Judecătorul a decis. Ce verdict s-a dat în procesul în care Ed Sheeran a fost acuzat de plagiat?

Ed Sheeran a câștigat o luptă de la Curtea Supremă pentru a stabili dacă a plagiat piesa unui alt artist pentru hitul său, Shape of You, cea mai ascultată melodie din istoria Spotify.

La procesul de luna trecută, Ed Sheeran și co-scenariștii piesei „Shape Of You', John McDaid de la Snow Patrol și producătorul Steve McCutcheon, s-au confruntat cu acuzații că au copiat piesa „Oh Why' a lui Sami Chokri și Ross O’Donoghue.

Miercuri, 6 aprilie, judecătorul Zacaroli a concluzionat că Sheeran nu a copiat o frază din „Oh Why' când a scris Shape of You „nici în mod deliberat, nici subconștient'.

Judecătorul a spus că, deși au existat „asemănări' între fraza cu o singură măsură care repetă cuvintele „Oh, why' din cântecul lui Chokri și repetarea „Oh I' din cea a lui Ed Sheeran, astfel de asemănări sunt „doar un punct de plecare' pentru un o încălcare a dreptului comunitar și există, de asemenea, „diferențe semnificative' între frazele din cântece.

Reacționând la hotărâre, cântărețul a cerut încetarea „pretențiilor fără temei' de plagiat.

„Pretenții de genul acesta sunt mult prea comune acum și au devenit o cultură în care se face o revendicare pe ideea că o înțelegere va fi mai ieftină decât să o duci în instanță, chiar dacă nu există nicio bază pentru afirmația și este cu adevărat dăunător pentru industria compoziției de cântece.

Există doar atât de multe note și foarte puține acorduri folosite în muzica pop, iar coincidențele se vor întâmpla dacă 60.000 de melodii sunt lansate pe zi pe Spotify, adică 22 de milioane de melodii pe an, și există doar 12 note disponibile', a spus Ed Sheeran într-un videoclip pe Instagram împărtășit celor 37,7 milioane de urmăritori ai săi, potrivit The Guardian.

Cântărețul a spus că nu vrea „să ia nimic din durerea și rănile suferite de ambele părți ale acestui caz, dar vreau doar să spun că nu sunt o entitate, nu sunt o corporație, sunt o ființă umană, sunt tată, sunt soț, sunt fiu. Procesele nu sunt o experiență plăcută și sper că prin această hotărâre înseamnă că pe viitor pot fi evitate pretenții fără temei de acest fel. Acest lucru chiar trebuie să se termine.'

Procedurile legale au început în mai 2018, Sheeran și partenerii săi cerând Înaltei Curți să declare că nu au încălcat drepturile de autor ale lui Chokri și O’Donoghue. Sheeran a mai spus că reputația lui a fost pătată de acuzații.

Două luni mai târziu, Chokri și O’Donoghue și-au emis propria cerere pentru „încălcarea drepturilor de autor, daune și o contabilitate a profiturilor în legătură cu presupusa încălcare'. Aceștia au anticipat costuri de aproximativ 3 milioane de lire sterline.

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Vedete