Jocuri de logică: metode pentru a-ți ajuta copilul să se dezvolte
Dacă ai discutat vreodată cu un copil de 3 ani, ai remarcat probabil că nu excelează la capitolul gândire logică. Copiii mici sunt foarte corecți în modul de gândire, însă doar apropierea de vârsta școlară le permite abordarea unei gândiri mai abstracte.
Gândirea logică implică utilizarea informațiilor pe care le cunoști, pentru a trage niște concluzii. Pentru aceasta, este nevoie de înțelegerea atributelor, relațiilor și secvențelor, toate fiind abilități esențiale pentru viață. Procesul de gândire logică începe la copii odată cu abilitatea de a pretinde lucruri, care marchează un mare salt în dezvoltarea abilităților de gândire. Atunci când copiii se prefac, înseamnă că înțeleg simboluri, astfel încât un cub de lemn poate fi o mașină, în timp ce o cutie de pantofi poate fi o casă pentru animalele de pluș.
Preșcolarii fac adesea conexiuni surprinzătoare, pe măsură ce înțeleg lumea înconjurătoare și pot fi ajutați în acest proces cu ajutorul unor jocuri distractive de gândire logică. Copilul tău are nevoie de tine pentru a-l însoți și a-l ghida în această călătorie minunată, așa că fă-ți timp pentru a te juca cu el. Lasă-l să fie regizorul, pentru a-și dezvolta propriile idei, însă pune-i la dispoziție întreaga recuzită de care are nevoie. Pălării, îmbrăcăminte, vase, hârtie, cuburi de lemn, alimente și obiecte de uz casnic.
Poți găsi aici o mulțime de jocuri de logică și gândire, iar în continuare află care sunt cele mai ușoare activități pentru a-ți ajuta copilul să se dezvolte.
Oferă-i șansa de a explora în moduri creative. Faceți plimbări în natură, jucați-vă cu nisip și apă. Pune-i la dispoziție obiecte pe care le poate desface pentru a investiga interiorul sau mecanismele de funcționare. Lucrând cu obiecte familiare, copilul își va da seama cum funcționează acestea, iar acest gen de rezolvarea problemelor este esențial pentru succesul la școală.
Faceți împreună exerciții despre conexiuni între trecut și prezent. Doar așa va înțelege care este legătura între diverse momente sau acțiuni care se petrec în viața lui. De exemplu, astăzi trebuie să își pună mănușile cînd mergeți la plimbare, pentru că ieri nu le-a avut și i-a fost frig. Sau, astăzi aveți ce să mâncați pentru că ieri ați fost la cumpărături.
Apelează la rutina zilnică, pentru a-i prezenta modele care funcționează. Este o metodă care îl va ajuta să facă conexiuni și să tragă anumite concluzii. De exemplu, dacă un copil plânge, însemnă că este supărat sau că îl doare ceva. Dacă o plantă se usucă, înseamnă că nu are destulă apă.
Implică-l în activitățile zilnice din casă. De exemplu, puteți spăla împreună. Asta va presupune sortarea hainelor după anumite criterii. Sau îl poți ruga să așeze masa. Asta îi va oferi posibilitatea să sorteze tacâmurile și să împartă câte unul pentru fiecare persoană de la masă. Acestea sunt genul de activități care îl vor învăța să sorteze, să clasifice, să împartă în grupuri dar și să verifice rezultatul. De exemplu, dacă cineva nu poate să mănânce supa, înseamnă că nu a avut lingură, așa undeva s-a strecurat o greșeală.
Explică-i ce este trecerea timpului și cum poate fi acesta măsurat. Va învăța despre ore, despre zile și chiar ani. Pentru a înțelege cele mai mici unități de măsurare a timpului, poți folosi cronometra secundele sau minutele necesare pentru fierberea unui ou. Este un experiment care îi va deschide și apetitul pentru știință, atunci când va observa schimbarea de consistență care se produce în interiorul oului.
Jocurile îi vor permite copilului tău să își folosească creativitatea în timp ce își dezvoltă imaginația, dexteritatea și forța fizică, contribuind la o dezvoltare armonioasă a creierului. Jocurile îl vor ajuta să integreze abilitățile de gândire logică în viața de zi cu zi, iar pe măsură ce capacitățile lui se dezvoltă, vei fi uimit de intelingența de care dă dovadă.
Sursa foto: piqsels.com