Joburile online rămân o preferință chiar și post pandemie
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2022/03/studio-de-videochat-in-bucuresti_4.jpg)
În ultimii ani observăm cu toții impactul digitalizării. Acum rezolvăm aproape orice, online. Fie că este vorba de programările pe care le efectuăm la saloanele de hair and beauty sau de vizita medicală, stabilim online programul. Implicit multe dintre joburi sunt desfășurate online. Acestea au marele avantaj de a optimiza timpul în privința deplasării, fac ca munca să fie mai plăcută sau cel puțin mai relaxantă, căci totul se întâmplă din confortul casei.
Se pare că munca de acasă nu a rămas doar o situație salvatoare pentru perioada pandemică. În continuare este preferată această abordare, din varii motive. Aceasta devine o normalitate pentru unele companii, chiar și după terminarea pandemiei, fie că vorbim despre cei care își desfășoară activitatea într-un studio de videochat in Bucuresti sau despre cei care activează în alte domenii.
Cum ne afectează munca de acasă
Desigur, pare ideal la prima vedere, este o alternativă până la urmă la munca clasică, dar nu înseamnă că este benefic pe termen lung sau cel puțin nu pentru toată lumea. Cei introvertiți vor zâmbi, pentru ei este un mediu mai confortabil să lucreze acasă, în liniște și tihnă.
Pentru unii ciumă, pentru alții mumă, după cum spune o vorbă din popor. Munca de acasă poate fi, de fapt, cu două tăișuri. Pierdem pe de-o parte socializarea și deci o parte din conexiunea cu echipa. Pe de altă parte ne eliberăm de stresul de a fi controlați sau cel puțin mereu sub supravegherea unui superior.
Un aspect de luat în considerare este domeniul de activitate. Spre exemplu, cei care fac parte din nișă IT s-au acomodat poate mai ușor la conceptul de telemunca, munca de acasă. Nu același lucru îl putem spune despre cei din videochat studio Bucuresti. Riscul este că cei care nu se acomodează prea ușor la work from home este să se confrunte, pe termen lung, cu depresia sau anxietatea.
Echilibrul în viață este calea de mijloc
O soluție este ca, dacă pare avantajoasă sau se impune munca la distanță, aceasta să fie doar parte din programul de muncă. Cu alte cuvinte, un mod de lucru hibrid este de preferat. Astfel este menținută balanța echilibrului: angajatul nu pierde din interacțiune cu cei din department și cu superiorii, are parte de socializare, se bucură de pauzele în care leagă prietenii cu cei din companie, iar când este cazul muncește de la distanță. Această alternanță a zilelor în care mergem la birou cu cele în care muncim de acasă ne menține antrenați într-un ritm în care nu ne permitem nici să devenim nepăsători și delăsători, nici să ne izolăm.
Avantaje ale muncii de la distanță sunt și pentru angajatori. Sunt cheltuieli și consumabile ce pot fi reduse, iar pentru acest motiv unii sunt încurajați să treacă total în online. Una din cele mai însemnate cheltuieli se referă la chirie. Desigur, depinde și de profilul de business, dacă permite o astfel de strategie.
După ani în care ne-am obișnuit într-un fel, cât de dispuși suntem să trecem la sistemul hibrid?