Invata sa vinzi online!

Ai primit un cadou care nu iti place? Ai descoperit ca ai o multime de lucruri care nu iti mai folosesc? De ce nu le-ai vinde si, in felul acesta, ai putea castiga niste bani, fara prea mare bataie de cap. Pot fi, de exemplu, haine pe care nu le mai imbraci de foarte multa vreme sau care nu iti mai vin, jucarii sau un serviciu de masa pe care nici nu mai tii minte de cand nu l-ai mai scos din dulap. Nu ezita: incearca sa le oferi spre vanzare pe Internet, deoarece ai toate sansele sa gasesti un cumparator pentru ele. Trebuie doar sa stii ce ai de facut si unde sa cauti pentru a gasi clientul potrivit:

  •  Vanzarile online nu sunt deloc complicate si, in plus, pot fi o sursa de venituri consistente, in perioadele potrivite ale anului. Apoi, gandeste-te ca te scapa adesea de neplacuta dezordine din casa.
  •  Cele mai multe vanzari online se fac fie prin licitatii deschise, pe portaluri specializate, unde vizitatorii fac diverse oferte pentru bunurile pe care le-ai postat, fie prin vanzare directa directionata, atunci cand oferta pentru un anumit bun este facuta in mod privat.

Start in trei pasi simpli
1. Inregistrarea. Va trebui sa completezi campurile obligatorii, care ti se cer la orice inregistrare. Acestea contin detalii uzuale, precum: numele, adresa, numarul de telefon si adresa de e-mail. Unele site-uri iti pot cere numarul contului bancar, pentru plata unei taxe, dar ai grija ca site-ul respectiv sa fie securizat cu simbolul unui lacat atunci cand introduci aceste informatii.

2. Postarea. Treci la listarea produselor pe care vrei sa le oferi spre vanzare. E nevoie sa gasesti o categorie de bunuri potrivita pentru a posta produsele tale si sa faci o descriere scurta, dar cat mai detaliata a fie­carui obiect. Uneori este bine sa adaugi si motivul pentru care vinzi produsul. Apoi, va trebui sa urmezi pasii pe care ti-i indica site-ul si sa incluzi informatiile care ti se cer: timpul de valabilitate a ofertei, suma pe care o soliciti, moneda in care vrei sa se efectueze plata, modul in care vrei sa fie facuta plata sau daca accepti returnarea obiectului respectiv.

3. Imaginea. Daca site-ul are si optiunea de a adauga imagini cu bunul scos la vanzare, trebuie sa conectezi o camera foto digitala la computer, sa descarci fotografia cu obiectul in cauza, sa o selectezi si sa o adaugi pe website. Vei vinde mult mai repede un obiect daca le vei oferi potentialilor cumparatori si o poza cu acesta.

Un pret decent
Pentru a gasi un cumparator cat mai repede posibil, prospecteaza putin piata vanzarilor online (intra pe mai multe site-uri de acest fel), analizeaza ofertele care s-au facut si coboara pretul pe care il ceri, doar cu putin sub nivelul altor bunuri asemanatoare, existente la vanzare. Vei vedea cum oferta ta devine brusc cea mai atragatoare.
 

Site-uri pe care iti poti posta produsele

 Website-ul  Costuri  Avantaje
www.aukro.ro – cel mai nou site de licitatii online, cu cateva milioane de utilizatori lunar. Nu se percep taxe pentru listare si nici comisioane din vanzari. E vizualizat de cumparatori din Romania, dar si din alte tari europene.
www.okazii.ro – cel mai cunoscut site romanesc de licitatii, este bine organizat si ofera siguranta tranzactiilor. Inscriere gratuita, comision din pretul de vanzare – intre 0,3 si 20 euro. Ofera servicii suplimentare de promovare a  vanzatorilor.
 www.schimburi.ro – site pe care poti posta anunturi de vanzare directa si unde poti face schimburi de obiecte. Toate serviciile sunt complet gratuite. Poti fi anuntata prin e-mail cand apare o oferta interesanta.
 
www.totcedoresti.ro – poti lista anunturi de vanzare/cumparare si schimb, fara licitatie.
Listare gratuita, se plateste doar promovarea anunturilor. Plata unei taxe asigura o listare promovata.

 
Ca sa vinzi cat mai bine:

  •  Cauta toate informatiile despre cerintele serviciului de coletarie al Postei Romane: greutati acceptate, preturi, conditii de ambalare, astfel incat obiectele pe care le vei expedia sa nu se deterioreze la transport.
  •  Expediaza articolele cumparate foarte prompt. Astfel, cumparatorii vor cauta si alte viitoare oferte pe care le vei face si vei fi etichetata ca un vanzator serios.
  •  Asigura-te ca factura ta este pregatita pentru plata. Cere informatii bancare despre modalitatile de plata online, astfel incat sa stii exact cum functioneaza acest sistem, la ce trebuie sa te astepti si sa fii sigura ca toate detaliile sunt corecte.
  •  Gaseste o modalitate accesibila pentru cumparatorii care locuiesc in acelasi oras cu tine, astfel ca ei sa poata ridica obiectele personal, pentru a nu mai cheltui bani cu expedierea prin posta sau curier.
  •  Verifica pe site (site-urile serioase ofera aceasta posibilitate) istoricul achizitiilor pe care le-a mai facut in trecut cumparatorul tau, ca sa vezi daca nu a avut reactii negative (neseriozitate, intarzieri de plata, returnare de produse).

Poti vinde si peste hotare. eBay, din Marea Britanie, este cel mai cunoscut (si serios) site de vanzari internationale online. Iata cateva date despre acesta:

  • Are, in permanenta, peste patru milioane de oferte listate in 13.000 de categorii.
  • La fiecare cinci secunde, pe eBay se vinde cate un obiect de vestimentatie pentru femei.
  • Un CD se vinde la fiecare noua secunde.
  • O geanta de dama isi gaseste un cumparator la fiecare trei secunde.

Tips-uri pentru achizitii
Daca gasesti pe site un obiect care te intereseaza, liciteaza-l si, daca ai castigat, stabileste cum intri in posesia lui. Fii atenta la posibilele inselatorii:

  1. Cere de la partenerul de tranzactie: numele, adresa de e-mail, numarul de telefon.
  2. La plata ramburs, fii atenta ca adresa catre care vei face plata sa fie adresa postala, nu una de post-restant.
  3. Daca ai suspiciuni, deschide coletul in fata factorului postal si, daca in el nu se afla produsul asteptat, intrerupe expedierea banilor catre destinatar.

Mic ghid de vanzare online

  •  Descrie corect si fara exagerari obiectul pe care il vinzi si mentioneaza starea acestuia, astfel incat cumparatorul sa nu fie pus in fata unei surprize nepla­cute. Adauga si poza obiectului.
  •  De mare ajutor e sa navighezi pe site inainte de a posta un anunt de vanzare, pentru a vedea ce cuvinte si formulari folosesc alti vanzatori pentru a atrage atentia. Stabileste apoi care va fi „puncul de atractie pentru viitoarea ta oferta: numele designerului care a creat produsul, vechimea sau noutatea obiectului respectiv etc.
  •  Nu oferi obiecte contrafacute si nu pretinde ca poarta numele unui brand celebru daca nu este asa. Ai putea avea probleme cu compania respectiva.
  •  Verifica daca sunt pe site si alte obiecte asemanatoare cu al tau si cate anume sunt, apoi fixeaza pretul. Daca este o licitatie, vei starni mai mult interes si vei avea mai multe oferte in cazul in care ai un pret de pornire mai mic.
  •  Include costul cat mai exact pentru expeditie (posta sau curier) si ambalare. Este posibil sa ai mai putini cumparatori daca aceste taxe sunt mari, dar nici nu va trebui sa scoti bani din buzunar daca nu le mentionezi.
  •  Cat timp licitatia este deschisa, urmareste permanent site-ul, astfel incat sa poti raspunde imediat oricarei intrebari a potentialilor cumparatori.
  •  Daca o persoana este interesata si vrea sa vada personal obiectul respectiv, stabileste o intalnire doar ziua, intr-un loc public si roaga un prieten sau coleg sa te insoteasca.
  •  Stabileste finalul licitatiei pentru o noapte de duminica sau de luni. Sunt perioadele cu cele mai multe tranzactii.
  •  Lasa-i totdeauna cumparatorului un timp rezonabil pentru plata (sapte zile este un termen potrivit) inainte de a denunta vanzarea, dar aminteste-i despre aceasta printr-un e-mail. Daca nu face plata si nu iti raspunde, trebuie sa reiei licitatia.

 

Adrian ciltan; foto: Shutterstock
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate