Interviu Monica Davidescu „Am învățat să fac bine lucrurile până la capăt”

La fel ca întregul organism, ochii și vederea noastră se modifică de-a lungul timpului, iar perioada cuprinsă între 40 și 60 de ani este cea în care crește riscul apariției problemelor de vedere. Astfel, după vârsta de 40 de ani, din cauza prezbiopiei, ochii nu mai au suficientă putere pentru a se focaliza asupra sarcinilor care presupun vederea la apropiere și activităților desfășurate la o „lungime de braț': accesarea smartphone-ului, răsfoirea unei reviste, lucrul la computer… Prezbiopia nu este boală oculară propriu-zisă, ci o afecţiune normală a vederii, care apare la toate persoanele, însă controalele oftalmologice regulate și diagnosticarea la primele semne ne oferă mai multe modalităţi de a o ţine sub control cu ajutorul ochelarilor și ne ajută să ne bucurăm de o vedere bună toată viaţa. Despre pragurile vârstei de 40 de ani, probleme și rezolvări, dar și despre desăvârșire, stil și suflet, cu una dintre cele mai frumoase actrițe din România, Monica Davidescu:

Monica, îți propun un joc: închide ochii și hai să facem o călătorie în trecut. Cum era fetița Moni în copilărie? Cânta, dansa, recita, spunea poezia cu Zdreanță, cel cu ochii de faianță?

Și nu doar atât. Cânta, recita, dialoga cu personaje imaginare, se urca în pomi, alerga enorm, se juca în ograda cu animăluțele pe care le așeza ca pe elevi în bănci, se certa cu pisica, se lua la întrecere cu cățeii, culegea fructele din pom de pe cele mai înalte crengi, făcea fânul și cel mai tare îi plăcea să calce fânul din căpiță, citea, se juca mult cu surorile, sărea coarda, juca șotron… etc.

Te regăsești în fetița ta? Ți se întâmplă să rămâi absolut nemișcată urmărindu-i reacții familiare?

Pe Dora o regăsesc în ambiția pe care o aveam și eu de a face lucrurile bine din prima încercare. Mie nu-mi ieșeau, nici ei. Îi urmăresc reacțiile, evident, dar doar pentru a-l recunoaște pe Aurelian. Ea seamănă foarte mult cu tatăl ei.

E adevărat că viața unei femei se desăvârșește după 40 de ani?

E adevărat că până la 40 capeți experiență, mai ales dacă ești curios să descoperi cât mai multe, iar după aceea te poți bucura de cât de frumos se așază lucrurile în viață. Și dacă te și bucuri de întâmplările acestei călătorii minunate numită viață, atunci e perfect. După 40 te bucuri pe deplin.

Și totuși, pragurile pe care le trecem odată cu atingerea unei anumite înțelepciuni aduc și provocări, nu doar satisfacții… Care au fost ale tale?

Provocările mele….. hm…. grea întrebare… Una din principalele provocări este să fiu copil odată cu Dora, dar să îmi păstrez și autoritatea de adult. Dora îmi spune că sunt foarte inventivă și distractivă, mai ales când îi spun povești adevărate din copilăria mea. Le mai îndulcesc pe unele sau le mai adaug povești amuzante din cărți, iar ea se distrează foarte tare.

Pe tine anii te șlefuiesc și-ți oferă o noblețe princiară. Nu pot să nu observ cât de bine îți stă cu ochelari. Ți-au adus un plus de stil, dar chiar aveai nevoie de ochelari?

Mulțumesc, ești drăguță, mă faci să roșesc la compliment. Îmi plac ochelarii mei chiar dacă eu credeam că îmi va fi greu să mă obișnuiesc cu ei. Am urmat sfatul înțelept cum că după 40 de ani mergi obligatoriu la oftalmolog. Și iată cum, după câțiva ani trecuți de 40, am nevoie de lentile pentru litere mici și pentru claritatea imaginii la distanță.

Te-ai acomodat cu ei? Îi porți ca și cum i-ai avut dintotdeauna.

După puțin timp de acomodare cu  lentile simple heliomate și lentile cu dioptrii pentru citit, am constatat că îmi e greu să schimb mereu ochelarii. Am căutat ce e mai bun în domeniu și am ales Essilor. Acum am doar o pereche de ochelari cu care văd și la distanță, și aproape. Am ales lentilele Varrilux de la Essilor și am făcut bine, pentru că îmi servesc de minune tuturor tipurilor de activități pe care le fac. Acomodarea a durat 3 zile fiindcă nu mai eram obișnuită să văd așa clar tot timpul, și faptul că am ales lentilele heliomate care se închid și când sunt în interiorul mașinii ca răspuns de protecție la razele soarelui de afară, m-a încântat foarte mult.

Te-ai gândit vreodată că lentilele ochelarilor îi vor împiedica pe oameni să-ți citească sufletul? Trăirile, emoțiile…

Nu port ochelarii pe scenă sau în filmări decât dacă definesc personajul. Lentilele alese îmi lasă ochii descoperiți destul de mult încât să nu pară că mă ascund în spatele ochelarilor. Doar ochelarii de soare, la care am ales lentila Xperio de la Essilor, îmi ascund ochii, dar îmi oferă și claritate maximă și protecție în același timp.

Viața unui actor este un tăvălug de senzații, toate așezate într-o tolbă secretă. Familia Temișan-Davidescu cum își găsește tihna?

Am intrat în vâltoarea acestui tăvălug acum 27 de ani și îmi place activitatea continuă. De 23 suntem împreună în acest vârtej și ne ținem încă de mâini. De relaxare nu uităm. Ne găsim timpi comuni și plecăm să descoperim locuri noi, oameni diferiți cu care comunicăm, ne odihnim, ne plimbăm, ne jucăm împreună, ne transformăm timpul în distracție relaxantă de familie.

Îți amintești monologul cu care ai intrat la UNATC?

Monologul Altei din Act Venețian, de Camil Petrescu. Îmi amintesc cum dl Mircea Albulescu mi-a cerut să schimb sentimentul și situația, dar să spun același lucru. A fost o provocare pe care am îmbrățișat-o imediat și cred că am convins din moment ce am trecut examenul. Făcusem multe exerciții de acest fel la liceu când încercam să îmi depășesc profesorul de română la expunerea lecției atunci când mă asculta. Mereu voiam să povestesc mai frumos, mai personal, cu mai multe citate sau să recit altfel decât alții o poezie.

Tu ai o frumusețe specială, unică. Te-a ajutat în carieră sau a fost mai mult un examen al destinului? Femeile frumoase se străduiesc să convingă că sunt mai mult de atât…

Am învățat de la bunica să mă bazez mai mult pe ce știu să fac, să învăț să fac bine lucrurile până la capăt și mai ales să le înțeleg. Faptul că mi-a plăcut să citesc și să mă confund cu personajele în bucățile lor de viață înșirate în cuvinte pe hârtie m-a făcut să mă maturizez și să înțeleg viața altfel decât la suprafață. De frumusețea fizică nu am fost conștientă decât când am fost luată în prezentări de modă sau ședințe foto. Eu am considerat-o pe soră-mea mai mare mult mai frumoasă decât mine întotdeauna. Tot ce am ține de genă și e darul divin pentru mine.

O viață mai bună, cu o vedere mai bună!

Creată de Bernard Maitenaz în 1959, Varilux® a fost prima lentilă progresivă apărută pe piaţă şi a devenit cea mai renumită marcă în domeniul oftalmic la nivel mondial. În prezent, este lentila progresivă cel mai frecvent prescrisă în întreaga lume, la fiecare patru secunde îmbunătăţind vederea unei noi persoane. De la lansare, Varilux a devenit din ce în ce mai puternică, în materie de design, datorită progresului semnificativ făcut în domeniul opticii, al matematicii şi al proceselor de fabricaţie. Opt generaţii de lentile progresive Varilux® au fost lansate între 1959 şi 2018. De la lentilele personalizate la cele universale sau specializate, Varilux oferă o gamă largă de produse pentru a răspunde nevoilor fiecărui client prezbiop, indiferent de stilul de viaţă pe care îl are sau de cerinţele sale vizuale.

Datorită tehnologiei Xtend, o inovaţie în design, cu lentilele Varilux X series purtătorii nu mai trebuie să îşi ajusteze postura şi se pot adapta cu uşurinţă. Combinarea acestei tehnologii cu un nou sistem de calcul permite companiei Essilor să conceapă lentile cu o precizie mai mare şi astfel să răspundă nevoii de a vedea clar la diferite distanţe pe aceeaşi axă vizuală, mai ales la o „lungime de brat', distanţa la care desfăşurăm cele mai multe activităţi zilnice.

Pentru mai multe detalii despre lentilele Varilux® si campania in derulare puteti accesa site-ul de prezentare.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial