ITP-ul, proba de foc pentru șoferi – cum te pregătești înainte de a te prezenta la o stație ITP în Cluj

ITP-ul este considerat o probă de foc pentru mulți dintre șoferii din România. Este normal să fie așa dacă pe tot parcursul anului și-au neglijat mașina. Cu ITP-ul nu-i de joacă, iar autoturismele care nu sunt pregătite pentru el, vor fi respinse fără pic de remușcare.

Dacă nu vrei să riști să fii respins la ITP, recomandat este să faci o vizită la service cu mașina. O verificare preventivă este foarte benefică, vei vedea. Acest articol îți va oferi o mulțime de informații prețioase despre Inspecția Tehnică Periodică. Încearcă să le reții căci te pot ține la distanță de o respingere.

De ce documente ai nevoie atunci când mergi la ITP?

Atunci când trebuie să te prezinți cu mașina la ITP, trebuie să ai asupra ta următoarele 4 documente:

  • cartea ta de identitate;
  • certificatul de înmatriculare al mașinii, adică talonul;
  • polița R.C.A. valabilă la data inspecției în original;
  • cartea de identitate a mașinii în original, adică CIV-ul.

Atenție! Dacă nu poți să te prezinți cu mașina personală la ITP, poți trimite pe altcineva în locul tău. Legea îți dă voie să mergi cu orice mașină la ITP, fără să fii neapărat proprietarul său.

Ți se pare greu să ții minte documentele de care ai nevoie? Hai să-ți explicăm cum poți să îți reîmprospătezi memoria. Dacă ești în Cluj, îți poți face o programare la ITP Cluj la stația ITP Bluline. În acest fel, nu mai ești nevoit să stai la cozi infernale.

Partea bună este că îți poți face programarea simplu și rapid pe itpbluline.ro. Tot acolo găsești lista de mai sus cu actele necesare la ITP. Deci nu ai cum să le uiți, poți oricând să arunci o privire peste ele pe itbluline.ro, stație de ITP din Cluj.

Ce se verifică la ITP? Pentru ce ai putea să fii respins?

După cum s-a enunțat anterior, ar fi bine să faci o vizită la service înainte de a te prezenta la ITP. Așa poți fi sigur că mașina ta este pregătită pentru inspecție și că o va trece garantat.

Iată lista componentelor și accesoriilor mașinii ce se verifică la ITP și ar fi bine să le verifici și la un service specializat: discuri/plăcuțe, direcție, conducte de frână, urme de rugină, anvelope, lumini, jante și pneuri, claxon, parbriz, ștergătoare, combustibil și ulei de motor, lichid de spălare geamuri, lumini de avertizare de pe panoul de instrumente, scaunele și centurile de siguranță, plăcuțele de înmatriculare, dar și pachetul legislativ obligatoriu.

Atenție! Poți trece ITP-ul dacă mașina ta prezintă anumite defecțiuni, însă doar dacă acestea sunt minore. Mai exact, nu pun viața ta în pericol, dar nici a celor din jur. Cu cât defecțiunile sunt mai vizibile și la nivelul unor componente fără de care mașina nu poate funcționa, cu atât mai mari sunt șansele de a fi respins.

Cât costă ITP-ul?

Legea românească permite tuturor stațiilor de ITP să își aleagă tariful. Prețul variază în funcție de criteriile fiecărui service, dar și de tipul autovehiculului deținut.

Totuși, ține minte că pentru o mașină pe benzină, costul mediu pentru Inspecția Tehnică Periodică este de 120 de lei în Cluj și oriunde altundeva în țară. Pentru o mașină diesel, în medie va fi nevoie să scoți 150 de lei.

Ce se întâmplă dacă circuli cu ITP-ul expirat?

Nu este recomandat să circuli cu ITP-ul expirat deoarece îi poți pune pe ceilalți în pericol. De asemenea, riști să primești o amendă între 1305 și 2900 de lei. Dacă ești oprit de polițiști în trafic, aceștia îți vor reține certificatul de înmatriculare al mașinii, dar și plăcuțele de înmatriculare.

Ține minte că dacă îți expiră ITP-ul, ți se suspendă automat și înmatricularea mașinii. Amenda se majorează în acest caz până la 6000 de lei.

De ce să riști să ai parte de toate aceste probleme? Acum îți poți face o programare imediată pe itpbluline.ro, te prezinți în ziua și la ora aleasă de tine în cadrul stației ITP, fără a mai fi nevoie să petreci timp la coadă. Mai mult de 30 de minute nu are cum să dureze toată inspecția, iar pentru programare ai nevoie doar de câteva minute, așa că hai pe itpbluline.ro.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial