Înotul: ce beneficii are pentru copii și adulți

Activitatea fizică și practicarea unui sport sunt elemente esențiale pentru o viață sănătoasă, indiferent de vârstă. Odată cu apariția pandemiei de Covid-19, oamenii din întreaga lume au fost obligați să renunțe la obiceiurile lor din cauza carantinei și a măsurilor de securitate sanitară. În timp, însă, situația a revenit la normal, iar sportul trebuie să revină în centrul atenției în viețile oamenilor. Atât copiii, cât și adulții pot beneficia de pe urma practicării unui sport precum înotul, prin formarea unui fizic sănătos și dezvoltarea unor abilități de care se pot bucura o viață întreagă. Iată care sunt cele mai importante beneficii ale înotului la orice vârstă:

Dezvoltă întregul corp

Unul dintre beneficiile binecunoscute ale înotului este efectul pe care îl are pentru întregul organism. De la tonifierea și dezvoltarea mușchilor, la îmbunătățirea rezistenței și a forței, toate acestea pot fi lucrate prin sesiunile de înot. Majoritatea grupelor musculare sunt folosite pentru a te mișca prin apă, iar diferitele stiluri de înot îți lucrează mai intens o grupă anume de mușchi. Iată care sunt stilurile și ce grupe de mușchi vizează:

  • Stilul liber și pe spate lucrează majoritatea mușchilor spatelui și ai mâinilor, dar și abdomenul, ai cărui mușchi se contractează pentru a-ți ține echilibrul în apă;
  • Stilul bras este mai lejer și lucrează grupele de mușchi ale pieptului, umerii, brațele și latissimus dorsi ai spatelui;
  • Stilul fluture este considerat cel mai complicat stil de înot și implică un nivel avansat pentru a-l stăpâni. Acesta lucrează o mare parte dintre mușchii spatelui, ai mâinilor, umerilor și pieptului, dar și abdomenul, gluteii și tendoanele.

Pentru a te bucura de ședințe eficiente de înot sau de lecțiile pentru adulți sau copii, ai nevoie de echipamentul potrivit. Optează pentru costume și accesorii Speedo, care îți oferă protecția potrivită, indiferent de intensitatea la care înoți și nivelul de experiență.

Mai multă siguranță în apă

Piscinele, lacurile, râurile și chiar marea sunt locuri și spații periculoase pentru copii, dar, în prezent, există cursuri de înot chiar și pentru cei mai mici dintre noi. Este recomandat să-i dai pe copii la înot încă de când sunt bebeluși, deoarece instructorii pregătiți și autorizați îi pot pregăti pe aceștia să se obișnuiască în apă și să se întoarcă pe spate atunci când ajung în apă. Această poziție îi ajută să plutească fără a exista riscul de înecare. De asemenea, copiii mai mari trebuie să învețe să înoate chiar dacă nu vor continua să practice această activitate ca sport. Este esențial să reduci riscul ca cel mic să sufere un accident în apă când mergi cu familia la mare sau dacă ai o piscină acasă. De asemenea, adulții care știu să înoate sunt pregătiți să facă față unei situații neprevăzute, dar și să aibă mai multă încredere când se relaxează în concedii la mare.

Poate fi practicat de persoane cu anumite afecțiuni

În cazul unor afecțiuni precum artrita, efortul fizic și sportul pot duce la accidentări serioase, ceea ce face ca mișcarea fizică să fie limitată la exerciții special recomandate de specialist. Înotul este o activitate potrivită, care implică puține riscuri pentru cei care suferă de astfel de boli sau au suferit accidentări serioase. De asemenea, acesta este recomandat și persoanelor cu dizabilități, pentru a-și menține condiția fizică. Ba mai mult, înotul poate reduce durerile suferite în urma unor accidentări sau în cazul afecțiunilor ca osteoporoza și ajută la accelerarea procesului de vindecare în cazul accidentărilor la picioare, brațe sau șolduri. Rezistența pe care o dezvoltă înotul ajută și persoanele care suferă de astm, prin controlul respirației. Este important ca orice inițiativă de a te apuca de înot în astfel de condiții să fie discutată cu medicul specialist.

Înotul reprezintă o activitate relaxantă, dar și un sport de performanță pentru care copiii se pot pregăti încă de mici. Indiferent de felul în care alegi să-l practici, acesta îți oferă beneficii semnificative pentru sănătate și fizic.

Sursa foto: pexels.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu Hervis

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial