Investigațiile ginecologice: Care sunt acestea și cât de des trebuie efectuate?

Sursă foto: www.pexels.com 

Mersul la ginecolog nu este pe lista scurtă de activități plăcute, dar cu siguranță este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru sănătatea ta. Iată care sunt cele mai importante investigații pe care trebuie să le faci pentru a ști să ești în siguranță.

Care sunt investigațiile ginecologice periodice care trebuie efectuate?

Monitorizarea stării de sănătate a aparatului reproducător presupune vizite anuale în cabinetul medicului ginecolog. Iată care sunt principalele investigații pe care îți este recomandat să le faci:

 • Examenul pelvin
 • Cultura de secreție
 • Testul Babeș – Papanicolau;
 • Ecografia mamară / mamografia [1].

Examenul pelvin

În cazul în care nu există nici un fel de semnale de îngrijorare, se consideră că vizita anuală la medicul ginecolog este suficientă pentru monitorizarea stării de sănătate. În timpul examenului pelvin, medicul te va ruga să te dezbraci de la jumătate în jos și să te așezi pe masa de consultație.

Primul pas al examenului pelvin constă în inserarea, în vagin, a unui speculum vaginal sau a unor valve, pentru vizualizarea aspectului mucoasei, a colului uterin și al secreției vaginale. 

Urmează efectuarea unui tușeu vaginal, în timpul căruia medicul va introduce două degete îmbrăcate în mănușă în interiorul vaginului, iar cu cealaltă mână va palpa ovarele, trompele uterine și uterul.

În unele cazuri, medicul poate considera necesară efectuarea unui tușeu anal. Dacă oricare dintre aceste manevre medicale determină durere, spune imediat: durerea poate fi semnul unei probleme, al unei infecții sau inflamații [2]. 

Cultura de secreție

Cultura secretiei din colul uterin se efectuează, ca parte a unui test de screening, cel puțin o dată la fiecare 3 ani, dar medicii preferă să o efectueze anual, pentru a putea depista unele infecții locale. 

Cultura secreției poate evidenția atât un dezechilibru al florei genitale normale, cât și o infecție exogenă. În special în cazul tinerelor cu vârsta mai mică de 25 ani și cu o viață sexuală activă, screening-ul anual pentru infecția cu Chlamydia sau pentru gonoree este important pentru prevenirea infertilității consecutive bolii inflamatorii pelvine cronice. 

Infecțiile care pot fi depistate prin cultura de secreție vaginală sunt:

 • Vaginoza bacteriană – un dezechilibru al florei normale;
 • Candidoza;
 • Gonoreea;
 • Clamidioza;
 • Tricomoniaza [3].

Testul Babeș – Papanicolau

Testul Babeș – Papanicolau este cea mai bună și mai eficientă metodă de screening menită să prevină și să identifice la timp cancerul de col uterin. El se efectuează o dată la 2 sau 3 ani, dar se poate efectua și anual, în funcție de istoricul medical al pacientei. Studiile arată că testul PAP în mediu lichid efectuat anual crește sensibilitatea de detectare a leziunilor. 

Momentul ideal pentru recoltare este în mijlocul ciclului menstrual. Pentru rezultate corecte, este important ca recoltarea să se facă după tratarea unor potențiale infecții vaginale. 

Precizia testului Papanicolau este mult crescută prin asocierea acestuia cu testul pentru HPV care urmărește identificarea unei posibile infecții cu unul dintre serotipurile cunoscute pentru că determină cancer de col uterin. Recomandarea standard este de efectuare a serotipării HPV o dată la 2 ani, dar medicul ginecolog poate avea recomandări diferite, în funcție de observațiile clinice [4]. 

Ecografia mamară

Ecografia mamară este o metodă neinvazivă de monitorizare a aspectului țesutului mamar pentru identificarea precoce a unor eventuale leziuni. Ideal, ecografia mamară se efectuează anual la femeile cu vârsta între 20 și 40 ani.

Ecografia mamară se poate efectua fără probleme și în perioada sarcinii și alăptării, deși precizia acesteia este puțin mai mică, având în vedere densitatea crescută a țesutului mamar.

După vârsta de 40 de ani se recomandă efectuarea mamografiei anuale pentru monitorizarea structurii sânilor. Mamografia poate fi indicată și înaintea vârstei de 40 de ani, în cazul depistării unor leziuni suspecte. De asemenea, ea poate impune asocierea unei examinări ecografice, în unele cazuri [4]. 

Vizitele regulate în cabinetul medicului ginecolog te pot scuti de o serie de boli și complicații care îți pot pune în pericol sănătatea, fertilitatea și chiar viața. Tu când ai avut ultima programare? 

Bibliografie:

 1.  https://www.medicalnewstoday.com/articles/288354 afișat la 19.05.2022
 2. https://www.abingtonhealth.org/healthy-living/health-news/library/articles-related-to-womens-health-/why-women-should-visit-the-obgyn-every-year-/ afișat la 19.05.2022
 3. http://www.facs.org/education/resources/residency-search/specialties/obgyn afișat la 19.05.2022
 4. https://www.acog.org/About-ACOG/ACOG-Departments/Annual-Womens-Health-Care/Well-Woman-Recommendations afișat la 19.05.2022 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial