Istoria și evoluția whisky-ului: de la tradiție la artă

Este un lucru cunoscut că scoțienii și irlandezii își dispută de multă vreme paternitatea whisky-ului. Însă mai puțină lume știe că, la începuturi, whisky-ul era considerat o băutură cu proprietăți medicinale, al cărei gust era adesea dat și de anumite plante cu care era combinată. Între timp, whisky (sau whiskey) a devenit o băutură alcoolică clasică, alături de altele precum vinul, berea ori ginul. Descoperă mai jos câteva lucruri mai puțin cunoscute despre tradiția și arta distilării whisky-ului.

Distilarea este o metodă apărută în Asia

Distilarea este un procedeu foarte vechi prin care se obțin numeroase produse, de la parfumuri la alcool. Se știe că metoda distilării a apărut în Asia, în urmă cu trei milenii, însă vechii egipteni obțineau astfel parfumuri, nu băuturi alcoolice. Din Egipt, arta distilării a ajuns în Europa, unde folosirea ei s-a răspândit mai ales prin intermediul călugărilor. Aceștia foloseau distilarea pentru a obține ingrediente folosite în ceremonii, dar și pentru prepararea de remedii contra unor boli ca varicela și colicile.

Irlandezii atribuie paternitatea whisky-ului Sfântului Patrick

Se știe că celții distilau din cereale un alcool numit „uisge beatha'. Din termenul galic, tradus prin rachiu/ țuică', ar deriva cuvântul whisky'. În ceea ce privește inventarea în sine a băuturii, scoțienii și irlandezii își dispută paternitatea, iar cei din urmă atribuie uneori Sfântului Patrick meritul de a fi introdus alambicul și procesul de distilare în Irlanda. Mănăstirile scoțiene și irlandeze, în lipsa podgoriilor de pe continentul european, au fost locurile unde s-a început distilarea de alcool din cereale fermentate.

În Irlanda, prima mențiune scrisă despre un rachiu din cereale datează din 1405, fiind vorba despre consemnarea decesului șefului unui clan, din cauza consumului excesiv de aqua vitae', un termen latin folosit multe secole pentru a desemna băuturile spirtoase produse în toată Europa, inclusiv whisky. În Scoția, prima mențiune scrisă a unui rachiu distilat din malț datează 1494, fiind vorba despre un carnet de contabilitate în care se descrie cumpărarea de malț, de către John Cor, la ordinul regelui, pentru fabricarea de aqua vitae'. Prima mențiune scrisă despre whisky' datează din 1755, când termenul a apărut în celebrul Dicționar al lui Samuel Johnson.

Cea mai veche distilerie de whisky autorizată din lume se află în Irlanda

După ce regele Henric al VIII-lea al Angliei a desființat mănăstirile, mulți călugări au apelat la distilarea de alcool pentru a-și câștiga existența. Old Bushmills Distillery din Irlanda de Nord deține titlul de distileria cu cea mai veche licență pentru producția de whisky din lume, datând din 1608. Iar, atunci când caută un Chivas Regal la preturi de duty free, nu multă lume știe că această companie, fondată în 1786, este cea mai veche distilerie din nord-vestul Scoției cu activitate continuă.

În secolul al 17-lea, practica distilării whisky-ului  a fost dusă de migranți în America. În 1783, a fost înființată prima distilerie comercială, în Louisville, Kentucky, pe malurile râului Ohio, de către Evan Williams.

Secolul al 19-lea marchează debutul industrializării producției de whisky

În Europa, deși distilarea whisky-ului a devenit din ce în ce mai comună, mai ales pentru fermierii care foloseau surplusul de orz și ovăz pentru a prepara băutura, activitatea a fost mult timp considerată clandestină. În secolul al XIX-lea, distilarea și comercializarea de whisky au devenit activități legale, care au permis dezvoltarea acestei producții. În scurt timp, whisky-ul a dobândit statut de băutură de elită.

Cum să alegi un whisky de calitate

Pentru a alege un whiskey la preturi de duty free de calitate este recomandat să iei în considerare cele două aspecte principale prezentate mai jos.

Care este mai nobil, single malt sau blended whisky?

Un single malt whisky este preparat dintr-o singură cereală, malț de orz, și provine dintr-o singură distilerie. Blended whisky este obținut dintr-un amestec de cereale, ca orzul, porumbul, grâul. Se consideră că single malt este mai nobil, însă există multe băuturi tip blended de o calitate excelentă.

Vechimea este o condiție a calității?

Din punct de vedere legal, un whisky trebuie să fie vechi de cel puțin trei ani, dar sunt comercializate astfel de băuturi și mai vechi. Spre deosebire de vin, însă, odată îmbuteliat, whisky-ul nu mai îmbătrânește. Whisky-ul se maturează doar în butoi, care îi dă aromă și culoare. Cu cât un whisky rămâne mai mult în butoi, cu atât capătă mai multă culoare. Pe de altă parte, este legală adăugarea de caramel pentru o culoare mai intensă. Prin urmare, vechimea și culoarea unei sticle de whisky nu sunt neapărat o garanție a calității. 

O băutură cu o istorie interesantă, whisky este folosit în prezent ca aperitiv ori digestiv, degustat ca atare sau folosit ca ingredient în cocteiluri. Nu uita, însă, că principala sa componentă este alcoolul și că abuzul poate să fie periculos pentru sănătatea ta, deci consumă-l cu moderație.

Sursa foto: Freepik

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial