Kaya de Vos: Arhitecta unui roman de dragoste

Kaya de Vos: Arhitecta unui roman de dragoste

Kaya de Vos, Arhitecta
Arhitecta cu norma intreaga – are propriul ei birou de arhitectura, preda la universitate – si scriitoare care poarta masca unui pseudonim exotic si incitant, Kaya de Vos si-a facut intrarea in literatura odata cu publicarea primului sau roman, „Toate femeile vor 7“.

Daca in privinta semnificatiei numelui ales, Kaya de Vos a preferat sa fie cat mai discreta, („nu doar pentru ca povestea e cam lunga si nu prea interesanta, ci si pentru ca astfel as incepe sa conturez un portret pe care l-as prefera «blurat», ca o fotografie neclara“), in schimb, a acceptat sa ne povesteasca in ce fel a descoperit provocarile scrierii unei opere de fictiune.

Primele randuri
„Bucuria formidabila pe care ti-o poate provoca scrisul de acest fel – adica scrisul beletristic, fictiunea – e ceva relativ nou pentru mine si a fost o intamplare pura ca am descoperit-o“, povesteste Kaya de Vos. Totul a inceput intr-o zi, cand un prieten scriitor i-a relatat despre faptul ca trebuie sa scrie o nuvela pentru un volum tematic. „Dar nimic mai simplu“, i-am zis eu! „Da?“ a replicat el, „atunci apuca-te si scrie tu nuvela asta si o sa apari tu in volum.“ Si atunci eu m-am apucat cuminte de scris.

Fireste ca ce am scris n-a fost publicat niciodata, pentru ca in volum apareau nume, iar eu eram nimeni, dar a fost acela – acum niste ani buni -, prilejul sa aflu ce minunat e sa stai tu cu tine si sa inventezi tot felul de lucruri, fara presiunea vreunui client care sa te traga de maneca in diferite directii in care tu stii exact ca nu trebuie sa mergi – asa cum se intampla adesea in arhitectura. Deci, din punctul asta de vedere, al eliberarii de constrangeri exterioare si al practicarii unui exercitiu creator foarte profund al tau, scrisul este intr-adevar, o terapie.“

Kaya de Vos scrie despre viata, despre alegeri si renuntari, despre dragoste, despre locuri redate minunat de ochi avizati, care tradeaza pasiunea pentru tot ce inseamna mediul ambiant: „Arhitectura e, intr-o situatia ca asta, un background cultural. E un instrument care te ajuta sa construiesti scenografii coerente si inteligibile pentru povestile tale. Te ajuta «sa vezi» mai lesne «filmul» intamplarilor“, povesteste Kaya de Vos.

Kaya de Vos, Arhitecta
In cautarea verbului perfect

„In arhitectura, orice proiect in care vrei sa te investesti poate fi provocator. Doar ca nu intotdeauna poti, nu intodeauna esti lasat sa faci ce stii ca trebuie facut pentru ca miza – oricare si oricum ar fi ea – sa poata fi castigata. In domeniul asta sunt o multime de factori perturbatori, de elemente care paraziteaza proiectul.

Omul sau institutia care da banul se afla pe primul loc. Cat despre provocarile scrisului, ei bine, acestea sunt, cred, mult mai intime – sunt luptele tale cu nerostitul care asteapta de la tine sa fie pus in forma verbului perfect. Unii scriitori izbutesc asta intr-un chip absolut uluitor. Simti acolo bataia de aripa a ingerului lor“.

De ce vor femeile 7?
Povesti de dragoste implinite sau incheiate trist, intrebari aparent fara raspuns si situatii fara iesire, toate sunt invaluite intr-un cadru din care nu lipsesc elemente ce tin de supranatural. Despre referirile la numerologie sau la practicile de divinatie, prezente pe tot parcursul romanului, autoarea povesteste ca le-a folosit pentru ca, spune ea, „sunt incercarile omului de a descifra sensurile ascunse ale lumii si vietii, de a da la o parte cat de putin valul compact ce acopera formidabila taina care este existenta noastra pe pamant“.

Acest prim volum a fost dovada ca poate imbina latura profesionala cu un hobby care o ajuta sa se detaseze de presiunile venite la pachet cu meseria de baza; tocmai de aceea, nu si-ar putea imagina un viitor doar din scris decat cu teama pentru ca, spune Kaya de Vos, „nu stiu sa renunt. Speranta mea ascunsa si, probabil, absolut nerealista, ar fi sa pot face mereu ambele lucruri, ba chiar si altele pe deasupra“.

Atunci cand cautam cu tot felul de metode, care mai de care mai neinteme-iate, raspunsuri la intrebari despre decizii de viata, despre oportunitati, sau sansa si nesansa, despre viitor, nu facem decat sa incercam sa ne invingem anxietatea de a trai, sa smulgem providentei imposibile certitudini. Cat despre mine, eu cred cu tarie ca lumea se prelungeste mult dincolo de limitele vizibilului, palpabilului si cognoscibilului, astfel ca privesc cu coada ochiului, dar cu mare interes, inspre astrologie, numerologie si alte lucruri din aceasta categorie. Dar, pana acum, nu chiar mi-am intemeiat viata pe ele“.

Kaya de Vos, Toate femeile vor 7, Editura Humanitas
O LECTURA DE VACANTA
„Toate femeile vor 7“ (Editura Humanitas, 19 lei) este o lectura perfecta pentru vara: dincolo de povestea de iubire, care arata ca dragostea nu tine cont de varsta, de distanta sau de teama unui nou inceput, vei descoperi locuri pe care ti le vei dori ca destinatii de vacanta. In plus, vei afla, daca nu stii deja, misterul ascuns in magica cifra sapte.

Catalina Ioancea; foto: Radu Sandovici

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera