Sursă foto: Shutterstock
Înlocuirea unei centrale termice vechi poate fi o necesitate, atât din punct de vedere economic cât și din punct de vedere al siguranței. Unele dintre cele mai importante motive pentru care ar trebui să optezi pentru schimbarea centralei termice vechi sunt eficiența energetică, reducerea costurilor pe termen lung și siguranța.
În zilele noastre, înlocuirea unui sistem de încălzire poate fi o sarcină destul de stresantă. Cu toate acestea, dacă știi la ce anume să fii atent atunci când alegi un nou echipament, această activitate poate fi mai puțin dificilă. Citește acest articol și descoperă 3 criterii de selecție atunci când alegi un nou sistem în locul centralei vechi.
Este important să evaluezi cu atenție și răbdare opțiunile pe care le ai la dispoziție și să analizezi toate detaliile atunci când alegi un nou sistem de încălzire. Pentru a face cea mai bună decizie pentru nevoile tale de climatizare, poți ține cont de următoarele criterii de selecție:
Atunci când vine vorba de înlocuirea centralelor termice vechi, o parte importantă a procesului este verificarea eficienței energetice a noului sistem de încălzire pe care îl vei folosi. Etichetele de energie ale echipamentelor oferă informații referitoare la modul în care acestea utilizează combustibilul și nivelul de economisire pe care le asigură.
De exemplu, o pompă de căldură hibrid combină o pompă de căldură și o centrală termică pe gaz în condensare pentru a optimiza eficiența energetică. Sistemul poate economisi până la 35% mai multă energie în comparație cu o centrală termică pe gaz în condensare individuală, deoarece utilizează atât energie regenerabilă, cât și gaz pentru producerea apei calde și încălzirea caloriferelor.
Poate fi o idee bună să investești în echipamente încadrate în clasa energetică A++. Deși au un preț de achiziție mai crescut, economiile pe care le asigură în următorii ani amortizează costul de cumpărare.
Garanția sistemului de încălzire este un alt aspect esențial pe care trebuie să-l iei în considerare atunci când înlocuiești o centrală termică veche. Este recomandat să întrebi furnizorul despre garanția oferită pentru dispozitiv, despre accesoriile incluse și serviciile de asistență oferite pe parcursul garanției. Majoritatea sistemelor prevăd o garanție de 2 ani, însă sunt și producători care îți pot oferi 5 ani garanție la sistemul achiziționat.
În plus, poate fi util să lămurești de la început orice neclaritate cu privire la garanția acestuia. Ce se întâmplă în cazul unei defecțiuni? Există condiții și clauze speciale? Poți extinde garanția pentru mai mulți ani? Aceste detalii pot face diferența între o investiție inteligentă și una dezavantajoasă.
Manopera de montaj a sistemului de încălzire este un alt criteriu important de luat în considerare. Dacă nu alegi cu atenție compania care se ocupă de instalarea sistemului, poți ajunge să plătești costuri mari de reparații.
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să verifici dacă furnizorul care va efectua montarea oferă asistență tehnică în caz de necesitate. De asemenea, asigură-te că această companie are o echipă profesionistă de montatori calificați și cu experiență în domeniul instalării sistemelor de încălzire. Un montaj corect și profesionist asigură funcționarea adecvată a noii centrale termice.
În al doilea rând, poate fi util să te interesezi dacă produsele pe care le folosesc pentru montarea centralei termice sunt certificate și respectă standardele de siguranță și performanțe în vigoare. Acest lucru garantează faptul că noul sistem de încălzire este sigur și va funcționa la capacitate maximă.
În concluzie, înlocuirea centralelor termice vechi oferă beneficii semnificative pentru confortul și siguranța locuinței, precum și pentru economisirea energiei. Când optezi pentru un nou sistem de încălzire ia în considerare eficiența energetică, garanția oferită și manopera de montaj! În acest mod te poți asigura că sistemul este eficient din punct de vedere energetic, durabil, iar compania de la care l-ai achiziționat va răspunde prompt nevoilor tale de reparații sau mentenanță.