La ce poți folosi bicarbonatul de sodiu în gospodărie

Îi cunoaștem utilizările în bucătărie sau în menținerea igienei dentare și corporale, însă acest aliment poate fi întrebuințat în numeroase alte moduri de care puțini au cunoștință.

bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu, căci despre el este vorba, curăță eficient, îndepărtează mirosuri neplăcute sau dă luciu. Află, în continuare, cum acționează și cum trebuie folosit.

Curăță covoarele

Poți realiza un produs pentru curățarea și împrospătarea covoarelor care să aibă ca principal ingredient bicarbonatul de sodiu. Pentru aceasta, amestecă 20 de picături de ulei esențial de lavandă, 10 picături de ulei esențial de lămâie și 500 g bicarbonat de sodiu. Până când o folosești, pune această pulbere într-un recipient închis etanș. Presar-o peste covoare, freacă ușor și las-o să acționeze peste noapte. A doua zi, aspiră pulberea.

Poate fi folosit în loc de balsam de rufe

Adăugat în sertarul pentru detergent al mașinii de spălat în momentul începerii ciclului de clătire, bicarbonatul de sodiu acționează asemănător balsamului, lăsând rufele moi și catifelate la atingere. În plus, facilitează călcarea acestora.

Curăță mașina de spălat pe interior

Două pliculețe de bicarbonat adăugate în compartimentul de detergent al mașinii de spălat îndepărtează mirosul specific acesteia și elimină resturile de detergent acumulate în cuvă. Pentru aceasta, pornește un ciclu scurt de spălare, dar fără haine în mașină. Repetă această operațiune din două în două săptămâni.

Desfundă scurgerile

Dacă ai constatat că apa din chiuvetă nu se mai scurge cum ar trebui, nu te grăbi să chemi instalatorul. Încearcă să desfunzi scurgerea cu bicarbonat de sodiu. Toarnă o cană de bicarbonat pe scurgere, apoi o cană de oțet fierbinte. Lasă-le să acționeze timp de 15-20 de minute, după care dă drumul apei calde și las-o să curgă câteva minute.

Curăță aragazul și cuptorul

Nu mai este nevoie să apelezi la tot felul de produse antiabrazive, frumos mirositoare și scumpe de curățat aragazul. Prepară o pastă din bicarbonat de sodiu și apă și freacă aragazul cu aceasta, după care șterge-l cu o cârpă umedă, apoi cu una uscată. Cu aceeași pastă, curăță și cuptorul.

Curăță eficient grătarele

Bicarbonatul de sodiu îndepărtează eficient resturile carbonizate de pe grătarele de grădină sau de pe cele electrice. Pentru aceasta, presară bicarbonat pe suprafața grătarelor, freacă ușor cu o perie de sârmă, apoi șterge-le cu un burete umed.

Stinge incendiile mici

Probabil că multora dintre noi li s-a întâmplat să aibă parte de mici incendii în bucătărie, cel puțin în perioada de debut ca gospodine. În aceste cazuri, este bine să știi că poți apela tot la bicarbonatul de sodiu, pe care trebuie să-l arunci peste flacără.

Dezinfectant pentru toaletă

O soluție eficientă de curățare și dezinfectare a toaletei este următoarea: toarnă în vasul toaletei o cană de bicarbonat de sodiu, apoi încă una de oțet. Bicarbonatul se va stinge în oțet, iar cu spuma rezultată vei putea curăța pereții vasului de toaletă cu peria specială.

Îndepărtează mirosul specific încălțămintei

Indiferent că vorbim despre încălțămintea nouă care are un miros specific sau despre cea cu care am stat prea mult timp încălțați și a căpătat un miros dezagreabil, bicarbonatul de sodiu este la fel de eficient. În scopul îndepărtării mirosului, presară puțin bicarbonat în interiorul pantofilor și lasă-l să acționeze peste noapte. Dacă vrei, înainte de a-l presăra în pantofi, poți amesteca bicarbonatul cu una-două picături de ulei esențial.

Și pentru că tot suntem la capitolul încălțăminte, trebuie să știi că bicarbonatul curăță eficient adidașii. În acest scop, presară-l pe adidași, apoi curăță-i bine cu ajutorul unei perii umede.

Dă strălucire autovehiculului

Atunci când trebuie să cureți mașina, apelează tot la acest aliment. Bicarbonatul șterge eficient și conferă o strălucire aparte suprafețelor cromate și celor din oțel inoxidabil. Așa că pune pe un burete umed bicarbonat și șterge-ți mașina cu el.

Mai cunoști și alte întrebuințări ale bicarbonatului de sodiu în gospodărie?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Familie si casa