Leustean
Levisticum officinale
Leusteanul este o planta perena, cu frunze crestate, de culoare verde a carei nuanta se inchide pe masura maturizarii. Face parte din familia de plante apiaceae (familia patrunjelului).
Frunzele de leustean sunt folosite de obicei drept condiment. Totusi, radacina si fructele au o aroma similara, dar mai puternica, si pot fi si ele folosite.
Este preferabil ca frunzele de leustean sa fie consumate proaspete, adaugate in mancare la sfarsitul prepararii ei, astfel incat calitatile nutritive ale plantei sa nu se piarda. Ele rezista cateva zile la temperatura camerei si cca. 7-10 zile in frigider, ambalate intr-o punga de plastic. Leusteanul se poate cultiva si iarna, in casa. Frunzele de leustean uscate se pot pastra cateva luni la adapost de lumina, aer si umezeala.
Utilizari
Aroma caracteristica a leusteanului il face potrivit pentru muraturi si oteturi aromate, supe si mancaruri de cartofi, sosuri de rosii. O combinatie traditionala la noi este borsul cu leustean.
Text: Mihaela Serea