o sumă egală cu indemnizația de șomaj la care ai fi avut dreptul. Dar trebuie să o soliciți în maximum 60 zile de la împlinirea unui an de la angajare. Prima de încadrare de 500 lei se poate cumula cu această sumă.

Bani de drum

-Dacă ești absolvent și șomer înregistrat mai poți primi niște bani. Dacă te angajezi cu normă întreagă într-o localitate la mai mult de 15 km de localitatea de domiciliu sau reședință, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiezi de o primă de încadrare de 0.5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi. Prima trebuie solicitată în maximum 30 zile de la angajare. Pe de altă parte, poți să te angajezi pe locuri de muncă în Cluj sau în țară la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu sau reședință. Dacă ești forțat de împrejurări să-ți schimbi domiciliul acolo, beneficiezi, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de instalare de 15.500 lei în Cluj și de 12.500 lei în restul țării. Prima se solicită în maximum 60 zile de la angajare.

Primele bănești se pot cumula

Prima de încadrare de 500 lei se poate cumula cu cea de 0.5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporțional cu numărul de zile lucrate, dar și cu prima de instalare.

Dacă ești absolvent șomer neindemnizat și te angajezi cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, beneficiezi de o primă de activare de 500 lei. Dar trebuie să o soliciți în termen de 30 zile de la angajare. Doar că prima de activare nu se cumuleaza cu prima de încadrare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial