Iubitor de vin? 4 moduri de a învăța mai multe despre el

Se spune că adevărul stă în vin, dar pe cât este de ușor să spui adevărul după ce bei vin, pe atât este de dificil să cunoști toate informațiile despre vinuri. De fapt, nimeni nu știe totul despre vin, pentru că vinificația este un domeniu vast, care se actualizează permanent. Există însă numeroși oameni care au informații bogate despre soiuri, podgorii, arome, recolte și alte lucruri importante din universul vinului. Dacă ești pasionat de licoarea lui Bachus, cu siguranță îți dorești să știi cât mai multe despre ea. În fond, cunoașterea îmbunătățește orice experiență de degustare și face întâlnirile cu alți pasionați mai plăcute. Descoperă în continuare 4 moduri de a-ți îmbogăți cunoștințele despre vin.

Consumă vinuri diverse

Una dintre cele mai eficiente metode de a-ți lărgi orizontul de cunoaștere în materie de vinuri este să deguști mai multe soiuri. Oferă-ți în dar mai multe sticle, din podgorii diferite. Alege pentru cadou un vin bun românesc sau unul dintr-o regiune viticolă străină. Degustă vinul cu atenție și concentrează-te pe toate caracteristicile sale, de la culoare și corpolență la aciditate și gust. Chiar dacă ți-ai format deja o colecție de vinuri preferate, nu te limita la acestea. Degustă cât mai multe, fie tinere, fie vechi. 

Asociază vinurile cu preparate diverse, pentru a descoperi combinațiile potrivite și notele de gust care se dezvăluie doar în acest mod. Pentru a reține noile informații, fă-ți un jurnal de degustare. Chiar dacă ai impresia că poți reține totul, cu timpul cunoștințele se acumulează și riști să uiți o parte din ele. Pentru a face degustările mai distractive, invită-ți prietenii pasionați. Degustările alături de alte persoane sunt utile și pentru că oferă posibilitatea de la ceilalți. 

Vizitează crame

Puține experiențe sunt atât de utile pentru învățarea despre vinuri ca o excursie la o cramă. Vizitarea unei crame înseamnă cunoștințe despre zona viticolă și toate elementele care influențează vinurile:

  • Modalitățile de cultivare și producție;
  • Depozitarea;
  • Terenul;
  • Clima;
  • Oamenii implicați și cultura locală.

Mergi în excursii diverse, în regiuni viticole din România și străinătate. Înscrie-te la tururi organizate de specialiști, astfel încât informațiile pe care le acumulezi să fie relevante și corecte. În crame se organizează și sesiuni de degustare, alături de somelierii care participă la producție.

Înscrie-te la cursuri de specialitate

Cursurile despre vin reprezintă o metodă eficientă pentru acumularea de noi cunoștințe. Datorită modului sistematic în care se desfășoară cursurile și combinației dintre latura teoretică și degustări, îmbunătățirea cunoștințelor despre vin este semnificativă. Cursurile de specialitate sunt structurate în etape, pentru ca învățarea să se realizeze logic. Afli informații utile despre vița de vie, procedeele de cultivare și producție, tipurile de vinuri, ș.a. Cursurile ajută și la înlăturarea anumitor informații și deprinderi greșite sau a unor prejudecăți despre anumite soiuri de vin sau podgorii.

Studiază în timpul liber

Internetul este o resursă incredibilă din punct de vedere educațional. Și în cazul vinului poți învăța multe de pe internet, dar ai grijă la alegerea surselor. Caută informații verificate sau oferite direct de specialiști din domeniu. Filmele documentare despre diverse regiuni viticole sunt la fel de utile. 

Chiar dacă mediul online este bogat în informații, nu ignora cărțile și revistele de specialitate. Găsești în ele informații despre soiuri de struguri, podgorii, crame, vinuri și sfaturi practice pentru degustare și depozitare. Dacă vrei să știi multe despre băutura preferată, trebuie să fii la curent cu ultimele informații și să citești constant. În fiecare an recolta este diferită și apar vinuri noi, așa că studiul individual este esențial.

Pasiunea pentru vin înseamnă și pasiune pentru cunoaștere. Ține cont de recomandările noastre și bucură-te de fiecare degustare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial