Locuri de muncă în Cluj – De ce să nu refuzi ucenicia

Sari tot timpul peste pauză la locul de muncă

Când vine vorba despre locuri de muncă în Cluj, mintea fuge cumva automat către domeniul IT. Căci, în ultimii ani, metropola s-a transformat într-un fel de Silicon Valley autohton. Numai că e nevoie de locuri de muncă în Cluj și pentru cei mai puțin pregătiți.

 

Programele finanțate cu fonduri europene încep să dea roade. Astfel, tinerii pot beneficia de locuri de muncă în Cluj și nu numai prin intermediul acestora. Iar ucenicia sau calificarea la locul de muncă se numără printre acestea.

 

Ce înseamnă ucenicia

 

Ucenicia este o nouă sursă de locuri de muncă în Cluj și în restul țării. Reprezintă formarea profesională realizată la locul de muncă, în baza unui contract. Iar acest aspect este reciproc avantajos. Pe de o parte, angajatorii care încheie contracte de ucenicie cu tineri NEETs şomeri, în condiţiile Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază, la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractelor de ucenicie, de un sprijin financiar în cuantum de 2.250 lei/lună pentru fiecare contract de ucenicie încheiat. Pe de altă parte, ucenicul se alege cu o meserie și cu un loc de muncă sigur.

 

Așa se creează locuri de muncă în Cluj

 

Formarea profesională la locul de muncă are o serie de beneficii. În primul rând îi ajută pe tinerii peste 16 ani din zone defavorizate să capete un loc de muncă și, mai ales, o calificare. Pe de altă parte, angajatorii subvenționați să angajeze ucenici sunt verificați periodic. Astfel, ucenicii beneficiază de siguranța locului de muncă și de respectarea legislației.

 

Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă de tip particular, încheiat pe durată determinată. În temeiul acestui contract ucenicul se obligă să se pregătească profesional şi să muncească pentru şi sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice care se obligă să îi asigure plata salariului şi toate condiţiile necesare formării profesionale.

 

Cum devii ucenic

Pentru a participa la un program de ucenicie, persoanele aflate în căutare de locuri de muncă în Cluj sau în țară trebuie să se înregistreze în baza de date a AJOFM. Și e nevoie de următoarele documente:

-actul de identitate, în original şi în copie

-actele de studii și de calificare, în original și copie

-adeverință medicală din care să rezulte că persoana este aptă de muncă sau are eventuale restricții medicale.

 

Este important ca cei care vor să devină ucenici să nu aibă deja calificare pentru ocupaţia în care se organizează ucenicia la locul de muncă. Se pot încadra ca ucenici și cetăţenii străini, precum şi apatrizii care au obţinut permis de muncă în România.

 

Conform reglementărilor legale în vigoare, pot deveni ucenici și cetăţenii statelor membre ale UE, ai statelor semnatare ale Acordului privind SEE şi membrii de familie.

 

Pentru a beneficia de un program de ucenicie, se depune la la AJOFM o cerere. Modelul cererii este standardizat și pus la dispoziție de agenția pentru ocuparea forţei de muncă.

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Advertorial