Istanbul – orasul fara anotimpuri

Istanbul – orasul fara anotimpuri

istanbulNu exista suficiente cuvinte pentru a descrie ce inseamna Istanbul pentru cel care-l vede intaia data, ce inseamna sa privesti Bosforul si sa-i asculti legendele fabuloase. Vreme de un mileniu si jumatate orasul a fost capitala a trei imperii succesive: roman, bizantin si otoman, iar acest lucru se vede de cum pui piciorul pe strazile sale, caci ii recunosti imediat amprenta originala.

Oficial, orasul a fost fondat la 26 noiembrie 326 d.Hr. si a fost impodobit de imparatul Constantin cu comori ale lumii antice dar, cu exceptia constructiilor sfinte si a marilor ziduri ce mai stau inca in picioare, doar putin se mai pastreaza din orasul original. El se intinde de-a lungul celor doua tarmuri ale Stramtorii Bosfor, „gulerul de piatra“ ce leaga Marea Marmara de Marea Neagra si desparte Europa de Asia. Ajuns aici, la unul din capetele Europei, in inima magnifica a vechii capitale realizezi ca Istanbul este cu adevarat unul dintre cele mai splendide orase din lume.

Topkapi-Complexul Puterii
Palatul Topkapi, asezat in spatele catedralei Sf. Sofia, a fost ridicat dupa planurile originale ale lui Mahomed I si a fost vreme de patru sute de ani centrul puterii otomane.

Principalul complex al Palatului Topkapi consta in trei zone distincte: Birun (Palatul Dinafara), Enderun (Palatul Ascuns) si Haremul, fiecare din ele impartite in curti diferite, legate prin porti. Pe vremuri locuiau si lucrau aici 50.000 de oameni, un adevarat oras in oras, cu dormitoare pentru garzi, mestesugari si gradinari, iar pe langa moscheile si baile din cuprins, palatul avea chiar propria sa gradina zoologica si tot aici se afla biserica Sf. Irina, cea mai veche biserica bizantina din Istanbul. De fapt, singurele cladiri originale ramase de pe vremea lui Mahomed I sunt Raht Hasinesi (Tezaurul), care a fost palatul istanbulsau original, Pavilionul cu placi de ceramica si Haremul, care cuprindea peste 300 de camere, din care sunt deschise azi doar 40.

Aya Sofia-Centrul Credintei
Principala cladire bizantina din Istanbul, Sfanta Sofia (Hagia Sofia), „Biserica Sfintei Intelepciuni“, cu domul sau de 55 de metri inaltime si un diametru de 31 de metri, este cea mai spectaculoasa atractie a orasului si una dintre cele mai frumoase creatii arhitectonice din lume.

Ridicata de Constantin, ea a fost imbogatita cu mozaicuri si panouri marmura, care se zice ca reflectau atat de puternic lumina miilor de lumanari si lampi din interior, incat era folosita si ca far. Aya Sofia a devenit moschee dupa cucerirea musulmana, cand mozaicurile originale au fost acoperite cu un strat de var, dar ele au fost scoase la lumina in 1930, cand Atatürk a transformat-o in muzeu national.

Se spune ca tronului imparatului din Sf. Sofia era centrul oficial al lumii, alaturi aflandu-se „coloana care transpira“, locul unde se zice ca Iustinian si-ar fi vindecat o migrena doar odihnindu-si capul pe colana de piatra. Peste secole, atingerile oamenilor au sapat in coloana un semn, acum inramat in bronz si numit Sfanta Adancitura.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta