Putem observa cum tendințele actuale sunt de a deveni din ce în ce mai solitari, iar acest lucru se datorează în principal importanței pe care o acordăm tehnologiei. Astfel, se pierde din vedere importanța interacțiunii față în față. Din fericire, mai există încă un hobby care păstrează lucrurile cât se poate de tactile și prezente: jocuri de societate.
Jocurile de societate sunt importante tocmai pentru că facilitează socializarea cu cei din jur. În ultima vreme, aceste jocuri au revenit în atenția oamenilor și sunt chiar jucate pe scară largă, la școală, acasă, la petreceri sau în tabere.
Beneficiile jocurilor de societate sunt multe, dar un beneficiu important este că acestea pot dezvolta la copii, în funcție de specificul fiecărui joc, abilități precum:
Experții de la Harvard Business Review vorbesc despre modul în care un joc precum Monopoly dezvoltă abilitățile antreprenoriale, abilitățile de negociere, creativitatea, inovația, munca în echipă, empatia și gestionarea resurselor. De fapt, multe jocuri inventive nu numai că se concentrează pe aceste teme, dar pun accentul pe rezultate care seamănă mai mult cu victoriile de colaborare care au devenit atât de dezirabile în organizațiile școlare.
Descoperiri relativ recente indică prezența jocurilor de societate în scrierile și artefactele egiptene care datează încă din anul 3500 î.Hr.
Se crede că unul dintre cele mai vechi jocuri de societate este jocul Senet, inventat în Egipt. Deși primitiv în esență, existența acestui joc este un indiciu al faptului că oamenii au găsit modalități de a interacționa unii cu alții încă din cele mai vechi timpuri. Jocurile de societate au evoluat mult de atunci, dar multe dintre principii au rămas aceleași.
Astăzi, jocurile de societate au evoluat și sunt concepute pentru toate vârstele și pot fi folosite în diverse scopuri. În funcție de contextul în care este folosit un joc de societate, acesta poate ajuta participanții să învețe lucruri noi, să își antreneze memoria, atenția și creativitatea, să se distreze sau să afle lucruri noi despre alți jucători.
Iată câteva motive pentru a-i entuziasma pe copiii dumneavoastră să joace jocuri de societate și, de ce nu, să vă jucați cu ei:
1. Apropie oamenii și consolidează relațiile prin încurajarea interacțiunii dintre jucători.
2. Aduc o stare de fericire și de bună dispoziție, de relaxare și de destindere, fie că sunteți implicat în joc sau pur și simplu observator.
3. Dezvoltă abilitățile de gândire, ajută creierul să funcționeze mai bine și reduce riscul de a suferi de diverse boli, cum ar fi Alzheimer.
4. Ne ajută la dezvoltarea inteligenței emoționale, la gestionarea emoțiilor (deși provocator, copiii învață să piardă fără să se supere).
5. Ne ajută să fim prezenți fizic în momentul de față, luându-ne o pauză de la lumina albastră a telefoanelor mobile și a computerelor.
6. Reduc stresul și anxietatea, deoarece un efect secundar al jocurilor de societate este râsul.
7. Cresc creativitatea, îndemânarea și răbdarea.
8. Ne învață să planificăm și să organizăm următoarele acțiuni.
9. Ne fac mai încrezători, stimulând capacitatea de a vorbi mai ușor în public.
10. Dezvoltă stima de sine.
11. Stimulează concentrarea și capacitatea de atenție.
12. Învață copilul să respecte anumite reguli fără a se abate de la ele.
13. Dezvoltă abilitățile de planificare, persistență, strategie și gândire critică.
14. Ne ajută să petrecem timp de calitate în familie, contribuind la construirea unor amintiri de durată.
15. Ne învață despre spiritul de echipă.
16. Îi pot învăța pe copii concepte și informații noi, cum ar fi educația financiară, valoarea banilor și modul de a-i gestiona în mod corespunzător.
17. Ajută copilul să gândească cu câțiva pași înaintea adversarului și să intuiască mișcările acestuia pentru a-și atinge propriile obiective.