Joburi în Iași: Când e momentul să îți dai demisia?

A-ți da demisia este una dintre deciziile cele mai importante pe care le poți lua în ceea ce privește cariera ta. Te așteaptă, poate joburi în Iași, Timișoara sau Capitală mai potrivite decât cel actual, care e clar că îți aduce frustrări, din moment ce te gândeșți să iei o astfel de decizie.

Țînând cont de impactul pe care îl poate avea asupra viețîi tale, această decizie, de a-ți lăsă jobul, trebuie să fie luată în baza unei analize a avantajelor și dezavantajelor pe care le presupune renunțarea la el.

 

Studiile din domeniu demonstrează că insatisfacția profesională este unul dintre cele mai întâlnite motive pentru care o persoană renunță la job. Printre cele mai frecvente cauze ale insatisfacției profesionale se regăsesc:

Stresul. Un nivel ridicat de stres micșorează performanța și este una din cauzele absenteismului și renunțării la job. Atunci când stresul îți afectează performanța la locul de muncă, relațiile cu colegii, starea de sănătate, precum și viață personală, ar trebui să te gândești dacă beneficiile depășesc dezavantajele.

 

Mediul de lucru. Un șef autoritar, care te suprasolicită, precum și conflictele cu colegii de muncă, pot determina apariția stresului și a pierderii interesului față de job.

 

Comunicarea. Există situații în care comunicarea atât cu managerul, cât și cu colegii din departamentul în care lucrezi sau din alte departamente este defectuoasă, ceea ce conduce la conflicte în ceea ce privește sarcinile pe care le ai de realizat și la creșterea insatisfacției profesionale.

 

Salariul. Salariile joacă un rol semnificativ în apariția satisfacției profesionale. Pe lângă rolul de satisfacere a nevoilor personale, salariul poate servi ca o dovadă a realizării, precum și o reflectare a recunoștinței organizației. Un salariu prea mic poate provoca nemulțumirea angajatului, iar pe termen lung, poate conduce la frustrări și, în cele din urmă, la părăsirea job-ului.

 

Oportunitățile de promovare. Acestea cresc considerabil satisfacția în muncă. Lipsa unei promovări într-o perioada îndelungată de timp poate fi percepută că o nerecunoaștere a meritelor tale de către organizație.

 

Învățarea continuă. Lumea în care trăim este într-o continuă schimbare, de aceea, pentru a avea succes, este nevoie să învățăm în fiecare zi ceva nou. Dacă job-ul pe care îl ai nu îți oferă oportunități de dezvoltare, de a învăța ceva nou, vei simți că te plafonezi.

 

Domeniul. Deși performanțele tale sunt ridicate, ai realizat că nu este domeniul în care vrei să dezvolți o carieră și care te pasionează, iar abilitățile tale te recomandă pentru un alt job. Lipsa realizării sarcinilor cu plăcere poate determina apariția stresului și a insatisfacției în muncă.

 

Fenomenul de burnout (epuizarea profesională). E vorba despre acea stare de depresie, oboseală, frustrare, generată de obicei de angajamentul față de sarcini care nu au dus la împlinirea ambițiilor persoanei și a recompenselor așteptate. Studiile evidențiază o legătură între supraîncărcarea cu sarcini, rigiditatea regulilor și procedurilor și lipsa de comunicare între diverse nivele organizaționale.

 

Discriminarea. Atunci când un angajat suferă un tratament diferit din cauza rasei sale, religiei, naționalității, statutului sau altei caracteristici legal protejate înseamnă că este discriminat. Tratarea unei persoane în mod diferit reprezintă o încălcare a drepturilor angajatului, în condițiile în care discriminarea se face pe baza unei caracteristici individuale și nu datorită performanțelor de muncă.

 

O altă cauză pentru care angajații renunță la locul de muncă actual este o nouă oportunitate de angajare. Dacă job-ul îți oferă mai multe beneficii decât actualul loc de muncă, atât din punct de vedere al salariului, cât și al programului de lucru, al oportunităților de promovare, ar trebui să te gândești la o schimbare.

 

Există o serie de pași pe care trebuie să îi urmezi atunci când vrei să îți dai demisia:

 

  1. 1.În primul rând, trebuie să identifici problema care te determină să faci acest pas și să încerci să o soluționezi. Poți discuta cu șeful tău, în cazul în care nemulțumirea ta are legătură cu factorii organizaționali. Chiar dacă tu consideri că problema ta nu poate fi rezolvată, șeful poate veni cu o soluție care să îți diminueze insatisfacția profesională. Dacă, totuși, problemele tale îl includ pe șeful tău, poți discuta cu managerul de Resurse Umane, care te poate sfătui în legătură cu decizia de a-ți da demisia.

 

  1. În cazul în care problema ta nu poate fi soluționată, înainte de a-ți da demisia, ar trebui să îți cauți un alt loc de muncă. Este mai ușor să îți găsești un loc de muncă atunci când încă ești angajat decât atunci când eșți șomer. Căutarea unui job poate fi o adevărată provocare, de aceea ar trebui să îți rezervi suficient timp pentru a-l găsi pe cel potrivit ție.

 

  1. Angajatorul trebuie anunțat de intenția ta de a părăși compania cu 15 zile lucrătoare înainte, pentru că acesta să aibă timp să angajeze o persoană care să ocupe postul tău. Perioada de preaviz poate varia în funcție de specificațiile din contractul individual de muncă.

 

  1. Finalizează-ți sarcinile și proiectele înainte de a pleca. Până la data menționată în demisie, încă ești angajatul firmei și este datoria ta de a lăsa lucrurile puse la punct.

 

  1. Returnează toate bunurile pe care le-ai primit din partea companiei, precum telefonul de serviciu, laptopul etc. De asemenea, dacă înlocuitorul tău vine înainte să pleci, ar trebui să îi dai informațiile necesare pentru a putea îndeplini sarcinile cu succes.

 

  1. În ultima zi de lucru, ia-ți rămas bun atât de la colegi, cât și de la șeful tău, indiferent de situația care te-a determinat să pleci. Fii respectuos, urează-le succes în continuare tuturor și, mulțumită realizărilor tale, dar și a profesionalismului pe care l-ai demonstrat înainte să pleci, poți primi chiar o recomandare din partea șefului.

 

Satisfacția profesională, performanța la locul de muncă, atitudinea pozitivă față de job sunt factori majori care influențează satisfacția generală a persoanei, stima de sine și dezvoltarea personală. Dacă locul de muncă actual nu îți oferă aceste lucruri, ar trebui să iei în considerare posibilitatea de a-ți caută un nou loc de muncă, pentru a putea fi împlinit din punct de vedere profesional.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial