Jane Fonda – Scenariul unei vieti

Jane Fonda – Scenariul unei vieti

Jane Fonda – Scenariul unei vieti

Jane Fonda era alintata Lady in copilarie, apelativ pe care il detesta si astazi. Numele ei a fost inspirat de cel al celei de-a treia sotii a regelui Henric al VIII-lea al Angliei, Jane Seymour.

Avea 12 ani cand mama ei s-a sinucis, sectionandu-si carotida. Tragicul eveniment i-a fost tinut secret o perioada – abonamentul la ziare si reviste a fost anulat, personalul din casa si cadrele didactice de la liceu au fost instruite sa nu discute despre asta, iar tot ceea ce a stiut Jane o perioada a fost ca mama ei a murit in urma unui atac de cord. Cateva luni mai tarziu insa, in timp ce rasfoia o revista la scoala, adevarul a iesit la iveala.

Tatal, celebrul actor Henry Fonda, s-a casatorit foarte repede cu o femeie a carei varsta depasea cu doar zece ani varsta fiicei lui.

Cu toate acestea, noua doamna Fonda, Susan Blanchard, a stiut sa se faca iubita de catre copiii Fonda, care, in scurt timp, au ajuns sa o numeasca "Mama-doi" (argument nu suficient de puternic pentru tatal Henry sa ramana casatorit cu aceasta…).

In luminile rampei
In ceea ce priveste domeniul profesional, desi initial nu parea sa aiba vreo inclinatie artistica (cu atat mai putin vreo atractie spre cea de-a saptea arta), dupa ce a jucat alaturi de tatal ei in The Country Girl, o piesa pusa in scena in scop caritabil, lucrurile au luat alta turnura.

Pentru ca, din acel moment, Jane (care pana atunci pozase si pentru doua dintre copertele revistei Vogue) a decis ca actoria va fi meseria ei. Henry Fonda a sustinut-o financiar pe toata perioada cursurilor de actorie, timp in care viitoarea actrita a studiat sub "bagheta" profesorului Lee Strasberg (regizor, actor, scriitor, producator, lector, recunoscut pe plan mondial pentru modelarea a trei generatii de actori, scenaristi si regizori de mana intai, printre care Elia Kazan, Paul Newman, Al Pacino, Marilyn Monroe, James Dean, Robert de Niro s.a.).

Au urmat cateva aparitii pe scena teatrelor si apoi debutul actoricesc pe Broadway, in There Was a Little Girl, alaturi de Gary Lockwood (1960).

Atentie, se filmeaza!
Prima pelicula cinematografica in care a jucat i-a adus actritei si primul rol principal (June Ryder) in comedia Tall Story si care a marcat debutul unei cariere de invidiat. O cariera incununata de-a lungul timpului cu doua Premii Oscar (pentru prestatiile din Klute, 1971, si Coming Home, 1978) si un total de sapte nominalizari la celebra statueta. Se spune ca, dupa ce Jane a castigat primul Oscar, tatal ei ar fi declarat:

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vedete