Joburi în Timișoara. Întrebările adresate candidaților, la interviul de angajare

greșeli care pot compromite interviul de angajare

Ai găsit joburi în Timișoara și acum urmează proba de foc, interviul pentru angajare? Te tot framanti pentru că nu nu știi ce răspunsuri să dai la întrebările standard, astfel încât să te diferențiezi de restul candidaților?

Iată câteva ponturi, întrebări și ce ar trebui să conțină răspunsul tău, pentru mai multe șanse de succes:

Ce îmi poți spune despre parcursul tău profesional?

Pentru mulți candidați, o autodescriere reprezintă un test dificil, însă acesta este momentul în care mingea se află în curtea ta și poți evidenția ceea ce consideri a fi punctele tale forțe. Nu cită date seci din CV, ci încearcă să faci din drumul tău până aici o scurtă poveste, în care amintești despre motivații și lecții învățate.

Dacă ai deja mulți ani de experiență în câmpul muncii, nu insista cu detalii legate de activitățile realizate în timpul școlii, cu toate că te poți referi la ele în trecere, ci vorbește, în primul rând, despre realizările tale din ultimii ani.

Cum arată, pentru ține, locul de muncă ideal?

Este o întrebare care te poate avantaja sau care, dimpotrivă, constituie o capcană, asta pentru că nu știi niciodată dacă valorile tale sunt aceleași cu ale celui care te intervievează. Dacă ai citit despre companie, îți poți face totuși o idee despre cultura organizațională și mediul de lucru, așa încât răspunsul tău poate fi apropiat de ceea ce își dorește angajatorul să audă.

Pe de altă parte, nu este indicat să îți compromiti valorile de dragul unui job, așa că, dacă pentru tine este foarte importantă muncă în echipă, dar ți se cere să faci totul singur, probabil că nu vei pierde nimic dacă nu treci de interviu.

Care a fost cea mai mare provocare de până acum și cum ai reușit să îi faci față?

O întrebare care te lasă să strălucești, dacă ai dus și ai câștigat câteva bătălii, până la acest moment. Poți aminti despre un proiect dificil, pe care l-ai dus la capăt și despre lecțiile care au decurs de aici.

În cazul în care experiența ta profesională este limitată, nu este greșit dacă treci în revista momente din timpul studiilor sau al internship-urilor pe care le-ai realizat.

De ce îți dorești acest job?

Este una dintre cele mai întâlnite întrebări în cadrul interviurilor, prin care angajatorul încearcă să îți cunoască motivațiile și interesul real față de jobul în discuție.

Despre motivații trebuie să vorbească și răspunsul: nu spune că îți doreșți un loc în echipă pentru că te-ai plictisi de fostul job sau pentru că nu te înțelegeai cu foștii colegi, ci vorbește despre ceea ce îți dorești să faci în viitor, despre cum te ajută noua poziție în această direcție, dar și despre cum poți contribui la bunăstarea companiei unde îți doreșți să lucrezi.

De ce ai renunțat (îți doreșți să renunți) la locul de muncă anterior?

Angajatorul își dorește să știe dacă eșți un jucător de cursă lungă, dacă poți dovedi loialitate sau nu. Desigur, CV-ul oferă deja indicii în acest sens, dar ele nu sunt suficiente.

Nu ocoli întrebarea – în cazul în care ai avut perioade de activitate scurte, până acum, acesta este momentul în care poți face lumină asupra informațiilor din CV. Poți explica, de pildă, că nu ți-ai găsit încă locul nu pentru că joburile anterioare nu ar fi fost în regulă sau pentru că nu îți place stabilitatea, ci că pentru că ai anumite pasiuni pe care îți doreșți să le dezvolți și ai căutat mediul potrivit pentru asta, nu întotdeauna cu succes.

Ce ți-a plăcut cel mai puțin la fostul loc de muncă?

Cu siguranță, o întrebare-capcană. Nu da curs tentației de a poveșți despre toate nemulțumirile pe care ți le-a adus jobul anterior, chiar dacă ai dreptate. Tot ce va înțelege viitorul angajator este că eșți un angajat dificil, care își poate bârfi oricând șeful sau colegii. Este important să dai dovadă de tact și să răspunzi că nu nemulțumirile te fac să cauți un nou loc de muncă, ci nevoia ta de a progresa.

Uite și câteva întrebări mai puțin obișnuite pe care le poți întâlni la interviul de angajare:

– Dacă ai avea posibilitatea, ți-ai schimba opțiunea pentru facultate/ profesie?

– Numește 3 lucruri cu care crezi că poți contribui la succesul companiei noastre.

– Care sunt primele lucruri pe care le-ai face, dacă ai primi jobul astăzi?

– Ce crezi că ar spune fostul angajator/foștii colegi despre ține?

– În ce mod ai contribuit la creșterea companiei pentru care ai lucrat anterior?

La fiecare dintre aceste întrebări, gândește răspunsul astfel încât să te pui în valoare, dar să fii și onest față de ține. Până la urmă, sinceritatea e foarte importantă, dar depinde și cum o ambalezi.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Advertorial